Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

 «Εις Σούλι… Να φέρω την λύραν μου με σας να ψάλλω»

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου Αίθουσα Β. Πυρσινέλλας

Σε μια κατάμεστη, άνευ προηγουμένου, αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, 150 χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές παρουσίασαν ακούσματα, μουσικές, τραγούδια και χορούς που αφορούν στους αγώνες των αδούλωτων Σουλιωτών.

                Αφορμή για τη μουσικοχορευτική πανδαισία - απότιση τιμής στους προάγγελους της Εθνικής Παλιγγενεσίας, υπήρξε η έκδοση και η παρουσίαση του CD που εξέδωσε το Εθνικομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση με τη συνδρομή του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης σε επιμέλεια και έρευνα του Παναγιώτη Τζόκα.

                Τη μουσική επιμέλεια και την ενορχήστρωση είχε ο Νίκος Φιλιππίδης. Τον συνόδευσαν οι μουσικοί: Κώστας Φιλιππίδης – λαούτο, Λάμπρος Τζόκας – βιολί, Τάσος Ντάφλος – κρουστά. Τραγούδησαν ο Κώστας Λεοντίδης, ο Σάββας Σιάτρας, ο Γιώργος Πατσιούρας και η Ηλιάνα Τζόκα.

                Χόρεψαν τοα συγκροτήματα της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, του Εθνικομουσικολογικού Ιδρύματος Πέτρου Ζήση και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ρωμανού.   Την αφήγηση έκανε ο Γιώργος Τζέρμπος και την κατανυκτική ατμόσφαιρα συμπλήρωσαν τα video που προβλήθηκαν και τα οποία δημιουργήθηκαν από το Μενέλαο Συκοβέλη.

                Τα χορευτικά συντόνισε ο Χρήστος Λώλης και τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Παναγιώτης Τζόκας, ο οποίος τιμήθηκε από το Εθνικομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση για τη μακροχρόνια προσφορά του στην έρευνα, καταγραφή και διάδοση της μουσικής παράδοσης του Σουλίου.

                Όλοι οι συντελεστές της παράστασης συμμετείχαν αφιλοκερδώς και τα έσοδα από την πώληση του CD διατέθηκαν για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων.

                Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.

                Την οργάνωσαν η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, το Εθνικομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

                Χαιρετισμούς απηύθυναν η Δήμαρχος Σουλίου, κ. Στ. Μπραϊμη, ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Κ. Κατσανάκης, οι οποίοι στήριξαν την έκδοση του CD, και ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου, κ. I. Καραμπίνας.

                Παρέστησαν: οι αντιπεριφερειάρχεις Ηπείρου, κ.κ. Τ. Καλογιάννη και Οδ. Πότσης, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων, κ.κ. Δ. Νάστος, Θ. Μπέγκας, Θαν. Μανταλόβας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σουλίου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης, κ. Χρήστου,  ο πρώην δήμαρχος, κ. Ν. Γκόντας, οι  πρώην δήμαρχοι Λάκκας Σουλίου, κ.κ. Χ. Ντακαλέτσης και Δ. Παππάς και ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Σουλιωτών «Το Ιστορικό Σούλι», κ. Αθ. Αθανασόπουλος. 

  

Φωτογραφίες από την εκδήλωση
  


 

 

  

 

   αριθμός επισκεπτών
       --