Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

πανηγύρι του Συλλόγου Ηπειρωτών  Χαϊδαρίου

Θεσμός γίνεται το καλοκαιρινό πανηγύρι του Συλλόγου Ηπειρωτών  Χαϊδαρίου, στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης.

Γλέντησαν με την ψυχή τους οι Ηπειρώτες και οι Χαϊδαριώτες την Κυριακή το μεσημέρι 29 Ιουνίου 2014, στο ημερήσιο πανηγύρι των Ηπειρωτών

 

Ένα καλό, παραδοσιακό, ημερήσιο και υπαίθριο γλέντι στήθηκε την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014, το μεσημέρι, στην αναβίωση του Ηπειρώτικου πανηγυριού, που έγινε στο Πάρκο Ιστορικής Μνήμης, από τους Ηπειρώτες του Χαϊδαρίου. Συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου, αλλά και Χαϊδαριώτες, που γλέντησαν με τους ήχους της ηπειρώτικης κομπανίας του Πέτρου-Λούκα Χαλκιά.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς από κάθε γωνιά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου ''Δωδωναίων Φως'', αλλά και του Συλλόγου Θεσσαλών Χαϊδαρίου "Η Θεσσαλική γη", ντυμένα με παραδοσιακές στολές, παρουσίασαν μια σειρά από παραδοσιακούς χορούς.

Στη συνέχεια η πίστα ήταν ελεύθερη στη διάθεση του κόσμου, που χόρεψε για ώρες.

Έπαιξαν οι μουσικοί Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, ο εγγονός κλαρίνο, Νίκος Χαλκιάς  λαούτο και κιθάρα, Γιώργος Παπανίκας ντέφι και ντραμς, Μπάμπης Μέντζιος αρμόνιο και  τραγούδησε ο Δημήτρης Τζουμερκιώτης

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου μας κύριος Δημήτριος Σούκης, είπε τα εξής:
Σε αυτό το όμορφο δασύλλιο εδώ μέσα στο κέντρο της πόλης, το πάρκο Ιστορικής Μνήμης, θέλουμε να καθιερώσουμε να φιλοξενεί χαρές και πανηγύρια της πόλης. Είναι αλήθεια ότι στα χωριά μας -πολύ παλιότερα- τα πανηγύρια ήταν ημερήσια, γιατί ο κόσμος που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και με αγροτικές εργασίες, δεν του περίσσευαν οι νύχτες και έτσι διασκέδαζε την ημέρα. Μετά την εκκλησία στα ξωκλήσια, αλλά και στις κεντρικές εκκλησίες των χωριών, γίνονταν τα ημερήσια παραδοσιακά πανηγύρια. Αυτό ακριβώς θέλουμε να καθιερώσουμε και θα το καθιερώσουμε, κάθε χρόνο τέτοια εποχή για να προετοιμαζόμαστε και να πηγαίνουμε με όρεξη στα δικά μας χωριά στην Ήπειρο και να συνεχίζουμε εκεί τα ηπειρώτικα γλέντια και πανηγύρια. 

 

 Γιατί θα πρέπει να τα διατηρήσουμε, να τα συντηρήσουμε, να μη χαθούν αυτές οι οάσεις διασκέδασης, που τόσο ανάγκη έχουμε αυτή την εποχή, που βομβαρδιζόμαστε, που μας καταργούν την ίδια μας τη ζωή, μας καταργούν κάθε στοιχείο πολιτισμού, κάθε πατροπαράδοτο έθιμο. Εμείς θα αντισταθούμε και θα συνεχίσουμε την παράδοση, θα προσπαθήσουμε διατηρώντας την, να το ρίξουμε λίγο έξω και να ξεχάσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα, το άγχος, την αβεβαιότητα και τον αγώνα για την επιβίωση. Θέλω να τους ευχαριστήσω όσους συμμετέχουν στο χορευτικό μας τμήμα, αλλά ιδιαιτέρως το δάσκαλο μας, τον Σωκράτη Παπά, που με ζήλο έχει δώσει την καλύτερη του προσπάθεια για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή παρουσία.

 

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κόσμο για την αθρόα προσέλευση του στο 2ο ημερήσιο, ηπειρώτικο πανηγύρι και θεώρησε πως πλέον καθιερώνεται στον ίδιο χώρο και έχει τη δική του χροιά και σημασία και το αγαπάει ο κόσμος. Παράλληλα τόνισε πως ο σύλλογος κάνει μεγάλη προσπάθεια και φιλοδοξεί να μεγαλώσει το χορευτικό του τμήμα. Ευχαρίστησε μάλιστα το χοροδιδάσκαλο Σωκράτη Παππά, αλλά και τον τοπικό σύλλογο των Θεσσαλών που τους βοηθάει και τους συνοδεύει στις εκδηλώσεις της. Ανανέωσε το ραντεβού για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη με μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Ήπειρο και τη λαογραφία που θα γίνει στο "Γραμματόσημο", που είναι και ο μόνιμος χορηγός του συλλόγου.

 

Μετά τον λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής,  που χαρακτήρισε την παρουσία του Δημήτρη Σούκη στις δραστηριότητες του συλλόγου καταλυτική και θεώρησε πως πολύ σύντομα ο τοπικός Ηπειρώτικος Σύλλογος του Χαϊδαρίου θα ανταγωνίζεται την Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, στην εκδήλωση της οποίας, την περασμένη Παρασκευή, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και συζήτησαν την λειτουργία αλλά και την αποτελεσματικότητα των Ηπειρωτών του Περιστερίου, αλλά και άλλους μεγάλους συλλόγους. Κάλεσε  όλους τους Ηπειρώτες αλλά και τους φίλους της Ηπείρου, να παρευρεθούν τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, ώρα 20.30' στο Θέατρο Πέτρας, της Πετρούπολης, στη μεγάλη Πανηπειρωτική  εκδήλωση ''Ένα τραγούδι για την 'Ήπειρο...''.  Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους τους συντοπίτες του καλό καλοκαίρι στην Ήπειρο, που όπως είπε έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο νέος δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Παναγιωτάτος, ο επικεφαλής της παράταξης «πολίτες σε Δράση-Οικολόγοι Πράσινοι» Θεόδωρος Σπηλιόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Παντελάρος, Κώστας Βορέας, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Κώστας Φωτεινάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός, η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Παντελάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης. Τους τοπικούς συλλόγους εκπροσώπησαν η Μαρία Μπρη (Πυργούσηδες), Θανάσης Σακκάς, Κώστας Τσώρας και Ηλίας Ντούβλης (Θεσσαλοί).

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος, η Ειδική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη, ο Αναπληρωτής Ταμίας Χριστόφορος Τζαρτζούλης και τα μέλη του Δ.Σ. Ηλέκτρα Κίκη, Ελένη Ντάσιου, Βίκυ Αράπη-Καραγγιάνη και Κώστας Λιάγκος. Ακόμα παραβρέθηκαν  ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Κώστας Γκούντας και Ζήκος Κόντης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Μύτικα Πρέβεζας Τάσος Μπανάκος, καθώς και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας, της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου και της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης καθώς μέλη-εκπρόσωποι ηπειρωτικών αδελφοτήτων αποδήμων.

Ο χορός και το τραγούδι κράτησε μέχρι που νύχτωσε και όλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Και του χρόνου.

 

  

φωτογραφία από την εκδήλωση


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

   αριθμός επισκεπτών
       --