Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Πέλαγος συναισθημάτων

στη γιορτή της γυναίκας

Πανηγυρική εκδήλωση του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου με διαγωνισμό ηπειρώτικης πίτας, φαγητό, χορό και τραγούδι από τους «Λαλητάδες»

 

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού     

 

Στη γυναίκα, το πιο τέλειο πλάσμα του κόσμου είναι αφιερωμένη παγκοσμίως η μέρα της 8ης Μαρτίου. Μέρα τιμής, αναγνώρισης, καταξίωσης και ευγνωμοσύνης στα πιο όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια του κόσμου.

Τη μέρα αυτή, την ολοδικιά τους μέρα γιόρτασαν πανηγυρικά  τα μέλη του Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου στην Αθήνα, εν μέσω φίλων, γνωστών, πατριωτών και του συγκροτήματος των «Λαλητάδων» που έδωσαν και τον πανηγυρικό τόνο στην εκδήλωση.

Κατάμεστη από χαρούμενα πρόσωπα η αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, «κατάμεστη» και από ευωδιαστές, γαργαλιστικά μυρωδάτες πίτες που φτιάχτηκαν από ηπειρώτικα χέρια και παραδοσιακές συνταγές για να πάρουν μέρος στον καθιερωμένο από το Σύνδεσμο ετήσιο διαγωνισμό.

Επί της υποδοχής, με πλατύ χαμόγελο και ζεστή καρδιά η πρόεδρος κ. Εύα Χαλατσά και οι αντιπροέδρισσες κ. Ρόη Καλαμάκη και Βάσω Αποστόλου μας καλωσόριζαν ευγενικά αποδεχόμενες τις θερμές ευχές, τα λουλούδια και τα άλλα δώρα  μας.

Τη έναρξη της εκδήλωσης σηματοδότησε η κ. Καλαμάκη με σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησε η κ. Αποστόλου η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας κάνοντας ιστορική αναδρομή στην καθιέρωση παγκοσμίως της ημέρας της γυναίκας, καθώς και τη διαδρομή της στη χώρα μας.

Τον ύμνο στις γυναίκες συνέθεσε περίτεχνα και απήγγειλε η κ. Χαλατσά. Ένας θαυμάσιος ύμνος, ένα υπέροχο γραπτό από μια γυναίκα για όλες τις γυναίκες του κόσμου: μάνες, αδερφές, συζύγους, κόρες, γυναίκες με θηλυκό μυαλό και νοικοκυροσύνη, θέληση και αγωνιστικότητα, ακάματες και ανασκουμπομένες για όλες τις δουλειές, για δύσκολες και ευχάριστες στιγμές. Ένας συνταρακτικός ύμνος με αγέρα πελαγίσιο, βουνίσιο, καμπίσιο που έκανε καρδιές να  σκιρτήσουν, μάτια να βουρκώσουν και χέρια να σμίξουν σε παρατεταμένα  χειροκροτήματα.

Σειρά είχαν οι γευσιγνώστες της επιτροπής κ. Πολυξένη Γεωργιλά, ο κ. Χρήστος Μεντής και ο κ. Παναγιώτης Αποστόλου, οι οποίοι μπροστά στα λαίμαργα βλέμματά μας δοκίμασαν περίπου 20 πίτες, όλες μια προς μία τόσο γευστικές, νόστιμες και πικάντικες που δυσκολεύτηκαν πολύ ν΄ανακηρύξουν τις τρεις πρώτες. Η τελική κρίση τους ανέδειξε πρώτη την μπλατσάρα της κ. Τασίας Τζίνα, δεύτερη τη νηστίσιμη στριφτή καρυδόπιτα της κ.Ελένης Σιάφη και Τρίτη την τυρόπιτα της κ. Ηλέκτρας Φωτοπούλου.

Μετά ήρθε και η δική μας σειρά να τις βραβεύσουμε απολαμβάνοντας τις πολυποίκιλες γεύσεις, μυρωδιές και τα γνήσια υλικά τους. Παράλληλα έρρεε άφθονο το κρασί και το τσίπουρο, παραγωγής και προσφορά της κ. Χαλατσά.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης μας κράτησαν μουσική συντροφιά τα μέλη της

Κομπανίας «Λαλητάδες» Δ.. Τσίπρας, Δ.. Ρίζος,  Δ. Κλ. Ρίζος, Κ. Κίκιλης και η καλλικέλαδη Ματίνα Τζήκα.

Το καλύτερο μέρος της εκδήλωσης ήρθε προς το τέλος της, αφού πολλοί, με πρώτη την πρόεδρο του Συνδέσμου, έσυραν το χορό, υποκύπτοντας στο κέφι και ανταποκρινόμενοι στο γοητευτικό κάλεσμα της μουσικής και των  ηπειρώτικων τραγουδιών των «Λαλητάδων»,  που απευθύνονταν αποκλειστικά στις γυναίκες, αλλά και προς όλους, με στίχους, ήχους και ρυθμούς φερμένους από το Πωγώνι, την Κόνιτσα, τα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα, τη Θεσπρωτία, τη Β. Ήπειρο και από άλλες ηπειρώτικες περιοχές.

Ήταν μια υπέροχη βραδιά που διοργάνωσαν με το δικό τους τρόπο οι γυναίκες, οι γυναίκες της Ηπείρου. Χρόνια  πολλά γυναίκες και θερμά συγχαρητήρια. Όμως δεν σας εύχομαι και του χρόνου, αν και σας θέλω γερές και δυνατές, γιατί οι ευχές και η αγάπη μου προς το φύλο σας είναι καθημερινές και παντοτινές,

  


  

  
   αριθμός επισκεπτών
       --