Πολιτισμός

μουσική

Μεγάλη πολιτική-πολιτιστική βραδιά για τον Μίκη. Όαση ανάτασης και αγώνα

«Μίκης Θεοδωράκης: Τα μονοπάτια των τραγουδιών μου»

Χουντής: Συναυλία προς τιμή του Μίκη
με τη Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”

Αναδημοσίευση από  iskra 02/03/2019             

   


 Νίκος Χουντής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (2/4) το βράδυ η πολιτική – πολιτιστική συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, την οποία διοργάνωσε ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας.

Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο στην αίθουσα και στους εξώστες και πλημμυρισμένο με όρθιους μεγάλο θέατρο Ακροπόλ, επί της οδού Ιπποκράτους, στην οποία παρουσιάστηκαν τα πιο “αγωνιστικά” τραγούδια από το άφθαστο έργο του αθάνατου Μίκη Θεοδωράκη, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, ελπίδας και ενθουσιασμού στον κόσμο που την παρακολούθησε και ο οποίος τραγουδούσε τα υπέροχα τραγούδια, χειροκροτώντας και συχνά όρθιος σε όλο το θέατρο.

Στη σκηνή έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ με μια ανεπανάληπτη εμφάνιση και ερμηνεία ο Βασίλης Λέκκας και δίπλα του κυριολεκτικά μεγαλούργησε η φωνή του Σπύρου Κουτσοβασίλη, ενώ, ανάμεσα στα τραγούδια, η Μάνια Παπαδημητρίου διάβασε, με εξαιρετική παραστατικότητα και ύφος, χαρακτηριστικά αυτοβιογραφικά αποσπάσματα του Μίκη, τα οποία αποτυπώνουν όλες, σχεδόν, τις μεγάλες αγωνιστικές αλλά και τραγικές στιγμές της σύγχρονης αντιστασιακής και μεταπολεμικής Ελλάδας μέχρι σήμερα.

Κατά κοινή ομολογία η συναυλία αυτή υπήρξε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη πολιτισμού και αισιοδοξίας, την οποία πολλοί από τους συμμετέχοντες χαρακτήριζαν ως μια όαση πολιτικής – πολιτιστικής ανάτασης και αγώνα εν μέσω μιας κοινωνίας που βράζει μεν αλλά τελεί σε αγωνιστική παθητικότητα.

Είναι εντυπωσιακό ότι η συναυλία έκλεισε με όλο το θέατρο να έχει σηκωθεί όρθιο και να τραγουδά μαζί με τους ερμηνευτές “τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας…” και με μια δυνατή φωνή ελπίδας να “ψάλλει” στην κυριολεξία τους μελοποιημένους από τον Μίκη στίχους του Γ. Ρίτσου “τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει …. Νάτη πετιέται από ξαρχής και αντρεύει και θεριέυει…”.

Την συγκλονιστική συναυλία άνοιξε καταχειροκροτούμενος με μια εξαιρετική ομιλία ο νυν ευρωβουλευτής και υποψήφιος για τις ευρωεκλογές Νίκος Χουντής.

Το παρών έδωσαν προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας και πολλοί αγωνιστές στις διάφορες κοινωνικές επάλξεις.

Παρούσες στην εκδήλωση ήταν η Αυγή Θεοδόση υποψήφια Δήμαρχος Αθήνας και η Μαριάννα Τσίχλη υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε και σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία της ΛΑ.Ε.

 

Η αρχική ανακοίνωση

 


    

 

 

 

 

  

  

 

  

  

    

   αριθμός επισκεπτών
       --