Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

''Η Ήπειρος του Αγώνα''

Ηπειρώτικο Πολυθέαμα 2013

με τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά

από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

στο Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, στις 20.30'

 

Ολόκληρη η εκδήλωση σε 22 βίντεο με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη

 

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο κορυφαίος συλλογικός φορέας των ξενιτεμένων Ηπειρωτών στον κόσμο, μας προσκαλεί στην «ΗΠΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ» το Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 8:30 μμ, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.

«Οι αγώνες των Ηπειρωτών,, από το Σούλι μέχρι σήμερα » είναι το φετινό θέμα για το Ηπειρώτικο Πολυθέαμα που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει η Πανηπειρωτική στο Θέατρο της Πέτρας θεσμοθετώντας έτσι το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα κάθε καλοκαίρι στην Αθήνα.

Με προεξάρχοντα τον πρωτομάστορα της παράδοσης Πετρολούκα Χαλκιά, πλαισιωμένο από την εξαίρετη κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον μελίρρυτο Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι. Με την Παραδοσιακή Χορωδία και το Εργαστήρι Πολυφωνικού Τραγουδιού της Πανηπειρωτικής, με το «Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου» (Β. Κώτσου), με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», με δεκαέξι χορευτικούς ομίλους από τις Ενώσεις, τους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και τις Αδελφότητες των αποδήμων Ηπειρωτών να πλημμυρίζουν με λεβέντικους, εγερτήριους χορούς το Θέατρο Πέτρας.

Με Ιστορικό και ποιητικό αναλόγιο που αντλεί από τους Ηρωικούς αγώνες των Ηπειρωτών αλλά και τη διαχρονία του μόχθου στην ξενιτιά και το γενέθλιο τόπο, με την ένθετη προβολή μονάκριβων οπτικοακουατικών υλικών η «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ» είναι ένα γενναιόδωρο πολυθέαμα, συνιστώντας μια υποσχετική πολιτιστική πρόταση για κάθε φίλο της Ηπείρου, κάθε ιχνηλάτη της ζώσας λαϊκής παράδοσης και των αυθεντικών ακουσμάτων ψυχής.

          Στην κορύφωση της βραδιάς, οι θεατές της εκδήλωσης γίνονται πρωταγωνιστές παίρνοντας θέση σε ένα μεγάλο κυκλωτικό Ηπειρώτικο χορό, ένα χορό που μας περιέχει όλους, τον ένα δίπλα στον άλλο, τον ένα μαζί με τον άλλο, ένα χορό της μακράς διάρκειας, εκτατικό κι εκστατικό, απελεύθερο κι εγερτήριο, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα των αγώνων των Ηπειρωτών σήμερα. Όντας όλοι μαζί, από θεατές μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής μας, της Ιστορίας του διαρκή και αδήριτου ενεστώτα.

Αναβαπτίζουμε το περιεχόμενο της σημερινής στάσης ζωής στο διαχρονικό αξιακό περιεχόμενο των αγώνων των Ηπειρωτών για λευτεριά, προκοπή, δημιουργία, ενάντια σε κάθε υποδούλωση, κάθε καταπίεση, κάθε ανάχωμα στην πορεία μας προς το μέλλον. Με όπλα τη μνήμη, τη συλλογικότητα, τον ακάματο αγώνα μιας ζωής, από γενιά σε γενιά, σε μια άρρηκτη αλυσίδα που μας συνέχει, μας εμπνέει, μας οδηγεί. Από την αρχαία Ήπειρο και το Δεσποτάτο της Ηπείρου, ως την επανάσταση του Διονυσίου, τους αγώνες των Σουλιωτών, την Απελευθέρωση του 12-13, το έπος του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης. Από τον αγώνα της επιβίωσης σε τόπους σκληρούς και συχνά άκληρους από την πολιτεία και την Ιστορία, ως τον διαρκή αγώνα της ξενιτιάς.
          Οι απόδημοι Ηπειρώτες είναι εδώ, τολμώντας κορυφαίες συνάξεις, πέμποντας μηνύματα έγερσης και ανάτασης σε δίσεκτους καιρούς. Και είναι εδώ όλοι μαζί, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Ηπειρωτών Αττικής που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση.

Ένα κορυφαίο Ηπειρώτικο αντάμωμα που αντλεί από τη συλλογική και Ιστορική μνήμη καρποφορώντας με τη συλλογική έκφραση και δημιουργία! Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν, οι Ηπειρώτες που δημιουργούν, οι Ηπειρώτες που γλεντούν στην πιο όμορφη, την πιο γενναιόδωρη, την πιο μεγάλη καλοκαιρινή Ηπειρώτικη σύναξη στην Αθήνα.
         
Το εισιτήριο είναι στην τιμή ενίσχυσης των 5 ευρώ, μια τιμή – κάλεσμα σε κάθε Ηπειρώτη, κάθε φίλο της Ηπείρου και της ζώσας παράδοσης, κάθε φίλο του αγώνα να ανταμώσουμε αυτό το Σάββατο στο Θέατρο της Πέτρας, πλημμυρίζοντας με παλμό και σφυγμό την «ΗΠΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ».

 

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

  

 

Δείτε την περσινή εκδήλωση ''Η Ήπειρος του Αγώνα'' Ηπειρώτικο Πολυθέαμα 30 Ιουνίου 2012

Trailer για το 2013


   

  


 

 

  
       

   αριθμός επισκεπτών
       --