Εταιρεία  Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων

(ΕΦΑΜΙ)

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

45221 Ιωάννινα

efamioa@gmail.com

     

  

 

 

Πρόσκληση

 

Την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015, ώρα 12:00 το μεσημέρι, η Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο», διοργανώνει διάλεξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια) με ομιλητή τον Καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μάριο Μαρσέλο.

Τίτλος της Διάλεξης – Παρουσίασης

 «Παλαιά Φαρμακοδοχεία: Υλικά κατασκευής και Μορφή»

 

Τα φαρμακοδοχεία αποτελούν ιστορικά τεκμήρια για την εξέλιξη της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής, από τις απαρχές της πορείας του Ανθρώπου πάνω στη Γη.

Ο κ. Μαρσέλος θα παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή των φαρμακοδοχείων, ως χρηστικών αντικειμένων αλλά και ως έργων τέχνης που κοσμούσαν τα ράφια των φαρμακείων μέχρι τα μέσα του 20ου αι. Η ομιλία του θα εστιάσει κυρίως στο υλικό και στον τρόπο κατασκευής των φαρμακοδοχείων, με την παρουσίαση χαρακτηριστικών δειγμάτων από ξύλινα, πήλινα και υάλινα δοχεία και φιάλες.

Ιωάννινα 23/10/2015

Για το Δ.Σ.

Η

Πρόεδρος

Κατερίνη Λιάμπη

 

Ο

Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Ζάχος

 

 

ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΡΣΕΛΟΣ

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

 


 

Ο Καθηγητής της Φαρμακολογίας στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μάριος Μαρσέλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948.

Φοίτησε στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή (1959-65) και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (1965-71). Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στo Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φιλανδίας (Kuopio, 1972-77), όπου απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα στο πεδίο της «Βιοχημικής Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας».

Το 1979 εξελέγη μεταξύ πέντε υποψηφίων ως τακτικός καθηγητής στην «Έδρα Γενικής Φαρμακολογίας» στη νέα Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1982 μέχρι το 2015 που αφυπηρέτησε, διηύθυνε το Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, δημιουργώντας έναν πυρήνα ικανών συνεργατών, με σημαντική εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα.

Μετεκπαίδευση πραγματοποίησε στην Ιατρική Σχολή του Duke University (NorthCarolina, 1985-86) και στο Διεθνές Κέντρο για την Έρευνα του Καρκίνου (Lyon, France, 1989-90).

Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο από διάφορες διοικητικές θέσεις, ως αντιπρύτανης (1983-85), αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής (1993-95) και ως διευθυντής του Λειτουργικού Τομέα (από το 1982, με πολλαπλές ετήσιες θητείες). Επίσης υπήρξε εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Εγκρίσεων Νέων Φαρμάκων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Λονδίνο) (1995-97) και Πρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) (1999-2002).

Ο κ. Μαρσέλος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος για περισσότερα από 15 χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακολογίας και συμμετείχε ως εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του τομέα «Μεταβολισμού φαρμάκων» που αποτελεί το βασικό αντικείμενο των επιστημονικών του δημοσιεύσεων.

Οι επιδημιολογικές του μελέτες για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τους μαθητές του Λυκείου αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία, επειδή έγιναν σε πρώιμο στάδιο και επεσήμαναν από πολύ νωρίς ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο πολλοί ήθελαν να αγνοούν.

Γενικώς, τα ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης, όπως φαίνεται από τις δεκάδες επιστημονικές εργασίες που έγιναν στα Ιωάννινα και έχουν δημοσιευθεί στο εξωτερικό.

 


 

   

      αριθμός επισκεπτών