Πολιτισμός

μουσική

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784

www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

   

Η Συμφωνική Ορχήστρα Εθνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης της Αλβανίας

στα Γιάννενα 24 Ιουνίου 2016

Η Συμφωνική Ορχήστρα Εθνικής ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αλβανίας ιδρύθηκε το 1962 με σκοπό να καλύψει τα μουσικά προγράμματα του εθνικού δικτύου ραδιοφωνίας τόσο στην λόγια μουσική όσο και στην σύγχρονη. Μεγάλοι συνθέτες και αρχιμουσικοί της Αλβανίας διηύθυναν την ορχήστρα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των μουσικών πραγμάτων σε όλη τη χώρα. Συνεργάστηκαν μαζί της μεγάλοι μαέστροι και σολίστ από την Ελλάδα, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Σουηδία, την Νορβηγία, την Ρωσία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ρουμανία και άλλες χώρες. Έχει επίσης εμφανιστεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Τουρκία και σε πολλές βαλκανικές χώρες. Τα μουσικά της σύνολα, εγχόρδων και πνευστών, καθώς και σολίστ της, δίνουν συναυλίες σε όλη την Ευρώπη κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ηχογραφήσεων της ορχήστρας και βέβαια των συναυλιών στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της Αλβανίας με πλούσιο ρεπερτόριο που ξεκινά από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ και φτάνει στον Μπετόβεν, τον Μπραμς, τον Μέντελσον, τον Τσαϊκόφσκυ και βέβαια τους σύγχρονους Αλβανούς αλλά και Έλληνες συνθέτες. Έτσι στη συναυλία της Παρασκευής, 24 Ιουνίου, πλάι στους μεγάλους μουσουργούς του 19ου αιώνα και τους Αλβανούς του 20ου, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε ένα έργο του μεγάλου Δημήτρη Μητρόπουλου και ένα απόσπασμα από το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο θα ερμηνεύσει ο αγαπημένος του γιαννιώτικου κοινού Νίκος Παπαδιώτης.

 

Γκρίντι Κράγια

Ο αρχιμουσικός Γκρίντι Κράγια γεννήθηκε στα Τίρανα το 1984. Ξεκίνησε ακορντεόν, βιολί και πιάνο από την ηλικία των 5 ετών. Στα 10 του, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση, άρχισε μαθήματα κρουστών. Στα 14 του ήταν ήδη μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας, την οποία σήμερα διευθύνει. Σπουδαστής του τμήματος διεύθυνσης ορχήστρας του Πανεπιστημίου των Τιράνων, διευθύνει κατά τα 4 έτη των σπουδών του την Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου και ιδρύει διάφορα φεστιβάλ, όπως το «Φεστιβάλ νέων συνθετών» και το «Φεστιβάλ νέων μονωδών».

Είναι ο πιο δραστήριος διευθυντής ορχήστρας της νέας γενιάς της Αλβανίας. Εκτός από συμφωνικά έργα, διευθύνει Όπερες και Μπαλέτα. Πραγματοποιεί συναυλίες στο Μαυροβούνιο, στο Κόσσοβο, στην ΠΓΔΜ, στη Βοσνία, στην Ιταλία και αλλού.

Είναι καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας στην «Σχολή Καλών Τεχνών» των Τιράνων.

    


 

 

 

   αριθμός επισκεπτών
       --