Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"


 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

30 - 31 Ιουλίου  2018

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, εγκαινιάζοντας μία νέα δράση με τον γενικό τίτλο «Καλοκαίρι στο Μουσείο», διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, το διήμερο 30-31 Ιουλίου, εκπαιδευτικές δράσεις για τους μικρούς επισκέπτες του.

  

ü  Τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μη με πετάς δεν είμαι σκουπίδι» για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και η εξοικείωση με τις έννοιες Μείωση - Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση, που αποτελούν το τρίπτυχο της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων, ξεκινώντας από τις πρακτικές που εφαρμόζονταν στην αρχαιότητα και καταλήγοντας στη σύγχρονη εποχή. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις βασικές κατηγορίες υλικών που ήταν σε χρήση στην αρχαιότητα (πηλός, μέταλλα, γυαλί, λίθος, οργανικά υλικά) και αντιλαμβάνονται τη σημασία που είχε η εξοικονόμηση για τις αρχαίες κοινωνίες μαθαίνοντας για τους διάφορους τρόπους αξιοποίησης των «απορριμμάτων». Περνώντας από το χθες στο σήμερα, θίγεται το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες, η αναγκαιότητα και οι προϋποθέσεις της ανακύκλωσης, ενώ τα παιδιά ενημερώνονται για τα διάφορα είδη υλικών και απορριμμάτων και τον σωστό τρόπο διαλογής, έτσι ώστε να αναλάβουν ενεργή δράση ως υπεύθυνοι πολίτες.

Ώρα έναρξης: 10:00

Διάρκεια προγράμματος: 2:00΄

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά

      

ü  Την Τρίτη 31 Ιουλίου, θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άραγε τι έτρωγαν;» για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών. Το πρόγραμμα στοχεύει να γνωρίσουν τα παιδιά τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο, να τις συγκρίνουν με τις σημερινές, να πληροφορηθούν για τις βασικές ομάδες τροφίμων που συναντάμε στην αρχαιότητα και τη σημασία της μεσογειακής διατροφής και, τέλος, να εξοικειωθούν με τα μαγειρικά σκεύη και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης που φιλοξενούνται στη μόνιμη έκθεση του μουσείου. Γίνεται αναφορά στις ομάδες τροφίμων που ήταν ιδιαίτερα αγαπητές αλλά και στις τροφές που ήταν άγνωστες στους αρχαίους Έλληνες, στον τρόπο μαγειρέματος των τροφών, στα βασικά γεύματα και στα σκεύη προετοιμασίας και σερβιρίσματος του φαγητού αλλά και στα σκεύη μεταφοράς και αποθήκευσης του λαδιού και του κρασιού, στα ιδιωτικά και επίσημα γεύματα αλλά και στον τρόπο προμήθειας των προϊόντων.

Ώρα έναρξης: 10:00

Διάρκεια προγράμματος: 2:00΄

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά

 

Για συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 2665 0 21417, 28539 (Δευτέρα έως Παρασκευή) – πληροφορίες κκ. Θεοδώρα Λάζου, Αντωνία Τζωρτζάτου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχής 8 παιδιών.

 

                                                                                                                   O Προϊστάμενος της Εφορείας

 

                                                                                                                            Ιωάννης Χουλιαράς

                                                                                                                                   Αρχαιολόγος

 

 

   αριθμός επισκεπτών
       --