Πολιτισμός

μουσική

Μουσική Σκηνή Χαμάμ

Δημοφώντος 97 Άνω Πετράλωνα

210-3421212 www.xamam.gr

  

«Του χρόνου τα πολύτιμα»

Η γιορτή του λαϊκού τραγουδιού στο Χαμάμ

Με τη συμμετοχή των σπουδαίων δεξιοτεχνών του μπουζουκιού Μάκη Μαυρόπουλου και Παναγιώτη Στεργίου

Τραγουδούν: Λάκης Χαλκιάς, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Λέκκας, Αφεντούλα Ραζέλη και η Αθηνά Βάνου

Μαζί τους ο ταλαντούχος νεαρός ερμηνευτής Θωμάς Στεργίου και η εξαιρετική Χαρούλα Αθανασίου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης

 

Παναγιώτης Στεργίου

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1962. Αμέσως μετά η οικογένειά του μετακόμισε στην Γερμανία όπου και παρέμειναν μέχρι και το 1976.

Το 1975 άρχισε μαθήματα κλασικής κιθάρας. Λίγους μήνες αργότερα γνωρίζεται με το Γιώργο Ζαμπέτα, σε συναυλία που δίνει εκεί, έχοντας μαζί του το δεξιοτέχνη μπουζουξή Μάκη Μαυρόπουλο. Από αυτούς τους  γνωρίζει τα μυστικά και τις ιδιαιτερότητες του μπουζουκιού.

Το 1976 όταν έρχεται στην Ελλάδα φοιτά στην περίφημη , μπουζουκιστική σχολή του Θέμη Παπαβασιλείου. Η πρώτη του εργασία είναι με τη Μαρίζα Κωχ, την εποχή που βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητάς της.

Στη σχολή του Παπαβασιλείου γνωρίζεται με τον μπουζουξή Βασίλη Ηλιάδη ο οποίος και τον βοηθά στα πρώτα του αυτά βήματα.

Το 1980 ο Στεργίου συνεργάζεται με τον στιβαρό λαϊκό τραγουδιστή Ανδρέα Ζακινθυνάκη στη φημισμένα μπουζουξίδικα της Εθνικής Οδού. 

Αναδεικνύει πια με πληρότητα το ταλέντο και την αγάπη του για το μπουζούκι και το 1983 συνεργάζεται με το Γιάννη Σπανό και δύο χρόνια αργότερα με το σχήμα «αστέρων» Νταλάρας, Αλεξίου, Νικολόπουλος.

Το 1987 μαζί με τον Ηλιάδη υπογράφουν ως μπουζουξήδες την επιστροφή του Στέλιου Καζαντζίδη στα δισκογραφικά δρώμενα στον πολυπλατινένιο δίσκο «Ο Δρόμος της Επιστροφής».

Το 1989 ο Στεργίου εκπλήσσει ευχάριστα και σαν συνθέτης συνεργαζόμενος με την Πίτσα Παπαδοπούλου (Θα κάνω ότι μου αρέσει, Δυο φορές το ίδιο λάθος, Χωρίς Εσένα, Τσιγαρόχαρτο κ.ά). Θα ακολουθήσουν ανάλογες στιγμές με τον Πασχάλη Τερζή, τον Θέμη Αδαμαντίδη, το Ζαφείρη Μελά και άλλους ικανούς ερμηνευτές.

Ο Στεργίου από το 1985 κατά μία έννοια πήρε στα στούντιο τη θέση του Χρήστου Νικολόπουλου, όταν ο τελευταίος αποφάσισε πλέον να μην δίνει το παρόν του σαν εκτελεστής σε έργα άλλων δημιουργών.

Το παίξιμό του δεσπόζει σε μεγάλες επιτυχίες και σήμερα στην ωριμότητά του, τόσο σαν δημιουργός όσο και σαν παίκτης μας χαρίζει απλόχερα μοναδικές στιγμές σπάνιας μουσικής «μπουζουκιστικής» ομορφιάς.

 

Μάκης Μαυρόπουλος

Γεννήθηκε στο Καψοχώρι Ημαθίας. Το 1970 έγινε η πρώτη του επαφή με το μπουζούκι, όπου προχώρησε με γοργά βήματα. Το 1973 παίζει στο Azzuro της Πλάκας συνοδεύοντας τους Δώρο Γεωργιάδη, Charms, Κώστα Σμοκοβίτη και Λίτσα Σακελλαρίου. Την επόμενη χρονιά όταν το μαγαζί μετονομάζεται σε Θεμέλιο, ο Μαυρόπουλος δίνει το παρόν μαζί με το συγχωριανό του Χρήστο Νικολόπουλο και βέβαια το περίφημο σχήμα των Γιώργου Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου, Άννας Βίσση και Αντώνη Βαρδή.

Ατμοσφαιρικός παίκτης και βιρτουόζος παράλληλα ο Μαυρόπουλος, είτε στο πλευρό του Νικολόπουλο είτε μόνος του, θα συντροφεύσει για δεκαετίες τους παραπάνω ερμηνευτές αλλά και θρύλους όπως ο Καζαντζίδης, καθώς και πολλούς άλλους, τόσο στις ζωντανές τους εμφανίσεις όσο και στην δισκογραφία.

Ειδικά στο στούντιο τα παιξίματά του ξεπερνούν τις 7 χιλιάδες τραγούδια. Ανάμεσα σε αυτά και δημιουργίες σπουδαίων δημιουργών όπως οι Τσιτσάνης, Θεοδωράκης,  Καλδάρας, Ξαρχάκος, Λοΐζος, Μαρκόπουλος, Άκη Πάνου, Βαρδής, Σούκας και φυσικά Νικολόπουλος.

Και σαν συνθέτης ο Μαυρόπουλος άφησε ένα ευδιάκριτο δείγμα γραφής, με συνθέσεις που ερμήνευσαν οι Χριστοδουλόπουλος, Βελής, Καρράς, Νάντια Καραγιάννη κ.ά.

Η φιγούρα του, η θητεία και οι πενιές του, στα χρόνια,  έχουν δημιουργήσει ένα «μύθο’ γύρω από το όνομα και τη γενικότερη παρουσία του στο λαϊκό μας τραγούδι.

 

Σήμερα στην γιορτή του λαϊκού τραγουδιού «Του χρόνου τα πολύτιμα» στο Χαμάμ, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Μπαλαχούτη, ο δάσκαλος συναντά το μαθητή .

Το πάντρεμά τους αναμένεται να μας χαρίσει στιγμές παντοτινές, απαράμιλλης μαεστρίας και αλήθειας.

Συμπαραστάτες τους ξεχωριστοί ερμηνευτές και μουσικοί που μέσα από χαρακτηριστικές ενότητες θα μας σεργιανίσουν «Σου χρόνου τα πολύτιμα», στα τραγούδια που χαρακτήρισαν εδώ και δεκαετίες το λαϊκό μας πολιτισμό.

 

Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Οκτωβρίου

 


 

Ο Βασίλης Λέκκας μας ταξιδεύει  στη «Μαγική Δεκαετία του ΄60»

Τα αθάνατα 45άρια των μεγάλων δασκάλων του λαϊκού τραγουδιού που χαρακτήρισαν  μια ολόκληρη εποχή κι εξακολουθούν να παραμένουν φωτεινά ορόσημα στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού.

Δημιουργίες των Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Καλδάρα, Μητσάκη, Χιώτη, Άκη Πάνου, Νικολόπουλου αλλά και των Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου με την πληθωρική και συχνά ανατρεπτική –πάντα όμως μέσα στο πνεύμα και την αλήθεια των τραγουδιών- ερμηνεία του Βασίλη Λέκκα.

Μαζί του ο ταλαντούχος νεαρός ερμηνευτής Θωμάς Στεργίου και η εξαιρετική Χαρούλα Αθανασίου.

  

 

 

Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Οκτωβρίου

 


 

Η Σοφία Παπάζογλου τραγουδά τις «Μεγάλες Κυρίες»

Η ξεχωριστή Σοφία Παπάζογλου ανατρέχει στις μνήμες και τις μορφές που άγγιξαν την ψυχή της και «εμμέσως πλην σαφώς» της δίδαξαν τρόπους, αισθητική και ερμηνευτικό ήθος.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα σπουδαία τραγούδια που απέδωσαν οι κορυφαίες κυρίες του τραγουδιού μας, Καίτη Γκρέυ, Γιώτα Λύδια, Πόλυ Πάνου καθώς και η Μαίρη Λίντα από μια νεότερη άλλα άξια ερμηνεύτρια της σχολής και της γκάμας τους.

Τι να πρωτοσημειώσει κανείς: Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, Το ‘πες και το ‘κανες, Γιατί θες να φύγεις, Φέρτε μια κούπα με κρασί, Συ μου χάραξες πορεία, Τα ξένα χέρια, Άλλα μου λεν τα μάτια σου, Πολλές φορές και πόσα ακόμη.

Μαζί με τη Σοφία Παπάζογλου ο ταλαντούχος νεαρός ερμηνευτής Θωμάς Στεργίου και η εξαιρετική Χαρούλα Αθανασίου.

 

 

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου

 

        
 

 «Το ελαφρό σμίγει με ρεμπέτικα και λαϊκά» με την κόρη της Τζένη Βάνου, Αθηνά Βάνου, και την γλυκόλαλη Αφεντούλα Ραζέλη.

Ένα γλυκό και αρμονικό σμίξιμο και τάσεων που χαρακτήρισε το τραγούδι μας. Από τα αρχοντορεμπέτικα των καιρών του ΄50 μέχρι και τα αγαπημένα λαϊκά που αποδόθηκαν από καλλιτέχνες που είχαν θητεία στο ελαφρό στην δεκαετία του ΄60 και του ’70 και όχι μόνο.

Χίλιες βραδιές, Σε βλέπω στο ποτήρι μου, Αν είναι η αγάπη αμαρτίαΑγόρι μου αλλά και Ας έβρισκα έναν άνθρωπο, Είπα να σβήσω τα παλιά, Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζαμε και άλλα λατρεμένα.

Ένα ταξίδι στο χρόνο με την αποκαλυπτική Αθηνά Βάνου και τη μοναδική Αφεντούλα Ραζέλη.

Μαζί τους ο ταλαντούχος νεαρός ερμηνευτής Θωμάς Στεργίου

 

Σάββατο 17 Οκτωβρίου

 


 

«Ο Λάκης Χαλκιάς στα διαμάντια του Κώστα Βίρβου»

Ο σπουδαίος ερμηνευτής κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στους κορυφαίους λαϊκούς στιχουργούς όλων των εποχών: Τσάντα, Ευτυχία, Κολοκοτρώνη, Πυθαγόρα, Λ. Παπαδόπουλο, Άκη Πάνου και στέκεται με σεβασμό στη μνήμη και το έργο του ανεπανάληπτου Κώστα Βίρβου που χάθηκε πρόσφατα.

Μαζί με τον Λάκη Χαλκιά ο ταλαντούχος νεαρός ερμηνευτής Θωμάς Στεργίου και η εξαιρετική Χαρούλα Αθανασίου

Στη βραδιά αυτή θα τιμηθεί ο Κώστας Βίρβος και μαζί του το καλό ελληνικό τραγούδι και οι άνθρωποι που το δημιούργησαν.

 

 

Δεν πρέπει να λείπει κανείς!

 


 

 

   

   αριθμός επισκεπτών
       --