Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

"Μολοσσών μύθοι"

19 Ιουνίου 2015

 

Μια διαφορετική παρουσίαση των γενεαλογικών μύθων του ηπειρωτικού φύλου των Μολοσσών πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, την Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015. Πέντε ομάδες παιδιών από ισάριθμα γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων παρουσίασαν τις εργασίες που εκπόνησαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μολοσσών μύθοι: η μυθολογία από μαθητές για μαθητές». Πρόκειται για μια δράση η οποία σχεδιάστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και είχε ως στόχο να εξοικειωθούν οι μαθητές με τους μύθους του τόπου τους, μπαίνοντας στη διαδικασία της έρευνας και της αξιολόγησης της ιστορικής πληροφορίας.

Ειδικότερα οι μαθητές επικεντρώθηκαν σε μολοσσικούς μύθους, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και αναζήτησαν εκθέματα που σχετίζονταν με τον μύθο που διερευνούσαν. Για τον λόγο αυτό συνάντησαν αρχαιολόγους του Μουσείου και συζήτησαν μαζί τους για το θέμα που επέλεξαν. Ορισμένοι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Χρησιμοποίησαν βιβλιογραφία, διαδίκτυο, φωτογραφίες και βίντεο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν το 4ο και 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, καθώς και τα Γυμνάσια  Βελισσαρίου,  Μπιζανίου και Πεδινής.

Διακρίθηκε το Γυμνάσιο Μπιζανίου. Κατά την παρουσίαση οι μαθητές και οι μαθήτριες Αρετή Χήρα, Αχιλλέας Χήρας, Ρένια Αναστασίου, Δημήτρης Παγκάκης, Ορέστης Κιτσαράς και Ορέστης Λαζαρίδης παρουσίασαν τις δύο εκδοχές του μύθου των Μολοσσών μέσα από τα μάτια της Ανδρομάχης. Στο θεατρικό δρώμενο οι δυο μαθήτριες, υποδυόμενες την Ανδρομάχη, παρουσίασαν, ντυμένες με χιτώνες τις δυο εκδοχές του γενεαλογικού μύθου των Μολοσσών. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη ραπ διασκευή των μύθων, την οποία απέδωσαν οι μαθητές, ενθουσιάζοντας το κοινό. Την ευθύνη  για το σχεδιασμό και την παρουσίαση της εργασίας των μαθητών είχαν οι κυρίες Χρυσούλα Κουλούρη και Λαμπρινή Μπότσαρη, φιλόλογοι.

 

Με το δικό τους τρόπο προσέγγισαν το θέμα οι μαθητές και οι μαθήτριες των υπόλοιπων σχολείων.

 

Ειδικότερα, από το 4ο Γυμνάσιο, οι μαθητές και οι μαθήτριες Δανάη Κονοφάου, Κωνσταντίνος Λάνταβος, Ειρήνη Λάνταβου, Αλέξανδρος Μπαλαμάτσιας,  Βασίλειος Μπάτσος και Μαρία – Κωνσταντίνα Μπούκα, παρουσίασαν τα σύμβολα εξουσίας των  Μολοσσών, αντλώντας εικόνες και στοιχεία από την καθημερινή ζωή της πόλης. Στο σύντομο θεατρικό που παρουσίασαν τα παιδιά φορούσαν τα χαρακτηριστικά μπλουζάκια με τον ταύρο του ΠΑΣ-ΓΙΑΝΝΙΝΑ, εύγλωττη υπόμνηση του αργυρού δίδραχμου του Κοινού των Ηπειρωτών, και καπέλα με το σήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο αποδίδει τον χάλκινο αετό που βρέθηκε στο Ιερό της Δωδώνης και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Την προετοιμασία της ομάδας ανέλαβε η  φιλόλογος, κυρία Καλλιόπη Μπούτικου.

«Η Πριγκίπισσα των Μολοσσών, Ολυμπιάδα» αποτέλεσε το θέμα της παρουσίασης των μαθητριών του 7ου Γυμνασίου,  Ηλιάννας Γεωργάρα-Κίτσου, Χριστιάννας Φίλη, Χριστίνας Γεώργινα, Βασιλικής Αναστασίου και Χρύσας Καρανώτα. Οι μαθήτριες χρησιμοποίησαν power point και σύντομο θεατρικό δρώμενο, όπου μια από αυτές υποδύθηκε την μολοσσή πριγκίπισσα. Την παρουσίαση ολοκλήρωσαν με τη χρήση παιχνιδιού ερωτήσεων-απαντήσεων (scratch ) με τίτλο «Η Ολυμπιάδα στο μύθο». Την ευθύνη προετοιμασίας της ομάδας είχε η φιλόλογος, κυρία Σταματία Σταμάτη.

Την ιστορία του Πύρρου του Απειρώτη: από τη Δωδωναία Δρυ έως την άωρη θανή παρουσίασαν μέσα από ευφάνταστους διαλόγους διανθισμένους με χιούμορ και αμεσότητα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Βελισσαρίου, Εριέττα Γούλια, Ηρακλής Γουρδούκης, Σωτηρία Σιώζου, Ζωή Σκαρλέα, Ξένια Μαλέσκου και Νίκος Παππάς. Η παρουσίαση, η οποία είχε και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, συνοδεύτηκε   προβολή power point. Την προετοιμασία της ομάδας ανέλαβαν οι φιλόλογοι, Ανδρομάχη Παπαευσταθίου και  Κωνσταντίνος  Πλιακοπάνος.

 

«Το Μαντείο της Δωδώνης και το ταξίδι της ζωής», αποτελέσε το θέμα της παρουσίασης των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Πεδινής, Κωνσταντίνας Γιώτη, Θάλειας Ευθυμίου, Αθηνάς Μουμούρη, Χρήστου Μπέλλου, Βελεντίν Σέλα και Ιωάννας Τάση. Για τις ανάγκες της παρουσίασης τα παιδιά επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και κατασκεύασαν ειδώλια-αναθήματα που τα αφιέρωσαν στη θεότητα. Συγχρόνως, επικεντρώθηκαν στην επίσκεψη του Οδυσσέα στο μαντείο, την οποία και συνέδεσαν με τις σύγχρονες οδύσσειες των μεταναστών, παραθέτοντας σχετική ηχητική μαρτυρία-αφήγηση ενός σύγχρονου μετανάσταση. Την ευθύνη της παρουσίασης των μαθητών και μαθητριών είχαν οι κυρίες Σούζαν Χρυτσοβιτσινού, καθηγήτρια Αγγλικών και Μαίρη Θεοδώρου καθηγήτρια Γερμανικών.

 

Η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών και μαθητριών έλαβε χώρα στον κεντρικό διάδρομο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ενώπιον επιτροπής.

 

Την επιτροπή αποτελούσαν ο κύριος Σταμάτης Βασίλαρος, ιατρός, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ικαρίας, η κυρία Ελένη Βασιλείου, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ιωαννιτών, η κυρία  Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κυρία  Μαριάννα Σπανάκη,  Επικ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κυρία Ευγενία Αδάμ, αρχαιολόγος, ο κύριος Φιλήμων  Καραμήτσος, δημοσιογράφος  και η κυρία  Βασιλεία Παπακώστα, μαθήτρια Λυκείου. Τον συντονισμό  και την εποπτεία της εκδήλωσης είχε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κύριος Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

Η ομάδα του Γυμνασίου που επελέγη επελέγη θα εκπροσωπήσει τα Ιωάννινα στο Φεστιβάλ Ικαρίας, τον Ιούλιο του 2015.

Με τους μαθητές και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς συνεργάστηκαν οι αρχαιόλογοι της Εφορείας, Ιουλία Κατσαδήμα, Ελένη Βασιλείου, Χάρις Καππά και Υπατία Φάκλαρη.

Την εκδήλωση υποστήριξαν οι ΒΙΚΟΣ Α.Ε  και η εταιρία Ν. ΚΟΛΙΟΝΑΣΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

 


 

 

 

 

 

 

   

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

45221-Ιωαννίνων

efaioa@culure.gr

25651001089

 

      αριθμός επισκεπτών