Πολιτισμός

μουσική

Χαμάμ

η μουσική σκηνή παρουσιάζει

 

 

Η Καθ’ ημάς Ανατολή

 

Ένα φθινοπωρινό φεστιβάλ στο Χαμάμ

 

27 Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2012

 

 

Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός σχεδίασε ένα φθινοπωρινό φεστιβάλ, ειδικά για τη μουσική σκηνή «Χαμάμ», με το γενικό τίτλο «Η καθ’ ημάς Ανατολή»,  το οποίο υπόσχεται ξεχωριστές συγκινήσεις.

 

«Ανατολή». Μία λέξη που λάμπει στο μυαλό μας, πασπαλισμένη με λεπτή χρυσόσκονη. Ακτινοβολεί σαν μαγική αυγή και γεννά μελωδίες. Τις μακρόσυρτες μελωδίες της ανατολής που οι ψυχές μας σέρνονται μαζί τους.

 

«Η καθ’ ημάς Ανατολή». Ένας γεωγραφικός χώρος με χαρακτήρα πολυπολιτισμικό. Με μεσαία κι αστικά στρώματα σε πνευματική κινητικότητα και λαϊκούς ανθρώπους που αγαπούν τα τραγούδια και τη διασκέδαση.

 

Ένας χώρος όπου έσμιγαν παλιοί αιγαιοπελαγίτικοι σκοποί και σέρβικοι ρυθμοί, με ιταλικές καντσονέτες, γαλλικές μελωδίες, ρουμάνικες χόρες και τούρκικα σαρκιά.

 

Καφέ σαντάν και καφέ αμάν. Σαντουροβιόλια, ούτια, λύρες, λαούτα και κανονάκια. Κλυδοκύμβαλα, όμποε και κλαρινέτα. Εστουδιαντίνες και φιλαρμονικές. Λόγια μουσική και λαϊκά τραγούδια.

 

Πέρασαν 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, όταν εκατοντάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας, ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους και αναγκάστηκαν να κάνουν ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.

 

Ανάμεσα τους και πάρα πολλοί συνθέτες και μουσικοί που μπόλιασαν όλη την Ελλάδα με τον μουσικό πολιτισμό τους. Έναν πολιτισμό τόσο παλιό, που χάνεται στα βάθη των αιώνων.  

 

 

1. Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου

 

Μάνος Αχαλινωτόπουλος-Χάρης Λαμπράκης

 

«Ηλιογέννητη»

 

 

Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και ο Χάρης Λαμπράκης έχουν διανύσει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα στους μουσικούς δρόμους της Ανατολής.

Κάθε δρόμος κι άλλο άκουσμα, που η ανθρώπινη αντίληψη το μεταφράζει σ’ ένα αισθητικό χαρακτηριστικό και συναίσθημα. Άλλο εκφράζει τη χαρά κι άλλο τη λύπη. Άλλο την περηφάνια κι άλλο την αυστηρότητα. Άλλο τη μεγαλοπρέπεια κι άλλο τη σεμνότητα.

Οι δύο κορυφαίοι μας μουσικοί θα «περπατήσουν» μαζί τους μουσικούς δρόμους της Ανατολής σε ένα μοναδικό συναυλιακό γεγονός που ανοίγει το φεστιβάλ «Η καθ’ ημάς Ανατολή» και θα μπορούσε να έχει και για τίτλο του «Οι φλογέρες της Ανατολής».

 

Μάνος Αχαλινωτόπουλος: κλαρίνο, καβάλ, σουραύλια   

Χάρης Λαμπράκης: νέυ

Γιώργος Πατεράκης: πιάνο, πλήκτρα

 

 

 

2. Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου

 

Κατερίνα Τσιρίδου

 

«Γκιουλ- Μπαχάρ»

 

 

Η Κατερίνα Τσιρίδου θ’ αποδώσει τραγούδια του ονείρου και του παραμυθιού, από το πλούσιο έργο του κορυφαίου λαϊκού μας συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη.

Τραγούδια για τόπους και πρόσωπα της Ανατολής και της αραβικής Αφρικής.

Τραγούδια που μας ταξιδεύουν σε «χαρέμια με διαμάντια» και μας συστήνουν εξωτικές γόησσες, με ονόματα όπως Σεράχ, Γκιουλ-Μπαχάρ, Ζαϊρα, Αραμπέλα, Τοπάζια κ.α

Τραγούδια πλούσια σε ποιητική φαντασία με τη σφραγίδα της πρωτοτυπίας, της αρτιότητας και της διαχρονικότητας.

 

 

Κατερίνα Τσιρίδου: τραγούδι

Γιώργος Ρόκας: μπουζούκι

Δημήτρης Κρανίδας: μπουζούκι, τραγούδι

Νίκος Πρωτόπαπας: κιθάρα

Αλέκος Βαρανάκης: ακορντεόν

Σωτήρης Παπατραγιάννης: μπαγλαμά, τραγούδι

 

 

 

3. Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Οκτωβρίου

 

Αλέξης Παρχαρίδης

 

«Θεέ μ’ ασήν Ανατολή»

 

 

Ο Αλέξης Παρχαρίδης θ’ αποδώσει τραγούδια του Πόντου. Τραγούδια που καθρεφτίζουν τη ψυχή και τη λεβεντιά των περήφανων Ελλήνων που ζούσαν στο χώρο της Βόρειας Μικράς Ασίας, από τα σύνορα της Τουρκίας με τη Γεωργία έως τον ποταμό Άλυ.

Τραγούδια που συντηρούν ένα αρχαιοπρεπές γλωσσικό ιδίωμα, στα οποία επιβιώνει με τον πιο γνήσιο τρόπο η αρχαία Ιωνική διάλεκτος.

Τραγούδια που υμνούν την αγάπη, τον άνθρωπο και τις αξίες της ζωής με έναν μοναδικό τρόπο, ο οποίος αντανακλά την ψυχοσύνθεση των Ποντίων, πολύτιμη κληρονομιά που έφεραν στις αποσκευές τους οι πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν με βίαιο τρόπο από τις πατρογονικές εστίες. 

 

 

Αλέξης Παρχαρίδης: τραγούδι

Γιάννης Σανίδης: ποντιακή λύρα

Παναγιώτης Κοπαλίδης: νταούλι

 

 

4. Πέμπτη 4 Οκτωβρίου

 

Χάρης Μακρής

 

«Οι μύθοι της Ανατολής»

 

 

Ο νέος και πολλά υποσχόμενος τραγουδιστής Χάρης Μακρής, σε τραγούδια κυρίως της εποχής μας, που οι στίχοι τους κουβαλούν εικόνες της «καθ’ ημάς Ανατολής» και η μουσική τους «πατάει» σε μουσικούς δρόμους της ανατολικής μουσικής.

Τραγούδια των Γιώργου Ανδρέου, Πέτρου Δουρδουμπάκη, Νίκου Ζούδιαρη, Παντελή Θαλασσινού, Απόστολου Καλδάρα, Ανδρέα Κατσιγιάννη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Μιχάλη Κουμπιού, Μάνου Λοίζου, Σωκράτη Μάλαμα, Νίκου Ξυδάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Στάμου Σέμση, Νίκου Τάτση κ.α.

Τραγούδια που ο λόγος τους σμιλεύτηκε από στιχουργούς όπως ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ηλίας Κατσούλης, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Πυθαγόρας κ.α.

Μια συναυλία, ο τίτλος της οποίας θα μπορούσε να είναι και «Το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι στην καθ’ ημάς Ανατολή».

 

 

Χάρης Μακρής: τραγούδι, κιθάρα

Θανάσης Βασιλάς: μπουζούκι, κιθάρα, τζουρά

Γιώργος Παπαχριστούδης: πιάνο

 

 

5. Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Οκτωβρίου

 

Ελένη Βουδουράκη - Παναγής Μπαρμπάτης

 

«Ζεχρά»

 

 

Ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης στο πιάνο και η μέτζο σοπράνο Ελένη Βουδουράκη θ’ αποδώσουν τραγούδια που μας καλούν σε εξωτικές αποδράσεις.

Από τα νερά του Νείλου έως τα βάθη της Ανατολής. Τραγούδια όπως τα Ζεχρά, Φεριχά, Όμορφη Λεϊλά κ.α

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μία επιλογή τραγουδιών με δυτικό προσανατολισμό του Κώστα Γιαννίδη και του Μιχάλη Σουγιούλ. Δύο συνθετών που μας ήρθαν από το αστικό και κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης και του Αϊδινίου αντίστοιχα.

 

 

Ελένη Βουδουράκη: τραγούδι

Παναγής Μπαρμπάτης: πιάνο

 

 

 

6. Τρίτη 9 και Τετάρτη 10 Οκτωβρίου

 

Γιώτα Νέγκα

 

«Γλυκιά φελάχα κλάψε»

 

 

Η Γιώτα Νέγκα θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μεγάλου Ανατολικού Στέλιου Καζαντζίδη.

Τραγούδια που έχουν τις ρίζες τους εκεί όπου βγαίνει το φως, και μαζί ο πόνος. Τραγούδια που έχουν αυτό το βαθύ και συνάμα καθαρό της Ανατολής.

Κορυφαίες στιγμές, ανεπανάληπτες. Ερωτικές αποδράσεις αλλά και δραματικότητα, ιστορικότητα, γλυκύτητα.

Τραγούδια που ζητούν τα «σπασίματα» της φωνής, τους λαρυγγισμούς και τα γυρίσματα. Η τσαλκάντζα που κάνει την ψυχή σου να φτερουγίζει. Τραγούδια ιερά.

 

Γιώτα Νέγκα: τραγούδι

Μανώλης Πάππος: μπουζούκι

Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν

Βασίλης Μασαλάς: κιθάρα

 

 

7. Πέμπτη 11 Οκτωβρίου

 

Καίτη Κουλλιά- Θοδωρής Μέρμηγκας

 

«Τσανταρμάς»

 

Η Καίτη Κουλλιά και ο Θοδωρής Μέρμηγκας θα αποδώσουν τραγούδια του Ανατολικού Αιγαίου. Από το βόρειο τμήμα του έως το νότιο. Από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία έως τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Τήλο και το Καστελόριζο. Τα νησιά αυτά από την αρχαιότητα είχαν για ενδοχώρα τους τα παράλια της Μικράς Ασίας. Στα τραγούδια του Ανατολικού Αιγαίου, πέρα από τις δυτικές επιδράσεις και τις επιδράσεις της Κρητικής μουσικής, κυριαρχούν οι επιδράσεις της Ανατολής.

Βέβαια, από τόπο σε τόπο, εντοπίζονται όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που ο κάθε τόπος επιβάλλει. Η λαϊκή δημιουργία έχει τους δικούς της νόμους. Είναι ωριμασμένη στα μέτρα του ήλιου και του νερού. Τα τραγούδια του Ανατολικού Αιγαίου είναι ένας πολιτισμός απλός. Ανθρώπινος. Ένας πολιτισμός ελληνικός με λόγο αβίαστο και συνάμα αρχοντικό.

 

 

Καίτη Κουλλιά: τραγούδι, κρουστά

Θοδωρής Μέρμηγκας: τραγούδι, κιθάρα

Κώστας Γεωργούλης: βιολί

Στέλλα Βαλάση: τραγούδι, σαντούρι

 

 

8. Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Οκτωβρίου

 

Νίκος Ξυδάκης

 

«Υπάρχει τόπος»

 

 

Ο Νίκος Ξυδάκης είναι ο συνθέτης που ωθεί το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι να επανασυνδεθεί με τις ρίζες της «καθ’ ημάς Ανατολής».

Με κυρίαρχο και καταλυτικό στοιχείο της μουσικής του τη μελωδία, ο Νίκος Ξυδάκης άκουσε τη διαίσθηση του να χτίσει έναν κόσμο με την αλήθεια της ζωής.

Είναι ένας συνθέτης που μετασχηματίζει σήματα του χθες. Συλλέγει μνήμες χρωμάτων, οσμών, εικόνων, κινήσεων, προσώπων που ήταν μια φορά και τα φωτίζει με τέτοιον τρόπο που να αποκαλύπτουν την άχρονη ουσία τους.

Τραγούδια αλλά και οργανικά κομμάτια που δημιουργούν τις περισσότερες φορές ονειρικές και παραμυθένιες ηχητικές ατμόσφαιρες.

 

 

Νίκος Ξυδάκης: τραγούδι

Δημήτρης Μπουζάνης: πιάνο

Δημήτρης Χουντής: σοπράνο σαξόφωνο

Γιώργος Διαμαντόπουλος: πλήκτρα

 

 

 

9. Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

 

Ορφέας Περίδης

«Της ανατολής το χρώμα έχουν της κιθάρας μου τα αρπίσματα»

 

 

Ο Ορφέας Περίδης επιλέγει από το προσωπικό του ρεπερτόριο τραγούδια που η μουσική τους “πατάει” σε μουσικούς δρόμους της ανατολικής μουσικής. Ηχητικά τοπία που αναδύουν λυρικό μελωδισμό, αυθεντικότητα, πάθος κι εσωτερικό βάθος.

Τραγούδια που είναι από τις κορυφαίες στιγμές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, με απροσποίητη συναίσθηση λαϊκότητας που ανατέμνουν την εξ ανατολής ελληνική μουσική παράδοση.

 

 

Ορφέας Περίδης: τραγούδι- κιθάρα

Ήλια Θεμελή: τραγούδι- κρουστά

Εύα Ατματζίδου: νυκτά έγχορδα

Νίκος Μέρμηγκας: νυκτά έγχορδα

 

 

 

10. Πέμπτη 18 Οκτωβρίου

 

Κατερίνα Παπαδοπούλου και Σωκράτης Σινόπουλος,

 

«Άρχισε καρδιά μου, γέλα»

 

 

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου θ’ αποδώσουν τραγούδια της Κωνσταντινούπολης, της Βιθυνίας, της Προποντίδας και της Καππαδοκίας. Τραγούδια και οργανικά συνθετών αλλά και της ανώνυμης παράδοσης. Μία αξιοθαύμαστη ποικιλία. Τότε που κάθε περιοχή και κάθε κοινωνική τάξη είχε τη δική της μουσική. Στο Φανάρι, και γύρω από το Πατριαρχείο μία γενιά σπουδαίων συνθετών άφησε ένα μεγάλο αριθμό από μουσικά αριστουργήματα, ενώ στο λιμάνι και στα φτωχοσόκακα η εικόνα άλλαζε. Οι παρέες  με τις λύρες και τα ούτια τραγουδούσαν τα μακρόσυρτα τραγούδια που αργότερα θα ονομαστούν λαϊκά και ρεμπέτικα. Όσο απομακρυνόμαστε από την Κωνσταντινούπολη, το ύφος είναι διαφορετικό. Η Προποντίδα έχει ένα χαρακτήρα νησιώτικο. Η Βιθυνία και η Καππαδοκία έχουν κι αυτές τη δική τους εξωστρέφεια. Μπάλοι, συρτοί, καλαματιανοί, καρσιλαμάδες και κυρίως, αργά και γρήγορα «Κασάπικα».  

 

 

 

Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι, κρουστά

Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα, λαούτο

 

 

11. Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Οκτωβρίου

 

Βασίλης Λέκκας

 

«Είδα στ’ όνειρο μου πάλι τ’ Αϊβαλί»

 

Ο Βασίλης Λέκκας θα ερμηνεύσει τα τραγούδια από το δίσκο του «Ασίκικο Πουλάκη».

Ένας δίσκος πολύ σημαντικός με τραγούδια σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Μιχάλη Γκανά.

Πρόκειται στην ουσία για ένα έργο που αναδεικνύει το Ιωνικό πρόσωπο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Στο πρόγραμμα των δύο συναυλιών ο Βασίλης Λέκκας θα συμπεριλάβει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και του Γιάννη Σπάθα για τόπους και πρόσωπα της Ανατολής.

Ένα συναυλιακό πρόγραμμα που κρύβει και αρκετές εκπλήξεις…

 

 

Βασίλης Λέκκας: τραγούδι

Σπήλιος Ζευκιλής: κιθάρα

Νίκος Σπάθας: κιθάρα

Τάσος Ζαφειρίου: νυκτά έγχορδα

 

 

 

12. Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Οκτωβρίου

 

Μπάμπης Τσέρτος

 

«Γκιουλ μπαξές»

 

 

Ο Μπάμπης Τσέρτος θ’ αποδώσει τα ωραιότερα διαχρονικά τραγούδια λαϊκών συνθετών που μας ήρθαν απ’ τη Σμύρνη.

Τραγούδια των Ανέστη Δελιά, Γιάννη Δραγάτση ή Ογδοντάκη, Ζαχαρία Κασιμάτη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Γιάννη Παπαϊωάννου, Σπύρου Περιστέρη, Παναγιώτη Τούντα και Απόστολου Χατζηχρήστου.

Τραγούδια των προσφύγων συνθετών που αγαπήθηκαν απ’ όλους τους Έλληνες και έχουν τις ρίζες τους σε έναν πολιτισμό που σμιλεύθηκε μέσα από ποικίλες κουλτούρες και χάνεται στα βάθη των αιώνων.

 

 

Μπάμπης Τσέρτος: τραγούδι, μπουζούκι

Μιχάλης Δανιάς: βιολί

Δημήτρης Ρέππας: μπουζούκι και διάφορα νυκτά έγχορδα

Κώστας Γεράκης: κιθάρες

 

 

13. Πέμπτη 25 Οκτωβρίου

 

Σόλων Λέκκας

 

«Μάνα μου το στήθος μου πονεί»

 

 

Μία ιδιαίτερη συναυλία με την προσωπική πρωτοτυπία του αμανετζή από τη Μυτιλήνη Σόλωνα Λέκκα.

«Αμανές». Ένα είδος που στην μεταπολεμική Ελλάδα γνώρισε έντονη εχθρότητα και… «σνομπάρισμα».

Ο Σόλων Λέκκας γεννημένος το 1946 στην Πηγή της Λέσβου, αποτελεί σπουδαία περίπτωση ερασιτέχνη τραγουδιστή. Τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Μυτιλήνης και Μικρασιάτικα και είναι ο κορυφαίος εν ζωή αμανετζής στην Ελλάδα…

Κλιμάκωση της φωνής, τερετισμοί, επαναλαμβανόμενοι ήχοι και αμάν. Μυσταγωγία !

 

 

Σόλων Λέκκας: τραγούδι

Κυριάκος Γκουβέντας: βιολί

Ανδρέας Κατσιγιάννης: σαντούρι

 

 

 

14. Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Οκτωβρίου

 

Γεράσιμος Ανδρεάτος-Σοφία Παπάζογλου

 

«Η βεζυροπούλα με το σάζι»

 

 

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Σοφία Παπάζογλου θα ερμηνεύσουν τραγούδια σπάνιας ομορφιάς που αναδύουν εικόνες και πρόσωπα της Ανατολής.

Από τους Κωνσταντινουπολίτες συνθέτες Κώστα Σκαρβέλη, Αργύρη Κουνάδη, Γιώργο Μητσάκη κ.α έως τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Νίκο Ζούδιαρη, Νίκο Τάτση κ.α.

Από την Πολίτισσα του Μάρκου Βαμβακάρη έως τα «Βεγγαλικά σου μάτια» του Στάμου Σέμση.

Επίσης θα αποδώσουν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία που η μουσική τους «πατάει» σε μουσικούς δρόμους της ανατολικής μουσικής

 

 

Γεράσιμος Ανδρεάτος : τραγούδι, κιθάρα

Σοφία Παπάζογλου: τραγούδι

Βασίλης Κετεντζόγλου: κιθάρα

Νίκος Μέρμηγκας: νυκτά έγχορδα

 

   

15. Τρίτη 30 και Τετάρτη 31 Οκτωβρίου

 

Λιζέτα Καλημέρη

 

«Όταν ακούω Μπιρ Αλλάχ»

 

 

 

Η Λιζέτα Καλημέρη θα ερμηνεύσει τραγούδια των δύο κορυφαίων λαϊκών στιχουργών που μας ήρθαν από τη Μικρά Ασία. Της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Χαράλαμπου Βασιλειάδη ή «Τσάντα».

Δύο στιχουργοί που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την αισθητική του λαϊκού μας τραγουδιού.

Τραγούδια που μετά από πενήντα και εξήντα χρόνια, παραμένουν σπαράγματα της καθημερινότητας των Ελλήνων. Τραγούδια που θα παιχτούν σ’ αυτές τις δύο μοναδικές συναυλίες με τα ηχοχρώματα των τόπων καταγωγής των στιχουργών μας.

 

 

Λιζέτα Καλημέρη: τραγούδι

Τάσος Πούλιος: κανονάκι, ενορχηστρώσεις

Θεολόγος Μιχελής: βιολί

Θοδωρής Μέρμηγκας: κιθάρα, τραγούδι

 

 

16. Πέμπτη 1 Νοεμβρίου

 

Παναγιώτης Λάλεζας

 

«Θα σπάσω κούπες»

 

 

Ο Παναγιώτης Λάλεζας θ’ αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Τραγούδια, που η προέλευση τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, που τα βρήκαμε ελαφρά ή αρκετά παραλλαγμένα από τις επεμβάσεις του ανώνυμου λαού.

Τραγούδια που δημιουργήθηκαν πριν την αστικοποίηση των κοινωνιών της Μικρασιατικής ενδοχώρας. Πολλά από αυτά τα αριστουργήματα, που τραγουδιούνται  έως τις μέρες μας είναι συνθέσεις σπουδαίων συνθετών που δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς ανήκουν στον καθένα.

Έτσι, μαζί με τα παραδοσιακά υπάρχουν και πολλά που έχουμε συνηθίσει ν’ αποκαλούμε τα «αδέσποτα» τραγούδια της ευρύτερης «καθ’ ημάς Ανατολής». 

 

 

Παναγιώτης Λάλεζας : τραγούδι

Γιώργος Μαρινάκης: βιολί

Νίκος Μέρμηγκας: νυκτά έγχορδα

 

 

17. Παρασκευή 2 και Σάββατο 3 Νοεμβρίου

 

«Εν χορδαίς»

 

«Στο ταξίδι της ζωής μου»

 

Ο τίτλος της συναυλίας θα μπορούσε να είναι και: «Από τη λόγια μουσική της Κωνσταντινούπολης στα τραγούδια των καφέ αμάν»

 

Το μουσικό σχήμα «Εν χορδαίς» θα μας παρουσιάσει στο α’ μέρος γνωστά και άγνωστα αριστουργήματα Ρωμιών συνθετών από τη λόγια μουσική της Πόλης. Κύρια δεξαμενή άντλησης του μυσταγωγικού αυτού ρεπερτορίου η ερευνητική εργασία του Κυριάκου Καλαϊτζίδη σε μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα από τον 15ο αι. έως και τον 19ο αι.

Στο δεύτερος μέρος θα ταξιδέψουμε στην ατμόσφαιρα των Σμυρναίικων και Πολίτικων καφέ αμάν. Τραγούδια, σκοποί, ταξίμια και αυτοσχεδιασμοί από τις ιστορικές παρυφές του ρεμπέτικου τραγουδιού.

 

 

Κυριάκος Πετράς: βιολί

Κυριάκος Κλαϊτζίδης: ούτι, καλλιτεχνική διεύθυνση

Δρόσος Κουτσοκώστας: τραγούδι

Άλκης Ζαπόγλου: κανονάκι

Πέτρος Παπαγεωργίου: κρουστά

    


 

  

  

   αριθμός επισκεπτών
       URL Counter