Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

  

 

Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ βραβεύει τον Γιαννιώτη Γλύπτη Κυριάκο Ρόκο

με το βραβείο της ‘’Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών’’

20 Δεκέμβρη 2022

Τρεις γλύπτες βραβεύει με το βραβείο «Γραμμάτων και Καλών Τεχνών»

Αναδημοσίευση από liberal.gr     

     Τρεις καλλιτέχνες που έχουν σμιλέψει το δικό τους αποτύπωμα στον χώρο της γλυπτικής, πρόκειται να τιμήσει το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Η Ακαδημία Αθηνών αφιερώνει φέτος ιδιαίτερη θέση στη γλυπτική τέχνη και θα απονείμει το βραβείο της τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στους Κυριάκο Ρόκο, Χρήστο Ρηγανά και Κωνσταντίνο Δικέφαλο.

     Η τιμητική διάκριση στον Γιαννιώτη Κυριάκο Ρόκο (γ. 1945) έρχεται σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. Την περίοδο αυτή παρουσιάζει μια ξεχωριστή πλευρά του έργου του στον τόπο καταγωγής του, το Μέτσοβο. Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ μοιράζεται με το κοινό 50 σχέδια, στα οποία αποτυπώνει αλληγορικές εικόνες με επίκεντρο τον άνθρωπο της εποχής. Πρόκειται για έργα ολοκληρωμένα που αποκαλύπτουν τη μαστοριά του Ρόκου στο χαρτί. Τα έργα αυτά πλαισιώνει μια σειρά από αντιπροσωπευτικά γλυπτά που φανερώνουν στο μάρμαρο, στο ξύλο μα και στο μέταλλο την πηγαία έμπνευση από το συναίσθημα και την σκέψη του δημιουργού, βγαλμένη σε οποιοδήποτε υλικό.


 

     Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Ρόκος με την Πρόεδρο της Πινακοθήκης Τατιάνα Αβέρωφ και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση τον Σεπτέμβριο. Ανάμεσά τους το πρόπλασμα του «Μετσοβίτη» ο οποίος σε λίγους μήνες θα κοσμεί κεντρικό σημείο του κοσμαγάπητου προορισμού. Ήδη, το πρόπλασμα του έργου μεταφέρθηκε σε εργαστήριο, προκειμένου να χυτευτεί σε μπρούτζο και σε φυσική διάσταση. Το εμβληματικό για την περιοχή γλυπτό πρόσφερε ο δάσκαλος και τα έξοδα της χύτευσης ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων.

     Εκτός από έργα του Ρόκου, στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται χαρακτικά της συντρόφου του Ρουμπίνας Σαρελάκου από μια πλούσια διαδρομή. Για το χαρακτικό της έργο βραβεύτηκε η καλλιτέχνης από την Ακαδημία Αθηνών το 1980. Αν δεν είναι το μόνο, είναι σίγουρα από τα σπάνια καλλιτεχνικά ζευγάρια που έχει τιμήσει η Ακαδημία.

Περισσότερα για τον Κυριάκο Ρόκο εδώ

Κυριάκος Ρόκος, «Συμπόσιο στην άνοιξη» (2008)

 

      αριθμός επισκεπτών