Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Στα πλαίσια του εορτασμού των 132 χρόνων από την ίδρυση του 1ου Γυμνασίου Άρτας το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο Άρτας, οι εκδόσεις Διαπολιτισμός και ο μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Σκουφάς διοργανώνουν εκδήλωση στην Άρτα για να παρουσιάσουν το βιβλίο του

Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

 

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΤΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7 μμ στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Σκουφάς

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος Κώστας Κωσταβασίλης και ο συγγραφέας

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης

ο πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Σκουφάς κ. Γιάννης Κουτσούμπας

η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Δώρα Χουλιάρα

ο Διευθυντής του 1ου Γυμνάσιου Άρτας κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς

ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Άρτας κ. Ευάγγελος Παππάς

την εκδήλωση συντονίζει ο φιλόλογος Γιάννης Η. Παππάς, σύμβουλος των εκδόσεων Διαπολιτισμός και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών

Συμμετέχει η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Άρτας

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Αρταίων

 

Το 1ο Γυμνάσιο Άρτας είναι το ιστορικότερο και παλαιότερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης.

Η παρουσίαση των στοιχείων που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Άρτας, το οποίο παραμένει ένας ζωντανός και δημιουργικός θεσμός για 132 συνεχή χρόνια, φωτίζει όχι μόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και τις νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της ιστορικής πορείας μιας πόλης, προσθέτοντας ακόμη μια σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Μέσα από τα παρατιθέμενα αποσπάσματα από το αρχειακό υλικό ξεδιπλώνονται η ζωή και η λειτουργία του σχολείου από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ζούμε μαζί με τους καθηγητές και τους μαθητές τους ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς, τις υποδειγματικές διδασκαλίες και τις ποινές που επιβάλλονταν. Περνούν από μπροστά μας τα ονόματα των πρώτων γυμνασιαρχών, αλλά και αρκετών διδασκόντων της εποχής, και γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε σημαντικούς αποφοίτους του σχολείου.

Ταυτόχρονα, μέσα από το πρωτογενές υλικό (τα σχέδια, τις εικόνες, τις μαρτυρίες) αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία για την ιστορία όχι μόνο του σχολείου, αλλά και της Άρτας, καθώς, γιατί να το κρύψουμε, και για την καλλιτεχνική και λογοτεχνική πορεία της χώρας μας.

Η παρούσα μελέτη βασίστηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ Άρτας), αλλά και σε βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία της εκπαίδευσης και των διδακτηρίων. Έτσι παίρνουμε μια εικόνα της εκπαίδευσης του προηγούμενου αιώνα και των ιστορικο-κοινωνικών αλλαγών που επηρέασαν τον θεσμό του σχολείου.

Το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη αποτελεί ένα ιστορικό χρονικό του 1ου Γυμνασίου Άρτας, που αποτυπώνει την ιδιαιτερότητα της κοινωνίας της Άρτας και, κατά συνέπεια, της ευρύτερης περιοχής της.

(από την εισαγωγή του Κώστα Κωσταβασίλη)

Στο βιβλίο υπάρχει επίσης και παράρτημα με ανέκδοτες φωτογραφίες από τις δραστηριότητες του σχολείου, προσφορά παλιών μαθητών και μαθητριών που με προθυμία παραχώρησαν υλικό από το προσωπικό τους αρχείο.

 

Τηλ. Επικοινωνίας: Γιάννης Η.Παππάς. 6936666802,2610450967

  


 

  

 

   αριθμός επισκεπτών
       --