Μέσα στη γενική επίγνωση της υποβάθμισης των πολιτισμικών αξιών
στη χώρα μας, επίκαιρο και σημαντικό ήταν το
Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα:

ΓΛΩΣΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ-ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

       Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος με τη συνεργασία της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος-Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

       Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στις 20, 21, 22 Μαρτίου 2009.

       Η πρόθεση των εικαστικών καλλιτεχνών, που εκφράζονται με τη γλώσσα εικόνων και συμβόλων, είναι να προσεγγισθεί η σχέση μας με τη γλώσσα και τη γραφή της σε μια εποχή επιστημονικών αλμάτων, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή του Έλληνα.

       Μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα με πρώτη γλώσσα επικοινωνίας την Αγγλική, στο ελάχιστο της γεωγραφικής επικράτειας της η ελληνική γλώσσα, απομονωμένη, βάλλεται πολλαπλώς και κακοποιείται με τη συμμετοχή και ανοχή μας: στον εκπαιδευτικό της προορισμό ελλιπής, στον εκφερόμενο δημόσιο λόγο ανυπεράσπιστη, εκτεθειμένη σε κάθε είδους εκτροπή ξένων επιρροών.

       Και η σύγχρονη γραφή απρόσωπη, μηχανοποιημένη, κωδικοποιεί μια γλώσσα «πενίας».

       Όπως κάθε γλώσσα, η ελληνική είναι υπερουσία της οντολογικής υπόστασης του Γένους που την έπλασε. Η εξελισσόμενη χρήση της ως γλώσσας ομιλούμενης επί χιλιετίες, μαρτυρεί και τη δύναμη του πολιτισμού που εξέφρασε.

       Τώρα όσο ποτέ άλλοτε, η ελληνική γλώσσα, η αρχαιότερη στην Ευρώπη, προκαλεί ένα χρέος σεβασμού και άμεσης προστασίας.

       Αυτή η γόνιμη επικοινωνία με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, υπερασπίζεται και τον πολιτισμό μας, την παιδεία, τον τόπο.

       Στο Συνέδριο «Γλώσσα Ελληνική – Γραφή και Τέχνη» λαμβάνουν μέρος ως ομιλητές εικαστικοί καλλιτέχνες, επιστήμονες (γλωσσολόγοι, φιλόλογοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, πληροφορικοί), λογοτέχνες, ποιητές και γραφίστες.

 

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

 

Φωτογραφίες από την πρώτη μέρα του Συνεδρίου

Video ανεβασμένα στο site You Tube

Σημείωμα σύνταξης: Για να δείτε χωρίς διακοπές τα παρακάτω video, περιμένετε να φορτωθεί αρκετά (κόκκινη ανοιχτόχρωμη γραμμή), πατώντας την παύση (ΙΙ).
Πατώντας το εικονίδιο  HQ  → Watch in high quality έχουμε καλλίτερη εικόνα. Βρίσκεται κάτω δεξιά της προβολής, δίπλα στον ήχο.

 

Προεδρεύει ο Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης

Σημείωμα σύνταξης: Δημοσιεύθηκαν από την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, τόσα Video όσα ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να ληφθούν και επεξεργαστούν από τον υπεύθυνο της ιστοσελίδας. Γενική ομολογία ήταν, πως όλες οι εργασίες ήταν άριστες. Πιστεύουμε πως θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευθούν στο μέλλον από τους υπεύθυνους του Συνεδρίου.
Ναπολέων Ροντογιάννης
Απρίλιος 2009

      αριθμός επισκεπτών