Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

    

Με άρωμα παράδοσης οι Απόκριες

στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

 

Απόκριες με άρωμα παράδοσης, αλλά και σύγχρονα χαρακτηριστικά, γιόρτασε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με φωτιές και γλέντια να στήνονται σε πολλά χωριά, ενώ αποκορύφωμα των εορτασμών αποτέλεσε το Πραμαντιώτικο Καρναβάλι.

Πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή αποτέλεσε η καρναβαλική παρέλαση. Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε μια εντυπωσιακή παρέλαση, με ευφάνταστα άρματα και ευρηματικές μεταμφιέσεις, στην προετοιμασία και την οργάνωση της οποίας βοήθησαν ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού & Γυμνασίου-Λυκείου Πραμάντων και ο πρόεδρος της ΤΚ Πραμάντων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκριάτικη γιορτή είχαν τα παιδιά, που συμμετείχαν σε αποκριάτικα δρώμενα και μαζί με τους μεγαλύτερους έπλεξαν το παραδοσιακό γαϊτανάκι, για να ακολουθήσει ένα μεγάλο αποκριάτικο γλέντι στην πλατεία των Πραμάντων. Ο Dj Άλκης Πανταζής, η The band instruments και η παραδοσιακή ορχήστρα του Γ. Γκούβα παρέσυραν με τη μουσική τους ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής, ενώ μια εντυπωσιακή παράσταση πρόσφερε και η σχολή χορού Suerto Rico.

Το κρασί και το τσίπουρο έρεαν άφθονα, συνοδεία γευστικών εδεσμάτων, στον μπουφέ που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Πραμάντων.

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων και τους χορηγούς «Κτήματα Ευδοξία», Τυροκομικά Προϊόντα «Το Τζουμερκιώτικο» Μπούτζας» και «Κτήμα Θεοχάρης».

Με φασολάδα, λαγάνες, χαλβά και άφθονο κρασί γιορτάστηκαν τα Κούλουμα σε όλο τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, με το σαρακοστιανό τραπέζι να στρώνεται σε πολλές κοινότητες με τη φροντίδα των μελών των Πολιτιστικών Συλλόγων και τη συνδρομή του Δήμου.

Κάτοικοι των χωριών και επισκέπτες απόλαυσαν τα νηστίσιμα εδέσματα στις πλατείες των χωριών, καθώς οι καιρικές συνθήκες έδωσαν αυτή τη δυνατότητα.

Στους Καλαρρύτες αναβίωσε το έθιμο του «Τέγου» (Καρνάβαλος), με περιφορά στα καλντερίμια του χωριού και στη συνέχεια το κάψιμο στην πλατεία του χωριού.

  


  

  

 

     

 

      αριθμός επισκεπτών