Πολιτισμός

"φωτογραφία"

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ ΕΣΘΗΡ ΓΚΑΝΗ

Έκθεση φωτογραφίας της Έμης Κωτσάκη

«Αντανακλάσεις τόπων»

«…Οι εικόνες της διαθέτουν μιαν ιμπρεσιονιστική ποιότητα. Συλλαμβάνει τη φευγαλέα επίδραση του φωτός με τόση ευαισθησία και προσοχή, ώστε την αποτυπώνει σαν κάτι σταθερό και μόνιμο. Κάθε τόπος μάλιστα που απεικονίζεται στις λήψεις της διαθέτει το δικό του φως, που αναδεικνύει τον ξεχωριστό του χαρακτήρα.…»


 

Διάρκεια έκθεσης: 01.03.2019 – 29.03.2019

Ίδρυμα « Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Σούτσου 26. Τηλέφωνο: 2651036517

Email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00π.μ έως 14.00μ.μ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ.

    

Έμη Κωτσάκη

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γιάννενα.


Έμη Κωτσάκη

Αποφοίτησα από το Λύκειο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και νιώθω ιδιαίτερα περήφανη που υπήρξα μαθήτρια του ιστορικού αυτού σχολείου. Σπούδασα Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είμαι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Εκπαίδευση. Εργάστηκα στην εκπαίδευση και κατάρτιση Ενηλίκων στην Αθήνα και στην Πάτρα. Πριν μερικά χρόνια επέστρεψα στα Γιάννενα όπου τώρα κατοικώ και εργάζομαι.

Με την φωτογραφία ξεκίνησα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά πριν λίγα χρόνια. Είναι ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Μπορείς να "μιλήσεις" μέσα από την εικόνα αλλά και να δώσεις την δυνατότητα στον θεατή  να σκεφτεί ,να αισθανθεί και αυτός από την δική του μεριά.

«Εάν θέλεις να γράψεις θα πρέπει να μάθεις το αλφάβητο. Γράφεις, γράφεις και στο τέλος κάνεις ωραία γράμματα. Αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό. Σημασία έχει αυτό που εκφράζεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φωτογραφία. Υπάρχουν φωτογραφίες τεχνικά άρτιες, ακόμα και ωραίες, αλλά δεν εκφράζουν κάτι». -Αντρέ Κερτέζ

Αγαπώ ιδιαίτερα να φωτογραφίζω τοπία. Η ελληνική φύση και ο ελλαδικός χώρος προσφέρουν  πανέμορφες εικόνες που αξίζει να αιχμαλωτίσει ο φωτογραφικός φακός. Εξάλλου η ποικιλία και  η ιδιαιτερότητα που συναντάς σε κάθε φωτογραφική περιήγηση  σου δίνει την δυνατότητα να αποτυπώσεις πληθώρα εικόνων.

Έχω λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφικών ομάδων της πόλης των Ιωαννίνων. Επίσης έχω ενεργή συμμετοχή σε φωτογραφικές σελίδες ομάδων τόσο στην Ελλάδα  όσο και στο  εξωτερικό.

Την έκθεση αυτή την αφιερώνω στην μνήμη της μητέρας μου Αλεξάνδρας Κωτσάκη που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας .

                          Αντανακλάσεις τόπων

Ο φακός της Έμης Κωτσάκη μοιάζει να αποζητά διαρκώς το φως, να στρέφεται προς αυτό επιδιώκοντας να το αποτυπώσει στις φωτογραφίες της. Την ενδιαφέρει κάθε του αντανάκλαση και ο τρόπος που αυτό μετουσιώνεται σε λάμψη, χρώμα ή και σκιά. Οι εικόνες της διαθέτουν μιαν ιμπρεσιονιστική ποιότητα. Συλλαμβάνει τη φευγαλέα επίδραση του φωτός με τόση ευαισθησία και προσοχή, ώστε την αποτυπώνει σαν κάτι σταθερό και μόνιμο. Κάθε τόπος μάλιστα που απεικονίζεται στις λήψεις της διαθέτει το δικό του φως, που αναδεικνύει τον ξεχωριστό του χαρακτήρα.

Η φωτογράφος αγαπά το τοπίο, το μελετά, παρουσιάζει γνωστές τοποθεσίες, αλλά αναζητά και άγνωστες απόψεις. Στις φωτογραφίες της δεν συμπεριλαμβάνει ανθρώπους. Πρωταγωνιστής τους είναι ο τόπος, που κυριαρχεί με την ομορφιά του στα έργα της, ενώ οι ανθρώπινες μορφές λειτουργούν συμπληρωματικά για να αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Τα Γιάννενα, η πατρίδα της Έμης Κωτσάκη, διαθέτουν πολλές εικόνες άξιες αποτύπωσης, όμως εκείνη μοιάζει γοητευμένη από την Παμβώτιδα. Έχει απεικονίσει στα έργα της όλες τις πλευρές της, έχει περιπλανηθεί στις όχθες της σε όλη την έκτασή τους αναζητώντας τα διαφορετικά της πρόσωπα. Και τα ανακάλυψε: τη δραματική ομορφιά των κυμάτων της, τους εύθραυστους κύκνους, την πολύχρωμη βλάστηση, τα επιβλητικά βουνά, το γοητευτικό τζαμί.

Συνοδοιπόρος στις αναζητήσεις της και συνδημιουργός σε όλες τις φωτογραφίες της είναι το φως. Αντανακλάται πεντακάθαρα στα τοπία που αποτυπώνει, προβάλλοντας την ιδιαίτερη ομορφιά τους, αλλά και την ξεχωριστή καλλιτεχνική ματιά της ίδιας της φωτογράφου.

  


  

  

  

 

   

   αριθμός επισκεπτών
       --