Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία,

από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου,

ο 7ος ΔΩΔΩΝΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

 

Της Άννας Δερέκα, Προέδρου της
Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου

Συνέδριο και Εικαστική Έκθεση. 7ος ΔΩΔΩΝΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ, 3η Εικαστική έκθεση, διοργανωμένα από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Ο χώρος φιλόξενος του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης, αλλά μικρός για την μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Οι χώροι στάθμευσης, σε τρία διαφορετικά επίπεδα, γεμάτοι. Κάποιος ακούστηκε να λέει, «σαν να λειτούργησε τις καλές ημέρες το θέατρο της Δωδώνης!

Τους παρευρισκομένους χαιρέτησε και καλωσόρισε, η Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, όπως όριζε το πρόγραμμα. Συντόνιζε ο Αρχιτέκτονας , Συγγραφέας και τέως Δήμαρχος, κος Τάσος Παπασταύρου, μιας και απουσίαζε ο Ιστορικός Τέχνης, και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κος Θάνος Χρήστου. Αυτό δημιούργησε αργότερα ένα εύλογο κενό, στην παρουσίαση της Εικαστικής Έκθεσης, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Δημοσιεύουμε σήμερα τους χαιρετισμούς με την σειρά που ακούστηκαν. Αρχικά της Προέδρου κ. Άννας Δερέκα:

 «Με δουλειά μηνών (έπρεπε να συντονίσω 80 ανθρώπους, οι 70 απ’ αυτούς καλλιτέχνες) κόπος πολύς, φουσκωμένους λογαριασμούς στο κινητό μου τηλέφωνο, έφτασα στις παραμονές του μεγάλου θεσμούς Δωδωναίος Λόγος. Ήρθε η ώρα να γράψω τον χαιρετισμό μου. Πέντε σειρές. Να είναι βαθύς ο λόγος, με τον τρόπο που αντέχει η εποχή μας; ανάλαφρα.

 Δωδωναίος Λόγος και μεγάλη Εικαστική έκθεση. Θα μπορούσα να γράψω κάτι φιλόκαλον για την καμπυλόεσσα χάρη του μονοκοτυλήδονου στη δουλειά του ζωγράφου. Όχι όμως σήμερα, όχι τώρα.

 Σε πολλούς φαίνονται οι εκδηλώσεις μας εκτός εποχής. Τους τελευταίους μήνες κάτι άλλαξε. Η κρίση έφτασε στην αυλή μας. Κι από μαθηματικά έγινε πραγματικότητα. Κι ήρθε η ώρα να ιεραρχήσουμε εκ νέου τις αξίες της ζωής και τις ανάγκες της ύπαρξης.

 Μπορείτε, λοιπόν, να μου κάνετε μια χάρη, σας παρακαλώ;

Μπορούμε να κάνουμε μια χάρη όλοι εμείς στον απέναντι; Έστω, για λόγους στοιχειώδους ευγένειας, μπορούμε να μην τρίβουμε τις δαντέλες μας πάνω στα μούτρα τους; Μπορούμε να μην κακαρίζουμε την καλαισθησία μας στο αυτί τους;

 Διότι δε ζούμε κανονικούς καιρούς, συνηθισμένες μέρες λουσμένες στο φως του «όλα χωράνε»: έχουμε μπει στην εποχή των ριζικών αναγκών, των διαρκών συσχετισμών, της διερώτησης για όλα από την αρχή τα πράγματα.

 Καταρρέει το μαγαζάκι της Ελλάδος όπως το ξέραμε κι από την πυρκαγιά προλαβαίνουμε να σώσουμε μόνο ένα δύο πράγματα. Όχι και το μωρό που κοιμάται και τον πίνακα του Φασιανού. Πρέπει να διαλέξεις τέκνον μου. Πρέπει να διαλέξω.

 Δεν είναι η ώρα σου αν αναγιγνώσκεις τον κόσμο με όρους αισθητικής λέω στον εαυτό μου και όχι με όρους ανάσας κι αίματος.

Πήγαινε τώρα, διότι θα λερωθεί και το φουρό σου.

Δεν μιλώ για διάζευξη, μιλώ για ιεραρχία. Η πείνα, είναι πιο δυνατή από την ασκήμια. Και όσοι δεν πεινούν (ακόμα), θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, γενικώς, με εκείνους που πεινούν.

    Η γλύπτρια Αγγελική Δερέκα, φιλοτέχνησε την πρόσκληση και την αφίσα του Δωδωναίου Λόγου. Δύο χέρια ενωμένα, περιπεπλεγμένα για την ενότητα, την ομαδικότητα και τη φτερούγα για την πνευματικότητα.

 Το εξώφυλλο λοιπόν της πρόσκλησης, διηγείται τις προθέσεις της Εταιρίας Λογοτεχνών, τις σκέψεις μας, γι’ αυτή την εκδήλωση, για το Συνέδριο και την Κοινή Φθινοπωρινή Έκθεση.

 Γι’ αυτή τη μεγάλη Φθινοπωρινή Έκθεση της Εταιρίας Λογοτεχνών, έφτιαξα τη δική μου λίστα Ηπειρωτών Εικαστικών. Έκοψε και έραψα τη λίστα μου. Δεν θα υπάρχει τύπος Ηπειρώτη Εικαστικού, που να μην εκπροσωπείται σε αυτή την κιβωτό του Νώε. Η θερμότητα αυτής της κιβωτού είναι καινούρια αίσθηση: η κρίση μας φέρνει πιο κοντά, γιατί μας υπενθυμίζει ότι όταν φεύγουν όλα, μένουνε τα βασικά: η αγάπη, το τραγούδι, οι φίλοι, η τέχνη.

 Οι αρχαίοι Έλληνες, που όλα τα έχουν δει και πει, το ήξεραν κι αυτό: «ας λουστούμε Προδίκη, και στεφάνια ας βάλουμε στο κεφάλι, | και τα’ ανέρωτο ας πιούμε κρασί με κύπελλα πιο μεγάλα. | Ο καιρός της χαράς είναι λίγος ύστερα τα γεράματα | μπαίνουν εμπόδιο και τέλος ο θάνατος».

 Τι τα θες! Δεν υπάρχει έρωτας και τέχνη στον Άδη. Ούτε πόλεις, ούτε ώμοι για να γείρεις το κεφάλι.

Δεύτερη Ελλάδα δεν θα ζήσουμε – κόλαση και παράδεισος, εδώ!

    Βλέπω την φωτογραφία του Μπρεχτ στον τοίχο του γραφείου μου. Τη γνωστή. Με το τεράστιο πούρο του. Cohibas Coronas Especiales. Αν κυκλοφορούσε στους δρόμους της Ελλάδας, της Αθήνας, των Ιωαννίνων, ας πούμε, θα τον κοίταζαν με περιφρόνηση και υποψία. Θα εθεωρείτο θύμα του ευδαιμονισμού, υπαίτιος της συντριβής μας. Τα ποιήματά του; Ποιος νοιάζεται για ποίηση σε δύσθυμη εποχή!

 - Εμείς!»

 

  Ο κ. Παππάς, εκπρόσωπος του Δημάρχου Δωδώνης κ. Κατσανάκη, και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απηύθυνε χαιρετισμό. Ο ίδιος ο δήμαρχος, έστειλε μήνυμα, με το οποίο αισθάνεται άτυχος, διότι οικογενειακοί, κοινωνικοί λόγοι, δεν του επέτρεψαν να είναι μαζί μας, και εύχεται καλή επιτυχία στην εκδήλωση:

   «Κυρία Πρόεδρε της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου

Κύριε Πρόεδρε του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης

  Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ στις εκδηλώσεις του ΔΩΔΩΝΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ 2012.

Αισθάνομαι προσωπικά άτυχος, επειδή προγραμματισμένη οικογενειακή κοινωνική εκδήλωση, δεν μου επιτρέπει να είμαι μαζί σας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέρους των Δωδωναίων συμπολιτών για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, όλους τους εκθέτες όσο και τους ομιλητές, για την πρωτοτυπία της θεματολογίας τους.

Πιστεύω, ότι θα είναι μια όμορφη περιήγηση στο χώρο και το χρόνο, με άφθονες μνήμες, λογοτεχνικές αναφορές και εικαστικές αποτυπώσεις. Θεωρώ βέβαιη την αποζημίωση όλων σας.

Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς. Καλή επιτυχία.

Δήμαρχος Δωδώνης

Κώστας Κατσανάκης»

 

Ο κ. Παππάς προσέθεσε:

 «Εκτάκτως μπαίνω στο πρόγραμμα, λόγω της απουσίας του Δημάρχου, ο οποίος απουσιάζει για οικογενειακές υποχρεώσεις, και δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση αυτή.

 Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δωδώνης, σας καλωσορίζω όλους. Και θέλω σ’ αυτή την ενδιαφέρουσα και αξιόλογη εκδήλωση, τον ΔΩΔΩΝΑΙΟ ΛΟΓΟ, που είναι ενδιαφέρουσα γενικά, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τον Δήμο Δωδώνης και πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα για την Αρχαία Δωδώνη, στην οποία αναφορά έχει η σημερινή εκδήλωση.

 Δεν έχω πολλά να σας πω. Απλώς θέλω να ευχαριστήσω όλους σας, για την παρουσία και ιδιαίτερα τους συνδιοργανωτές αυτού του Συνεδρίου, την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και την Πρόεδρο κα Άννα Δερέκα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης, το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο αυτού κ. Δημήτριο Γούσια και επιπλέον να ευχαριστήσω θερμά τους ομιλητές αυτής της εκδήλωσης, οι οποίοι έχουν το λόγο και οι οποίοι θα αναφερθούν στην αρχαία Δωδώνη. Τέλος να ευχαριστήσω και όλους τους άλλους χαράκτες, ζωγράφους και γλύπτες, οι οποίοι προσέφεραν έργα τους, για την έκθεση, η οποία ευρίσκεται στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου και την οποία θα επισκεφτούμε στη συνέχεια».

 

 Στη συνέχεια η βουλευτής Ιωαννίνων κα Άννα Ασημακοπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό:

 «Απόψε έχουμε τη χαρά και την τιμή να περιβαλλόμεθα από τέχνη. Η τέχνη ομορφαίνει: Η τέχνη μας εμπνέει. Η τέχνη μας διδάσκει. Και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας, για ανθρώπους σαν εμάς, που είμαστε πιο τυχεροί, ακόμα, και γι’ ανθρώπους πολύ λιγότερο τυχερούς από μας, η τέχνη παρηγορεί και ανακουφίζει. Με αυτά τα λίγα λόγια, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές. Τους καλλιτέχνες που σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, συνεργάστηκαν με την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, τους συνήθειες ύποπτους που προβάλλουνε την τέχνη στην περιοχή μας, και μας κάνουνε πάντοτε μαζί με τους καλλιτέχνες τους Ηπειρώτες περήφανους που βρισκόμαστε εδώ. Να τους συγχαρώ που αυτούς τους δύσκολους καιρούς, συνεχίζουμε την προσπάθειά τους και τον αγώνα τους.

 Σας χρειαζόμαστε πιο πολύ από ποτέ. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και θα είμαστε πάντα δίπλα σας».

 

Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, ο Δωδωναίος κ. Καραμπίνας, πήρε τον λόγο:

 «Αξιότιμο Προεδρείο, αγαπημένοι καλλιτέχνες, σεβαστοί συμπολίτες, όπως είπε και ο πρώην Δήμαρχος κ. Παπασταύρου, ένας από τους Δωδωναίους, είμαι κι εγώ.

 Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή σε μας όλους, να προσφέρουμε τα φώτα των αρχαίων Δωδωναίων, σε μια εκδήλωση, που μας τιμά με την παρουσία τους και μας κοσμεί με τα έργα τους όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες, που βρίσκονται σήμερα εδώ.

 Πρέπει να πως κυρία Δερέκα, σαν καθηγητής Φυσικής Αγωγής πως είμαι εδώ και 2.400 χρόνια, γινόταν στην Αρχαία Δωδώνη, τα Νάια. Δεν ήταν μόνο αθλητικοί αγώνες, αλλά και καλλιτεχνικοί και μουσικοί. Όταν λοιπόν οι Δωδωναίοι κάνανε πολιτισμό, κάποιοι άλλοι στην Ευρώπη, ζούσαν σε σπηλιές και τρώγανε βελανίδια. Άρα λοιπόν, αυτό που έχουμε να δώσουμε σήμερα, σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη που μας κατατρέχει τόσο, για να μας φέρει σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση που είμαστε σήμερα, είναι να δώσουμε πολιτισμό. Τον πολιτισμό που παράγεται. Πρώτα εσείς, και εμείς ακολουθούμε, συμπαραστεκόμαστε.

 Θα πρέπει να τονίσω εδώ, αυτό που είπε η κυρία Δερέκα: το εξώφυλλο της πρόσκλησης και της αφίσας, είναι χέρι – χέρι, έτσι λοιπόν πρέπει όλοι μαζί, να πορευθούμε χέρι – χέρι, με αλληλεγγύη, αλληλοκατανόηση και αλληλοβοήθεια, ο ένας με τον άλλον, να περάσουμε τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας.

 Σας ευχαριστώ, και εύχομαι του χρόνου να είστε πάλι εδώ, να μας τιμήσετε, να ας τιμήσουμε, να μας δώσετε τα φώτα σας για να παράγουμε πολιτισμό. Ευχαριστώ πολύ».

 

Την εκδήλωση τίμησε και χαιρέτησε και ο  αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης:

   «Κύριε Δήμαρχε, Κυρία Πρόεδρε της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, Κύριε Πρόεδρε του Πνευματικού Κέντρου, κύριοι εισηγητές, αγαπητοί καλλιτέχνες και δημιουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί κάτοικοι της περιοχής! Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση-αφιέρωμα στο Δωδωναίο Λόγο από κοινού με την εικαστική Έκθεση που συνδιοργανώνουν η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης. Πρόκειται για μια πολύπλευρη πνευματική παρέμβαση που συνδυάζει το Δωδωναίο Λόγο, έναν λόγο στοχαστικό, αλλά και ποιητικό, με μία αξιόλογη εικαστική παρέμβαση, που αναδεικνύει πρωτίστως τις δημιουργικές καλλιτεχνικές δυνάμεις της Ηπείρου. Και όλα αυτά στον ίδιο το χώρο και τον τόπο της Δωδώνης, έναν τόπο απείρου κάλλους και ομορφιάς, ένα κάλλος και μια ομορφιά που για εκείνον που θέλει να τα προσεγγίσει και να τα γνωρίσει εμφανίζονται καθημερινά με ένα διαφορετικό πρόσωπο, δικαιολογώντας απόλυτα την ιστορικότητα, τη σοφία και την ποιητικότητα που κρύβει αυτός ο τόπος. Χαίρομαι που εκλεκτοί συνάδελφοι θα προσεγγίσουν το θέμα σε μία διαχρονική διαδρομή, καθιστώντας σαφές ότι αυτός ο τόπος προσδιορίζεται από αρχές και αξίες αιώνιες και πανανθρώπινες. Χαίρομαι, επίσης, που το Πανεπιστήμιο συμμετέχει ενεργά σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, δηλώνοντας ότι είναι και αυτό αποφασισμένο να αντισταθεί έμπρακτα σε όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά. Θα μου επιτρέψετε, ολοκληρώνοντας, αφού συγχαρώ τον κ. Δήμαρχο και το Δήμο Δωδώνης για την πρωτοβουλία τους αυτή, όπως και όλους τους καλλιτέχνες, γλύπτες, ζωγράφους, φωτογράφους, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Άννα Δερέκα, την Πρόεδρο της Εταιρίας μας, η οποία διαθέτει πολύ χρόνο, έμπνευση και δυνάμεις για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης, αλλά και άλλων ανάλογων εκδηλώσεων. Τέλος, είμαι σίγουρος ότι στην επόμενη εκδήλωση θα έχουμε μαζί μας τον αγαπητό συνάδελφο Θάνο Χρήστου, για απολαύσουμε και τη δική του έγκυρη και τεκμηριωμένη παρέμβαση. Καλή επιτυχία! Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Το Συνέδριο χαιρέτησε και ο Προέδρος του Πνευματικού Κέντρου Δωδώνης κ. Δημήτρης Γούσιας:

Κυρία Πρόεδρε της Εταιρίας Λογοτεχνών Άννα Δερέκα,  κ. Συντονιστή της ημερίδας Τ. Παπασταύρου,  κ. Βουλευτή, κ. Αντ/ρχη,  κ. Πρόεδρε Δημ. Συμβουλ. Δωδώνης

 Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Δωδώνης σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στον τόπο μας, στην ημερίδα που διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, σ’ αυτόν τον ιερό χώρο της Δωδώνης, που ο αρχαίος πολιτισμός του, μας άφησε απαράμιλλα και λαμπρά μνημεία Λόγου και Τέχνης.

 Εδώ, που οι αρχαίοι πρόγονοί μας με το πνεύμα τους δημιούργησαν νέες αξίες, τρόπους και σχήματα ζωής, ηθικά και πνευματικά πρότυπα, δηλαδή δρόμους πάνω στους οποίους περπάτησε ο σύγχρονος πολιτισμός για να φτάσει στη σημερινή του μορφή.

 Σ΄ αυτόν τον τόπο, στις ρίζες της ιεράς φηγού του αρχαιότερου ιερού, ξεκίνησαν οι διαδρομές του ελληνικού πολιτισμού, που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

 Ιδιαίτερα επιτυχής λοιπόν η επιλογή του χώρου από τους πνευματικούς δημιουργούς της Εταιρίας. Και γι’ αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια.

 Η Δωδώνη αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Ηπειρώτες και όχι μόνο.

 Όλοι μας πρέπει να ακολουθούμε τα μονοπάτια της γνώσης και της δημιουργίας, που ξεκινούν από εδώ, το χώρο της συνειδητοποίησης της κοινής μοίρας των 'Ηπειρωτών, που λες και μια μυστική κλήση των προγόνων, μας φέρνει στα ιερά χώματα για να ξαναβρούμε την ιστορική μνήμη μας.

 Κυρίες και Κύριοι,

 Επιτρέψτε μου ν΄ αναφερθώ για λίγο, στην περσινή μου παρόμοια εκδήλωση και σε ότι αφορά την ένταξη της Αρχαίας Δωδώνης στα παγκόσμια μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όπου υποσχέθηκα λέγοντας:

 «Εμείς, ως Πνευματικό Κέντρο, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε το φάκελο με τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα, ώστε να χαρακτηριστεί η Δωδώνη εξέχουσας σημασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, από ιστορική, καλλιτεχνική, επιστημονική, αισθητική, εθνολογική άποψη, καθώς πιστεύουμε ότι πληροί τα προκαθορισμένα κριτήρια.

 Στην προσπάθειά μας αυτή, όσο δύσκολη κι αν είναι, θα χρειαστούμε και τη δική σας συμπαράσταση.»

 Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνω σήμερα ότι το Πνευματικό Κέντρο Δ. Δωδώνης συγκέντρωσε περί τα 120 έγγραφα και δημοσιεύματα, (στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και δημόσια τον κ. Μιχάλη Παντούλα , που βρίσκεται ανάμεσά μας, για τη δική του προσφορά σε έγγραφα, από την πλούσια συλλογή του) σχημάτισε ένα αρκετά μεγάλο φάκελο και τον υπέβαλε στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την παράκληση να τον κάνει χρήση και να σχηματίσει τη σχετική εισήγηση προς το ΥΠ.ΠΟ, ώστε ο Αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης να χαρακτηριστεί ως μνημείο μείζονος σημασίας, για να προταθεί η ένταξή του στα μνημεία παγκοσμίου ενδιαφέροντος και προστασίας.

 Δικαιωθήκαμε δε απόλυτα στον ισχυρισμό μας ότι η Αρχαία Δωδώνη πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

 Ακούστε τι αναφέρεται στα κριτήρια της σχετικής πρότασης της ΙΒ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προς το Υπουργείο Πολιτισμού:

 «Η Αρχαία Δωδώνη είναι μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής, εκπαιδευτικής κι επιστημονικής σημασίας, που συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, με σημαντικές πνευματικές, συμβολικές, θρησκευτικές αξίες και σημαντικό μνημείο ως προς τη σπανιότητα και τη σημασία του για μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή , αποτελεί δε σημείο αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες».

 Έχω τη γνώμη λοιπόν, ότι τώρα απομένουν οι δικές σας , των πνευματικών ανθρώπων δηλαδή του τόπου μας, με την πλούσια πνευματική προσφορά σας, επεμβατικές ενέργειες.

 Μ΄ αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στη ιστορική Δωδώνη κι εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.

 Ευχαριστώ.»

 


 

 

 

 

 

  

   αριθμός επισκεπτών
       --