Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

Ο κύκλος των Ατρειδών στην τέχνη

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Ο ΙΛΙΣΟΣ"
Βακχυλίδου20-22,11528 Αθήνα τηλ.2107787878, 6979242300
e-mail: ilisos@ymail.com  
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012.  8.30μ.μ.
 
Ομιλία του Κώστα Καζαμιάκη
ΘΕΜΑ: Ο κύκλος των Ατρειδών στην τέχνη (από την Ορέστεια του Αισχύλου στα ερυθρόμορφα, η μήπως "αιματόμορφα" αγγεία, στο ομόνυμο μουσικό έργο του Ιάννη Ξενάκη και στον "Θίασο" του Θόδωρου Αγγελόπουλου.).

Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ιφιγένεια, Ηλέκτρα, Χρυσόθεμις, Ορέστης, Αίγισθος, Πυλάδης διαγράφουν ένα κύκλο, τον κύκλο των Ατρειδών. 
Εξουσία πάσει θυσία, η θυσία της Ιφιγένειας, φόνοι γονιών, φόνοι συζύγων, φόνοι αδελφών. Δικαιοσύνη, αδικία, αυτοδικία, φιλία, μίσος, άδολη αδελφική αγάπη και αδελφικό φονικό μίσος, βασανιστικές Ερινύες αλλά και Ευμενίδες, βία, πλεκτάνες, εκδίκηση, συγχώρεση. 
Ζόρικος κύκλος ή απλά ο κύκλος των ανθρώπων από τη γέννησή τους μέχρι το θάνατο. Κύκλος του αίματος. 
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στον ''Θίασο'' δεν έχει βασιλιάδες και πρίγκιπες, έχει όμως Αγαμέμνονα, Κλυταιμνήστρα, Αίγισθο, Ηλέκτρα, Χρυσόθεμι, Πυλάδη και βέβαια τον πρωταγωνιστή Ορέστη. Ο ίδιος ο Αγγελόπουλος γνωρίζοντας ότι η μοίρα των ανθρώπων είναι ανίκητη, τη συνάντησε ένα μοιραίο βράδυ πάνω σ' ένα δίκυκλο στη Δραπετσώνα. ''Στη Δραπετσώνα πια δεν έχουμε ζωή'', θα σκέφτηκε σίγουρα πριν ταξιδέψει στην ''άλλη θάλασσα''

Θα ακολουθήσει διάλογος και συζήτηση. Είσοδος ελεύθερη.

Για το Δ.Σ.
 
Ελένη Ζωίδου Παπαϊωάννου, Σοφία Ζώη

 

   αριθμός επισκεπτών
       --