Ο Δήμος Ιωαννιτών διοργάνωσε  εκδήλωση

για την 64η επέτειο από την εκτέλεση των συμπολιτών μας,

το 1948. (Εμφύλιος Πόλεμος)

Στο χώρο του Μνημείου στο Σταυράκι Ιωαννίνων 25 Αυγούστου 2012

 

Το πρόγραμμα είχε ως εξής:

11:00 Άφιξη επισήμων

11:05 Επιμνημόσυνη δέηση

11:15 Ομιλία Δημάρχου

11:30 Προσκλητήριο νεκρών

11:35 Κατάθεση στεφάνων

11:45 Ανάκρουση άσματος

11:50 Ενός λεπτού σιγή- Εθνικός Ύμνος

11:55 Λήξη της τελετής

Δύο βίντεο από την εκδήλωση με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη

1- Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Εμφύλιος 1948 ομιλία του Δημάρχου Φίλιππα Φίλιου

  

2-Μνημόσυνο Εκτελεσθέντων Εμφύλιος ‘48 Προσκλητήριο νεκρών Κατάθεση Στεφάνων


    

 

 

Από την ψηφιακή δισκέτα που δημιούργησε ο Δήμος και υπάρχουν ψηφιοποιημένα τα περισσότερα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων της εποχής εκείνης (Ιούλιος-Αύγουστος 1948), πήραμε και δημοσιεύουμε όλο το υλικό.

Σημ: Υπάρχει σε pdf και ολόκληρο το υλικό, αλλά και τμηματικά, εάν δεν είναι εύκολο να κατεβάσετε το σύνολο των δημοσιευμάτων.

***********************************************************************

ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ (Ολόκληρο)

Τμηματικά:

Τμήμα1

Τμήμα2

Τμήμα3

Τμήμα4

Τμήμα5

Τμήμα6

Τμήμα7

Τμήμα8

Τμήμα9

Τμήμα10

*********************************************************

ΑΡΘΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ (Ολόκληρο)

Τμηματικά:

Τμήμα1

Τμήμα2

Τμήμα3

Τμήμα4

Τμήμα5

Τμήμα6

Τμήμα7

Τμήμα8

Τμήμα9

Τμήμα10

Νόμος 509

 Επρόκειτο για νόμο "Περί μέτρων προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών". Ο στόχος του ήταν η ποινικοποίηση των "ανατρεπτικών" ιδεών, ιδιαίτερα η  δίωξη κομμουνιστώναναρχικών και η καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.

  Νόμος αυτός προέβλεπε ποινή φυλάκισης πάνω από έξι μήνες για όποιον, κατά το άρθρο 1, "επιδιώκει την εφαρμογήν ιδεών εχουσών ως έκδηλον σκοπόν την δια βιαίων μέσων ανατροπήν του κρατούντος κοινωνικού συστήματος ή την απόσπασιν μέρους εκ του όλου της επικράτειας ή ενέργεια υπέρ της εφαρμογής αυτών προσηλυτισμού". Ήταν το πρώτο νομοθετικό μέτρο κατά του Κ.Κ.Ε. και εγκαινίασε σειρά από έκτακτα μέτρα που θα θεσπιστούν αργότερα από τις νεότερες κυβερνήσεις κατά της αριστεράς.

1974: Καταργείται ο νόμος 509. Νόμιμο το ΚΚΕ

    Στις 23 Σεπτέμβρη 1974 η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» ανακοινώνει την υπογραφή νομοθετικού διατάγματος για τη νομιμοποίηση, μετά από 27 χρόνια, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την ταυτόχρονη κατάργηση του διαβόητου νόμου 509, με τον οποίο διώχτηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές, ενώ 80.000 αγωνιστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να ζήσουν ως πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες. Δύο μέρες μετά, στις 25 Σεπτέμβρη 1974, κυκλοφορεί το πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ριζοσπάστη». Το Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο πρώτο νόμιμο φύλλο του «Ριζοσπάστη», άρχιζε ως εξής:

  «Έπειτα από 27 χρόνια συνεχούς παρανομίας, το ΚΚΕ κατακτά τη νομιμότητα. Είκοσι επτά χρόνια το ΚΚΕ, η ύπαρξή του, η δράση του, θεωρούνταν απ' το επίσημο κράτος με ειδικό νόμο, το νόμο 509, έγκλημα. Χιλιάδες είναι τα μέλη και στελέχη του, οι οπαδοί του, που τα χρόνια αυτά συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, φυλακίστηκαν και πολλοί εκτελέστηκαν με βάση το νόμο αυτό. Στρέφουμε ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή τη σκέψη μας στους χιλιάδες ήρωες, οπαδούς, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, που έδωσαν τα πάντα, έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας».

 

 

      αριθμός επισκεπτών