Πολιτισμός - Τέχνη
"σινεμά"

     

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281

www.panepirotiki.com  - email: info@panepirotiki.com

Η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ»

με τη μεγάλη επιτυχία της στάθηκε αντάξια στο έργο του δημιουργού

και την προνομιακή σχέση του με την Ήπειρο

 

χαιρετισμός του Σωτήρη Κολιούση Α’ αντιπρόεδρου του ΔΣ της ΠΣΕ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

 

 


 

Η «Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου», ο τριήμερος κύκλος εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσαν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, κέρδισε με τον καλύτερο τρόπο ένα μεγάλο και δύσκολο στοίχημα, να σταθεί πραγματικά αντάξια στο έργο του κορυφαίου δημιουργού και την προνομιακή σχέση του με την Ήπειρο που αποτέλεσε την ανεξίτηλη αφετηρία του και μια αέναη επιστροφή του. Συνετέλεσαν πολλά και πολλοί σε αυτό.

Το κύρος των συνδιοργανωτών και η ευρύτητα της συνδιοργάνωσης, το πλούσιο πρόγραμμα, οι σημαντικότατοι συμμετέχοντες, η παρουσία της οικογένειας του αξέχαστου δημιουργού, διαμόρφωσαν εξαρχής ένα υποσχετικό πλαίσιο. Η υψηλή ποιότητα του συνόλου των εκδηλώσεων στις παρουσιάσεις, τις συζητήσεις, το κινηματογραφικό, μουσικό και ποιητικό αναλόγιο ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στις υψηλές προσδοκίες. Και η καλύτερη επιβεβαίωση ήταν ο τρόπος που τα Γιάννενα αγκάλιασαν την  «Ήπειρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου» με την πάνδημη συμμετοχή τους, με κατάμεστες τις αίθουσες του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» και «Β. Πυρσινέλλας» σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ο κύκλος εκδηλώσεων ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου με την προβολή της «Αναπαράστασης» την οποία χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Π.Κ.Δ.Ι. Κωνσταντίνος Γκόγκος και ο Γ. Γραμματέας της Π.Σ.Ε. Γιώργος Δόσης. Την ταινία προλόγισε η αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ειρήνη Στάθη, με την οποία έγινε και συζήτηση μετά την προβολή. Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου προβλήθηκαν οι «Κυνηγοί», με χαιρετισμό της Διευθύντριας του Π.Κ.Δ.Ι. Μαρίας Στρατσάνης και του μέλους του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Μαρίνας Τζάγκου. Την ταινία προλόγισε ο συνεργάτης του Θ. Αγγελόπουλου Τάκης Κατσέλης ο οποίος απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και παρεμβάσεων μετά το πέρας της προβολής.

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου κορυφώθηκε ο κύκλος των εκδηλώσεων. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζικότατη περιήγηση στα Γιάννενα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με μια υποβλητική συλλογική ιχνηλασία στα αποτυπώματα του δημιουργού στην πόλη, από τα «Ναυτάκια» και το Κάστρο ως το Πανδοχείο «Πωγώνι» που φιλοξένησαν το γύρισμα εμβληματικών σκηνών σε πέντε ταινίες. Οδηγοί της περιήγησης οι συνεργάτες του Θ. Αγγελόπουλου και ξεχωριστές στιγμές οι προβολές των σκηνών σε κάθε χώρο και οι ζωντανές μουσικές παρεμβάσεις του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» και του ακορντεονίστα Ανδρέα Τσεκούρα.

Η κεντρική εκδήλωση του αφιερώματος, το βράδυ του Σαββάτου στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» σαθηκε﷽﷽﷽﷽﷽ιτημιμά Π.Σ.Ε. Σωτ ΑίήΟΥ"ιστικτάθηκε η καλύτερη κορύφωση του σπουδαίου και πλουσιότατου τριήμερου. Οι συνδιοργανωτές εκπροσωπήθηκαν σε κορυφαίο επίπεδο με τους χαιρετισμούς του Προεδρεύοντα του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Σωτήρη Κολιούση, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα που ανέδειξαν ανάγλυφα το περιεχόμενο της διοργάνωσης, τη σχέση της Ηπείρου και της πόλης με το έργο του Θ. Αγγελόπουλου, την ξεχωριστή σημασία του στην ανάδειξη της Ηπείρου, του τόπου και των ανθρώπων της, του πολιτισμού και της Ιστορικής της σήμανσης και διαδρομής.

Με ένα σφυρί να χτυπά επτά φορές γοργά, και τρεις φορές αργά, με το rideau να ανοίγει υποβλητικά – ακριβώς όπως ξεκινούσε ο «Θίασος» - ξεκίνησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης. Το κινηματογραφικό, ποιητικό, μουσικό αναλόγιο υψηλής αισθητικής κι ερμηνευτικής πραγμάτωσης, αρθρώθηκε από την προβολή επιλεγμένων αποσπασμάτων από το σύνολο των ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου στην Ήπειρο, τις ένθετες ζωντανές μαρτυρίες των Τάκη Κατσέλη (συνεργάτης από τον «Θίασο» ως το τέλος), Ανδρέα Τσεκούρα (ακορντεονίστας από το «Θίασο» και μετά), Τάνιας Παλαιολόγου (πρωταγωνίστρια στο «Τοπίο στην Ομίχλη»), Αλέξανδρου Λαμπρίδη (συνεργάτης από το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» μέχρι τέλους), την ομιλία της Πανεπιστημιακού και συνεργάτριας του δημιουργού Ειρήνης Στάθη καθώς και την προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά «Ταξίδι στην Αναπαράσταση».

Η ροή των εικόνων και μαρτυριών διανθίστηκε από ένα εξαιρετικό μουσικό αναλόγιο, με τη συμμετοχή﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ συμμετοχέχρι τέλους) καιιστική των κορυφαίων της Ηπειρώτικης Παράδοσης Γρηγόρη Καψάλη και Γιάννη Παπακώστα, του Ανδρέα Τσεκούρα στο ακορντεόν και στο πιάνο, του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» και μουσικού συνόλου από το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων σε δύο θέματα από της Ελένης Καραϊνδρου. Το ποιητικό αναλόγιο άντλησε από ποιήματα και σενάρια του Θ. Αγγελόπουλου, σε απόδοση Τάνιας Παλαιολόγου. Κορυφαία στιγμή, όταν η κόρη του δημιουργού, σκηνοθέτρια Ελένη Αγγελοπούλου διάβασε το «Γράμμα προς τον πατέρα» (από το «Τοπίο στην Ομίχλη»). Η ίδια, μαζί με τη μητέρα της, σύζυγο του δημιουργού, Φοίβη Αγγελοπούλου παρέλαβαν τιμητική πλακτα ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ σιιστικέτα - που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος Ηπειρώτης γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης και προσέφερε ειδικά για την εκδήλωση στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας - την οποία επέδωσαν ο Περιφερειάρχης  Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

Ύστατος μουσικός απόηχος της εκδήλωσης, το αγαπημένο τραγούδι του Θ. Αγγελόπουλου, εκείνο που ακούγεται στην αρχή και στο τέλος της πρώτης του ταινίας, εκείνο που ξανακούστηκε σε άλλες πέντε ταινίες του, εκείνο που τον συνόδευσε στο στερνό ταξίδι του, η «Κοντούλα λεμονιά». Απόηχος και το φίλεμα της καλαίσθητης εκτύπωσης ενματος του ι το φίλεμα της καλαν.,ός ανέκδοτου ποιήματος του Θ. Αγγελόπουλου σε κάθε θεατή, με τη φροντίδα της ομάδας εργασίας της Π.Σ.Ε. για το αφιέρωμα. Την εξαιρετική σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης και την παρουσίαση του συνόλου των εκδηλώσεων είχε ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Έφορος Πολιτισμού της Π.Σ.Ε.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας που είχε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ευχαριστεί την Περιφέρεια Ηπερου, ﷽﷽﷽﷽﷽ωσης ευτχαριστεί την Περιφκτικίρου, τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών για την καθοριστική συμμετοχή τους στη συνδιοργάνωση, οπως﷽﷽﷽﷽﷽﷽οακουστικ, σε απόδοση την οικογένεια του Θ. Αγγελόπουλου, το σύνολο των συντελεστών των εκδηλώσεων. Ευχαριστεί, επίσης, τους χορηγούς που στήριξαν αποφασιστικά τη διοργάνωση, τα MITSIS HOTELS, την AEGEAN,  ην ΕΚΟ, την PEUGEOT, το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΝ ΖΑΡΚΑΔΑ, τη χορηγό επικοινωνίας ERTOPEN και την αστική μη κερδοσκοπική «ΑΠΕΙΡΟΣ» που διέθεσε οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Η Π.Σ.Ε. ευχαριστεί τον κόσμο που με τη συμμετοχή του έκανε δική του υπόθεση τη μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων, τα τοπικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, τις εφημερίδες που βοήθησαν στην προβολή τους. 

Μετά από τα «400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου», την εξαιρετική και μαζικότατη εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Σ.Ε. το 2011 στο Ιτς Καλέ, η «Ήπειρος του Θ. Αγγελόπουλου» ανέβασε πολύ υψηλότερα τον πήχη, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για τα επόμενα βήματα της Π.Σ.Ε. στην Ήπειρο και την Αποδημία. 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

 


 

 

 

  

 

αριθμός επισκεπτών