Πολιτισμός

μουσική

Μελωδική περιήγηση στο Ανατολικό Τόξο

Αναδημοσίευση από Epirus channel 23-03-2012      

Μια υπέροχη μουσικοθεατρική παράσταση του Νίκου Παπακώστα στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού   


 

Στα δύσκολα οι Έλληνες από τον πολιτισμό τους πιάνονται. Έναν πολιτισμό διαχρονικό, προαιώνιο, δημιουργικό, αναστάσιμο για το λαό και τη χώρα. Γράμματα, τέχνες, θέατρο, μουσική, τραγούδι, χορός, ήθη και έθιμα που άντεξαν στο διάβα αιώνων. Μοναδικά και στέρεα θεμέλια, εφαλτήριο μοναδικό για νέους ορίζοντες, προοπτικές, αναγέννηση, ελπίδα, αισιοδοξία. Όλα αυτά που χρείαν έχει σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η χώρα και οι συνέλληνες.

Σ΄αυτόν τον πολιτισμό και την αστείρευτη παράδοση ακούμπησε ο καταξιωμένος Ηπειρώτης (Σκουληκαριά Άρτας) μουσικοσυνθέτης Νίκος Παπακώστας για να στήσει και παρουσιάσει τη θαυμάσια μουσικοθεατρική παράσταση «Ανατολικό Τόξο», που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε πρόσφατα στο φιλόξενο χώρο εκδηλώσεων του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, στη Αθήνα.

Μια παράσταση, ένα υπέροχο ποικιλόμουσο ταξίδι, με συνταξιδιώτες όλους εμάς που μελωδικά οδοιπορήσαμε από την Πόλη στη Σμύρνη, αρμενίσαμε στους αερόμουσους ήχους του Αιγαίου, οσμηστήκαμε και αφουγκραστήκαμε τους στίχους της λεβεντογέννας Κρήτης και κορφοπατήσαμε τα πάτρια ιερά εδάφη της Ηπείρου, διαβήκαμε ξακουστά πέτρινα γιοφύρια, όπως αυτό της Άρτας που στέριωσε από ανθρώπου σώμα, μυρίσαμε τους λεμονανθούς του ευλογημένου τόπου, αγναντέψαμε τις ομορφιές του τόπου από τα περήφανα Τζουμέρκα και ακούσαμε και γευτήκαμε τραγούδια που κάρπισαν στη σφυρηλατημένη αιώνες τώρα άφθαρτη παράδοσή της.

Δηλαδή όλα αυτά που μας έδωσε με υπέροχα κείμενα, λόγια, μουσική και στίχους και την καλοστημένη παράσταση που απολαύσαμε ο εμπνευσμένος δημιουργός της Νίκος Παπακώστας. Και τα οποία μετέφεραν επί σκηνής επάξια, με σεβασμό, αγάπη και πολύ ζωντάνια όλοι οι συντελεστές.

Κείμενα γεμάτα νοήματα, δηκτικά, σατιρικά, επίκαιρα που καυτηρίαζαν τα κακώς… κείμενα της εποχής μας με τρόπο που προβλημάτιζαν και αφύπνιζαν συνειρμούς και συνειδήσεις, ενώ συγχρόνως απέπνεαν αυθόρμητο γέλιο, διασκέδαζαν, προκαλούσαν. Κείμενα που απέδωσαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι παρουσιαστές της εκδήλωσης, το ζεύγος των ηθοποιών Φαίης Ξυλά και Κώστα Γιαννακόπουλου.

Τη μελωδική ξενάγηση στο «Ανατολικό Τόξο» επωμίστηκαν επαξίως με τις υπέροχες ερμηνείες τους , με πολύ κέφι, μεράκι και μπρίο οι καλλικέλαδοι Δημήτρης Μπάσης, Νάντια Καραγιάννη, Λυδία Σέρβου, Κώστας Ξυλάς και Νικόλας Παπακώστας. Το ρυθμό και τη ζωντάνια έδινε η διεθνώς καθιερωμένη ορχήστρα διαχρονικής μεσογειακής μουσικής Canto Mediterraneo, με επικεφαλής το μαέστρο-πιανίστα Θ. Τριανταφύλλου και τους Μαρία Ρεμπούτσικα, βιολί, Δ.Αλεξίου, τζουρά-μπουζούκι, Κ. Γεωργάκη, ακορντεόν, Θ. Σοφρά, κόντρα μπάσο, Κ. Καλογήρου, τύμπανα και Ηλία Μαντίκο, κανονάκι.

Με πρωταγωνιστές τις δοξαριές της Ρεμπούτσικα, το ακορντεόν του Γεωργάκη και το κανονάκι του Μαντίκου που απέσπασαν τα θερμότερα των χειροκροτημάτων, η ορχήστρα απέδωσε και οι θαυμάσιες φωνές ερμήνευσαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια από τις περιοχές που αγκάλιασε το «Ανατολικό Τόξο» και βεβαίως ηπειρώτικες συνθέσεις και υπέροχες διασκευές με διεθνή διαβατήριο και αποδοχή του δημιουργού τους κ. Ν. Παπακώστα, όπως «Βαλκάν», «Μυστικός Εσπερινός», Ταξίδια και όνειρο», κ.ά., μεταξύ των οποίων η συγκλονιστική σύνθεση, και η εξίσου υπέροχη ερμηνεία της Λυδίας Σέρβου, του Γιοφυριού της Άρτας, που έκανε καρδιές να ρηγίσουν. Μουσική και τραγούδια που καταχειροκροτήθηκαν από το μουσικοθεατρόφιλο κοινό, το οποίο σιγανοτραγούδησε τα λόγια και το ρυθμό τους μαζί με τους ερμηνευτές.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι έλαβαν μέρος στη μοναδική αυτή μουσικοθεατρική παράσταση και βεβαίως τον εμπνευστή και δημιουργό της κ. Νίκο Παπακώστα, ο οποίος απέδειξε, για μια ακόμη φορά, πως ο Έλληνες μπορούν και αντιστέκονται στην ισοπεδωτική θύελλα που λέγεται παγκοσμοιοποίηση και που στο πέρασμά της αφανίζει λαούς και ξεριζώνει έθνη.

Μα πάνω απ΄όλα απέδειξε πως η λύση και η διέξοδος από την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και δυσπραγία στην οποία έχουμε περιέλθει είναι ο πολιτισμός μας. Ο γνήσιος ελληνικός πολιτισμός που ενώνει, αγκαλιάζει, εξυψώνει και δίνει δύναμη αντίστασης στις ισοπεδοτικές αντιλήψεις και πρακτικές που μας κυκλώνουν.


  

   αριθμός επισκεπτών
       --