Πολιτισμός

μουσική

Αφιέρωμα στο πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου

Ηπειρώτικο συγκρότημα «Λαλητάδες»

Πολυφωνικό σχήμα του Βαγγέλη Κώστου

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012  Ώρα: 21:00

Δημοτικό Θέατρο "Απόλλων" στην Πάτρα

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Πρώτου 17, Πάτρα
Τηλ: 2610 273613


 

Mία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στα πολυφωνικά τραγούδια και την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου θα διοργανώσει ο Πανηπειρωτικός σύλλογος Πατρών αυτήν την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 21.00 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν το Ηπειρώτικο συγκρότημα «Λαλητάδες» και το Πολυφωνικό σχήμα του Βαγγέλη Κώστου.

Οι Λαλητάδες είναι ένα μουσικό σχήμα που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση «φυσικών» οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαγούτων και κρουστών (ντέφι, νταραμπούκα, νταούλι), με φωνητική «συλλογικότητά» εκεί όπου απαιτείται και σολιστική «εναλλαγή» των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά και όχι μόνο μέρη.

Η κομπανία είναι εξαμελής και αποτελείται από τον Δημήτρη Ρίζο στο κλαρίνο, τον Κώστα Κίκιλη στο βιολί, τον Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα στο λαούτο, τη Μαριφένια Ρίζου επίσης στο λαούτο, τη Ματίνα Τζήκα στα κρουστά και τον Δημήτρη Τσίπρα στο τραγούδι.

Το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου (συμπεριλαμβανομένης και της Βορείου Ηπείρου, της σημερινής νότιας Αλβανίας) είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του πολιτισμού της περιοχής. Ένα βασικό στοιχείο, που χαρακτηρίζει την πολυφωνική μουσική της Ηπείρου είναι η έκφραση του ιδιαίτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Το Ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές φόρμες στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά και στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της λαϊκής πολυφωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο Πανηπειρωτικός σύλλογος της Πάτρας που εδρεύει στην οδό Μουρούζη 14, έχει ιστορία πάνω από 90 χρόνια. Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και προσκλήσεις μπορεί να επικοινωνεί το κοινό στο τηλ. του Συλλόγου 2610 224995 απογευματινές ώρες.

Βίντεο από την εμφάνιση των συγκροτημάτων στη Μουσική Σκηνή Χαμάμ

Δημήτρης Ρίζος


   Βαγγέλης Κώστου


 Φωτογραφίες από το Χαμάμ  

  

  

  
   αριθμός επισκεπτών
       --