Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"


  

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281

www.panepirotiki.com  - email: info@panepirotiki.com

      

    Αριθ. Πρωτ. 3264                                                             Αθήνα 27-2-2018

Δελτίο Τύπου

''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'': Συνεχίστηκε και φέτος η επιτυχία της ΠΣΕ και το μήνυμα ανάτασης και νέας περιόδου για την ηπειρώτικη αποδημία και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.


 

H Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας, που λειτουργούν όλα μαζί ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία με τις Ομοσπονδίες, τις Αδελφότητες, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς, όσο και στους απανταχού της χώρας και της διασποράς Ηπειρώτες, να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού.

   

   

Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να στέλνουν εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας. Η Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση, μια έπαλξη αντίστασης, στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων», έτσι ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Δόσης, πέμποντας ανάγλυφα το εγερτήριο μήνυμα της «Πίτας του Ηπειρώτη 2018″, την Κυριακή 25  Φεβρουαρίου στο ΣΕΦ.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τη Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στη ''Πίτα του Ηπειρώτη 2018'', ήταν οι χιλιάδες θεατές, οι χιλιάδες χορευτές, οι εκατοντάδες μουσικοί και χορωδοί, που πλημμύρισαν το χώρο με τη λάμψη και την ομορφιά της πολιτιστικής ανάτασης και της συλλογικής δημιουργίας.

Η Ήπειρος του Πολιτισμού, της Νεολαίας και της Αλληλεγγύης ήταν εκεί!
Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται, που ανταμώνουν και δημιουργούν με τον ανθό της Παράδοσης και της Νεολαίας. Ήταν όλοι εκεί, ανταποκρινόμενοι στο ετήσιο κάλεσμα του κορυφαίου φορέα της Ηπειρώτικης αποδημίας. Διατρανώνοντας την ικανότητα και τη δύναμη των Ηπειρωτών να απευθύνουν μηνύματα πολιτιστικής αντίστασης, με τέτοιες γιορτές ανάτασης και έγερσης ακόμη και σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Σε τέτοιους καιρούς η Π.Σ.Ε. επέλεξε να αφιερώσει την εκδήλωση στον Τουρισμό και την Ανάπτυξη  σε συνδυασμό με την Παράδοση της Ηπείρου.

Μια πληθώρα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια της ξενιτιάς, της αγάπης, του νόστου, της ηπειρώτικης ομορφιάς και όχι μόνο, ερμηνεύθηκαν άξια από τους κορυφαίας της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης.


  

Με σολίστ τον Πέτρο-Λούκα Χαλκιά, οι κορυφαίοι Ηπειρώτες κλαρινίστες, Σταύρος Καψάλης, Ναπολέων Δάμος, Γιώργος Κοτσίνης, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Τάσος Μαγκλάρας, Δόκιμος Χαραλάμπους,  Λευτέρης Γκιώκας, Γιώργος Δάμος, αλλά και  νέοι Πετράκης Χαλκιάς, Κωνσταντίνος Λιόντος και Αντώνης Κακούρης και οι Ηπειρώτικες κομπανίες των, Ναπολέοντα Δάμου, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Τάσου Μαγκλάρα και Λευτέρη Γκιώκα, συνόδεψαν τους τραγουδιστές, Σάββα Σιάτρα, Κώστα Μήτση, Κώστα Λεοντίδη, Νίκο Δάσκαλο, Δημήτρη Καλογήρου, Θωμά Κυρίτση, Δημήτρη Τζουμερκιώτη, Νίκο Καλαμίδα, Μιχάλη Ζάμπα, Χρήστο Πότση, Λευτέρη Κωνσταντίνου, Ανδρέα Μετσοβίτη, Δημήτρη Αχνούλα, Δάφνη Νικολάου, Ελένη Δήμου και Αδελφούς Κόντη.

  

  

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ με μαέστρο τον Βαγγέλη Κώτσου   και το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού της Π.Σ.Ε., με κυρατζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη συμμετείχαν στο μουσικό πρόγραμμα που διανθισμένο από το  ιστορικό και λαογραφικό αναλόγιο, του Ηπειρώτη λαογράφου και συγγραφέα Χρήστου Τούμπουρου, παρουσίασαν σε σκηνοθεσία του Ηπειρώτη θεατράνθρωπου Νίκου Γκεσούλη,  οι Ηπειρώτες ηθοποιοί, Νίκος Βερλέκης και Γεωργία Ζώη, συνοδευόμενοι από τη Μαρίκα Γκόνη και Αλέξανδρο Σπύρου, στην εκφώνηση των χορευτικών τμημάτων και των χοροδιδασκάλων.

Ξεχωριστή στιγμή κι αλλιώτικη νότα αποτέλεσαν οι “Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο”, που εδώ και 8 χρόνια ενσωματώθηκαν στην ¨Πίτα του Ηπειρώτη", αναδεικνύοντας τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με άλλες περιφέρειες και αποδήμους. Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσόρισαν τους Ρουμελιώτες και τους Στερεοελλαδίτικους αποδημικούς Συλλόγους της Αττικής,  που με πάνω από τριακόσιους χορευτές  και με συντονιστή τον χοροδιδάσκαλο της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου Βασίλη Τσούνη,  ξεσήκωσαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και ένταση Ρουμελιώτικους χορούς.

  

  

Την κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης, την κοπή της Πίτας, ευλόγησε ο Ηπειρώτης αρχιμανδρίτης, από το Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πατήρ Σπυρίδων Κατραμάδος.

Στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε. ανταποκρίθηκαν πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού και πνευματικού κόσμου καθώς και της Περιφερειακής και  Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και την Περιφέρεια Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Παρευρέθηκαν, η Υπουργός  Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ο Κώστας Τασούλας βουλευτής Ιωαννίνων εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο Χρήστος Κατσιώτης βουλευτής Β΄ Αθηνών, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Λάμπρος Ρώσσης εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής Β' περιφέρειας Πειραιά Γιάννης Τραγάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος, ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, η Δήμαρχος Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραϊμη, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλης Μίγδος, η Αντιδήμαρχος Δήμου Ζίτσας Γιάννα Γεωργούλη, ο πρώην Υπουργός  Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, ο πρώην Υφυπουργός Γεωργίας Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος των Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζαππείου Μεγάρου) Γεώργιος Χρήστου, οι πρώην Πρόεδροι της ΠΣΕ Γιάννης Ζώης και Παύλος Κοσσβίτσας,  ο Μανώλης Πατεράκης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Βασίλης Γιαννακάκος.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν από την Π.Σ.Ε., η Πανεπιστημιακός Ελένη Κουρμαντζή, για τη συμβολή της στην έρευνα, συγγραφή και διδασκαλία της Ηπειρωτικής Λογιοσύνης, την ανάδειξη των Μαρτυρικών χωριών της Ηπείρου, και τη μελέτη Θεμάτων του ελληνικού Εβραϊσμού, ο Φώτης Ραπακούσης, ιδρυτής και Δ/ντής του ''Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής περιόδου'', για την εν γένει του προσφορά και ειδικά για τη περισυλλογή, διάσωση και επαναπατρισμό ηπειρώτικων και ελληνικών κειμηλίων, η Αδελφότητα Κρυονερίου (Λιμπόβου) Φιλιατών Θεσπρωτίας, για την εν γένει προσφορά και δράση της και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες και η Αδελφότητα Πολυδωριτών Ιωαννίνων ''Η Αγία Κυριακή'', για την εν γένει προσφορά και δράση της και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος σε συνεργασία με την Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων διένειμαν χιλιάδες κομμάτια Πίτας στους θεατές.

Η Π.Σ.Ε. απευθύνει ευχαριστίες σε όσους στήριξαν τη φετινή διοργάνωση και την οικονομική χορηγία, των,  Ωνασείου Ιδρύματος, Ζαππείου Μεγάρου, εταιρείας τηλεφωνίας Vodafone,  ΑNGELOS OPTICS,  Έξαρχος Άρτος-Γλυκά-Καφές,  ΟΛΥΡΑ άρτος και γλυκίσματα, Τογρίδης  Εταιρεία Κοινωνικής Εξυπηρέτησης,  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Γεωργίου Ζώη,  ΔΩΔΩΝΗ Τυρόπιτες, Φούρνος Ηπειρώτικο, ΖΑΓΟΡΙ Φυσικό μεταλλικό νερό, Φανοποιεία ZHKOS TEAM, Φούρνοι ΖΙΑΚΑΣ, Τρόφιμα 4F, Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου  ''Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης'', Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών-Προαστίων-Περιχώρων, Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και τους χορηγούς επικοινωνία τη τηλεόραση της ΕΡΤ, ΕΡΑ σπορ 101.8 fm, η Φωνή της Ελλάδας,

Η Π.Σ.Ε. ευχαριστεί το σύνολο των συντελεστών του καλλιτεχνικού προγράμματος που συμμετείχαν όλοι τους αφιλοκερδώς, όλους τους χοροδιδασκάλους. Επίσης την οργανωτική επιτροπή και τους,  Γιάννη Παναγόπουλο, Σταυρούλα Ράρρα, Νίκο Τριανταφύλλου, Θοδωρή Τζαρτζούλη,  Κώστα Τομαρά, Βασίλη Τζούνη,  Έφη Ρούτη, Έλένη Γκόγκου και Αλέξανδρο Κουτσούκη, για το ιδιαίτερο ζήλο τους.

Ευχαριστεί την ΕΡΤ για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης για τους απόδημους του εξωτερικού και τους ΑΡΤ TV και ΗΠΕΙΡΟΣ TV, για την απευθείας κάλυψη στην Ήπειρο και τους εθελοντές κινηματογραφιστές, Ναπολέοντα Ροντογιάννη που προσέφερε και το σχετικό διαφημιστικό spot και Γρηγόρη Ζαφείρη- ΟΛΑ ΔΥΤΙΚΑ, που προσέφεραν, στην οπτικοακουστική προβολή και κάλυψη.

Ιδιαίτερα ευχαριστεί τον γλύπτη, ομότιμο καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη για την προσφορά του και τη δημιουργία της αφίσας της εκδήλωσης.

Η ΠΣΕ απονέμει τα εύσημα στον Έφορο Πολιτισμού Κώστα Μάτσια, για την καθομολογούμενη πετυχημένη εκδήλωση, αλλά και την μεγάλη του προσπάθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης, τα συστατικά της μέρη, η πολυπληθής ανταπόκριση των αποδήμων Ηπειρωτών και των φίλων τη Ηπείρου ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της μοναδικής ικανότητας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, να διοργανώνει τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις σε τόσο δύσκολους καιρούς, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για μια ακόμα πιο γόνιμη και καρποφόρα συνέχεια.
Με την «Πίτα του Ηπειρώτη 2018» η Πανηπειρωτική απεύθυνε με τον καλύτερο τρόπο ένα πολύτιμο μήνυμα ανάτασης, ένα κάλεσμα έγερσης σε όλους τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο: Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο, κτίζουμε την ελπίδα στους πιο δύσκολους καιρούς με τον αγώνα, τη δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη νεολαία, τον Πολιτισμό. Με τον αδάμαστο και ακαταπόνητο, τον τόσο γενναιόδωρο και όμορφο, Ηπειρώτικο τρόπο.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.
  

    


 

 

    

   αριθμός επισκεπτών
       --