Πολιτισμός

"εκδηλώσεις"

    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

TOΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ταχυδρομική διεύθυνση: Παπάζογλου 5 (Αρχοντικό Πυρσινέλλα)  454 44 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση: theatioa@otenet.gr

Τηλεφωνικό κέντρο:  (+30) 26 510 25 670 &  26 510 73 233 (& τηλεομοιότυπος)

 

 

Ιωάννινα, 16 Oκτωβρίου 2012

    

Ολοκληρώνεται η «β’ φθινοπωρινή αυλαία»

στον πολιτιστικό πολυχώρο (παλαιά σφαγεία)

 

 

        
 

(Σήμερα – αύριο)  Τετάρτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 9 το βράδυ ολοκληρώνεται το φεστιβάλ «φθινοπωρινή αυλαία στο δημοτικό θέατρο» με την επανάληψη του Αναλόγιου «Η σιωπή του ξερόχορτου» του Σωτήρη Δημητρίου, εκδήλωση με την οποία είχε ξεκινήσει το φεστιβάλ στις αρχές του μήνα. Το κείμενο διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι  ελεύθερη, ενώ η διάρκεια του αναλογίου είναι 60’.  Χορηγοί επικοινωνίας του φεστιβάλ: Δημοτικό Ραδιόφωνο και ΕΡΑ  - σταθμός Ιωαννίνων.  

Τη φύση και τη χαρά της ζωής υµνεί στο πεζογράφηµα Η σιωπή του ξερόχορτου (εκδόσεις Πατάκη, 2011) ο Σωτήρης Δημητρίου. Στήνει µια κοινωνία στην οποία οι ελευθερίες της ιδεώδους πολιτείας του Πλάτωνα και της Ουτοπίας του Τόµας Μορ διευρύνονται στο έπακρο. Στην ευδαιμονική πολιτεία του αφηγητή δεν υπάρχει οικογένεια ούτε χρήµα, εκλείπουν ο φόβος του Θεού και του θανάτου, η εργασία περιορίζεται στο ελάχιστο, η εκπαίδευση δεν είναι καταναγκαστική, ο έρωτας ρέει ελεύθερα.

 

Ο Ηπειρώτης Σωτήρης Δημητρίου είναι για μένα ο σημαντικότερος σύγχρονος πεζογράφος μας, αλλά κι ένας συγγραφέας που τα γραπτά του έχουν έντονα θεατρικά στοιχεία. Γι’ αυτό και πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη παρουσιαστεί στο θέατρο. Ας θεωρηθεί το αναλόγιο τούτο μια πρώτη απόπειρα ν’ ανεβεί στη σκηνή και ν’ ακουστεί «Η σιωπή του ξερόχορτου», ένας -σχεδόν- θεατρικός μονόλογος, ένα μοναδικό πολιτικό μανιφέστο, το οποίο δεν είναι μονάχα «καίριο και μελωδικό, όπως όλα τα έργα του, αλλά φτάνει ακριβώς τη στιγμή που οι θεσμοί της χώρας μας θέλουν τον μάστορά τους». Ευχαριστώ πολύ τον συγγραφέα για την άδεια που μας παραχώρησε καθώς και το ΔΗΠΕΘΙ για τη συνεργασία. 

Γ. Αναστασάκης

  


 
   αριθμός επισκεπτών
       --