Πολιτισμός

"φωτογραφία"

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή»

Φωτογραφική έκθεση με θέμα

«1945 – 2020: 75 χρόνια ενεργός Οδηγισμός στα Γιάννενα

    Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

 

Ο Οδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η "πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου" σε 144 χώρες στον κόσμο και  περίπου 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη…. Το Τοπικό Τμήμα Ιωαννίνων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.)  λειτουργεί εδώ και εβδομήντα πέντε χρόνια με μεγάλη δράση και έντονη παρουσία στα κοινά. Αριθμεί σήμερα ογδόντα πέντε μέλη (ενήλικες και παιδιά). Το όραμά μας είναι  να εξελισσόμαστε διαρκώς και να ανταποκρινόμαστε  στις σύγχρονες απαιτήσεις, ως μία δυναμική και πρωτοποριακή κίνηση ανάπτυξης, πολιτισμού και κοινωνικής συμμετοχής στον τόπο μας…                   

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί  στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» (Αλ.Σούτσου 26, Ιωάννινα ) την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020.

Διάρκεια έκθεσης: 02.01.2020 – 30.04.2020

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Σούτσου 26  Τηλέφωνο:2651036517Email: idrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ  Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ.

Οδηγισμός

Ο Οδηγισμός είναι μία παγκόσμια, αυτόνομη, ανεξάρτητη οργάνωση με παιδαγωγικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε παιδιά και νέους. Είναι η "πιο Μεγάλη Παρέα του κόσμου" σε 144 χώρες στον κόσμο και  περίπου 10.000.000 μέλη σε όλη τη γη. Σκοπός του Οδηγισμού είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων -κοριτσιών και αγοριών- ώστε να εξελιχθούν σε άτομα υπεύθυνα, συνειδητοποιημένους πολίτες, ικανοί να γίνουν φορείς ανάπτυξης με αξίες, όπως ο σεβασμός, η πίστη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία και η φιλία. Ο Οδηγισμός ασκεί παιδαγωγία και κύριο εργαλείο του είναι το παιχνίδι. Μέσα από ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα και ποικίλες δράσεις παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους, ηλικίας από 5 ετών έως και 17 ετών, για:

      να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες

      να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους

      να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους

      να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να παίρνουν αποφάσεις

      να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν

      να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, τίμιοι

      να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες

      να αγαπούν και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον

      να κατανοούν και να μαθαίνουν τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.

 

Μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οδηγών (WAGGGS) είναι  και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.), το οποίο  αναπτύσσει δράση από το 1932 στην χώρα μας. Αριθμεί πάνω από 12.000 μέλη και αναπτύσσεται διαρκώς. Με γερά θεμέλια στις αξίες του, εδώ και πολλά χρόνια, προσφέρει αναγνωρισμένο έργο στα παιδιά και τους νέους και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.) τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Τοπικό Τμήμα Ιωαννίνων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (Σ.Ε.Ο.)  λειτουργεί εδώ και εβδομήντα πέντε χρόνια με μεγάλη δράση και έντονη παρουσία στα κοινά. Αριθμεί σήμερα ογδόντα πέντε μέλη (ενήλικες και παιδιά). Το όραμά μας είναι  να εξελισσόμαστε διαρκώς και να ανταποκρινόμαστε  στις σύγχρονες απαιτήσεις, ως μία δυναμική και πρωτοποριακή κίνηση ανάπτυξης, πολιτισμού και κοινωνικής συμμετοχής στον τόπο μας. Η εθελοντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι για εμάς τρόπος ζωής. Τα εφόδια του Οδηγισμού είναι πλούσια και πλατιά. Στόχος μας είναι να τα αξιοποιούμε και να πραγματοποιούμε όσα πιστεύουμε. Στόχος μας είναι το «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ», για να είναι ο κόσμος μας πιο αισιόδοξος, πιο δημιουργικός, γεμάτος χαρά και ελπίδα για το καλύτερο!

   

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Τοπικό Τμήμα Ιωαννίνων:

Ίδρυση, διαδρομή και προσφορά

    Η γέννηση του Οδηγισμού στην πόλη των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1945 στο γραφείο του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών (Σ. Ε. Ο.) επί της οδού Σουλίου 61. Εκείνη την θερινή ημέρα, δεκατέσσερα χρόνια από την ίδρυση του Σ. Ε. Ο. στην Αθήνα από την Ειρήνη Καλλιγά, έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση των κυριών που εκλήθησαν να ενσαρκώσουν τις αξίες, τον εθελοντισμό, την συνεργασία, την αλληλεγγύη, την συλλογικότητα, την ισότητα και γενικότερα τις αγαθές στοχεύσεις του Οδηγισμού στην ηπειρωτική πρωτεύουσα. Επρόκειτο για μία δύσκολη εποχή, που μόλις η ελληνική κοινωνία, και πολύ περισσότερο η ηπειρωτική, είχε βιώσει έναν ολέθριο πόλεμο και οι πολίτες προσδοκούσαν την ανασυγκρότηση και επιθυμούσαν την εμπέδωση φιλειρηνικών αξιών. Οι γυναίκες του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών εργάστηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση και δημιούργησαν και στα Ιωάννινα το Σωματείο τους με σταθερή, σημαντική, ακούραστη και ακατάπαυστη δράση έως τις ημέρες μας.

Οι δυσκολίες για την ίδρυση του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών Ιωαννίνων υπήρξαν αναπόφευκτες, χωρίς, ωστόσο, να αποτελέσουν τροχοπέδη στην φωτεινή μελλοντική πορεία του Σωματείου. Σύμφωνα με το πρακτικό της πρώτης συνεδρίασης «…τα πρώτα βήματα προς οργάνωσιν του Οδηγισμού εν Ιωαννίνοις υπήρξαν σκληρά. Η εξεύρεσις οικήματος προς στέγασιν του γραφείου και της Εστίας των συγκροτηθησομένων ομάδων, ήτο αυτόχρημα προβληματικήν. Λόγω των πολεμικών συνθηκών δεν υπήρχον επαρκήν οικήματα ακόμη… εκτός των ανωτέρω μεγάλης δυσκολίας, δεν υπήρχε ουδεμίαν παλαιάν οδηγός, η οποία να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως στέλεχος…». Βεβαίως, το τμήμα Ιωαννίνων του Σ. Ε. Ο. στεγάστηκε για ένα διάστημα αρχικά σε κτίριο επί της οδού 28ης Οκτωβρίου και από το 1962 και εξής στεγάζεται σε δικό της κτίριο επί της Πλατείας Νεομάρτυρος Ιωάννου 1 στο κέντρο της πόλης. Η Οδηγική Εστία εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1962 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σεραφείμ αποτελώντας σημαντικό γεγονός για την πόλη, όπως τα δημοσιεύματα των εφημερίδων αποδεικνύουν. Η πρώτη συνεδρίαση του Σώματος στην νέα του Εστία έγινε στις 16 Ιουλίου του 1962 και σύμφωνα με τα Πρακτικά: «…Το Τμήμα κατά την συνεδρίασίν του εις την νέαν Εστίαν αισθάνεται χαράν και ικανοποίησιν και ευχαριστεί την κα Πρόεδρον Ν. Καλογεροπούλου διά τας ενεργείας της μετά του κου Νομάρχου Κ. Καλογερόπουλου διά την ανέγερσιν της νέας Εστίας…».

Προσδιορίζοντας την δράση του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών του παραρτήματος Ιωαννίνων διακρίνουμε μία συνεχή δραστηριότητα παιδαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Από την σύσταση του παραρτήματος το 1945 έως τις ημέρες μας, περισσότερες από 200 γυναίκες των Ιωαννίνων εργάστηκαν για τους σκοπούς του Σώματος και ανέπτυξαν μία αλληλέγγυα συμπεριφορά συνεργασίας. Ο συντονισμός της προσπάθειας ανήκε στις προέδρους και τις εφόρους του Σ. Ε. Ο., οι οποίες και προσδιόρισαν τις στοχεύσεις του Γιαννιώτικου Οδηγισμού. Ειδικότερα, πρόεδροι του τοπικού τμήματος Ιωαννίνων από το 1945 έως τις ημέρες μας διετέλεσαν, διαδοχικά, οι εξής κυρίες: Μαρίκα Χωραΐτου, Νίνα Τσουκανέλη, Ελένη Γύρα, Φωτεινή Κωνσταντινίδου, Μαρίνα Καλογεροπούλου, Ελένη Δόνου, Ερμήνεια Φωτιάδου, Κ. Αναστασιάδου, Ηλέκτρα Δούμα - Γαλάνη, Ανθούλα Χρηστοβασίλη – Κατσίλα, Μαρία Κατσαράκη, Μαργαρίτα Βουτσινά, Σοφία Παπαστύλου, Ρίτσα Ντίνου, Έμυ Δερδεμέζη, Πόπη Παρλαπά, Μαργαρίτα Βουτσινά, Βασιλική Μάντζιου, Σοφία Βλασίου, Αλεξάνδρα Μήτση, Αναστασία Λιόντου και Αλεξάνδρα Ιωάννου. Την δράση, πάντως, του Σ. Ο. Ε. Ιωαννίνων συμπληρώνει και η ίδρυση Τοπικών Ομάδων και Τοπικών Τμημάτων σε χωριά των Ιωαννίνων όπως η Πωγωνιανή, το Βασιλικό, τα Δολιανά, η Πράμαντα, το Τσεπέλοβο, η Ζίτσα, το Μέτσοβο και η Κόνιτσα.

Μετά, λοιπόν, την επισήμανση των ανωτέρω, ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις βασικές δράσεις του Σ. Ε. Ο. Ιωαννίνων καθ’ όλο αυτό το διάστημα. Αρχικά, πραγματοποιείται αναφορά σε δενδροφυτεύσεις σε μικρά αλσύλλια της πόλης και στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως και σε αντίστοιχες ευρύτερες δράσεις της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών στη Ρόδο. Σημαντική υπήρξε η πολύπλευρη προσφορά στα νοσοκομεία της πόλης, όπως και είναι άξιες αναφοράς οι επισκέψεις κατά καιρούς σε φυλάκια συνόρων. Στην ίδια κατεύθυνση, το τοπικό τμήμα των Ιωαννίνων του Σ. Ε. Ο. έλαβε τιμητική διάκριση για την συμμετοχή σε αποστολή υλικού στην Κύπρο, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η διαχρονική προσφορά σε Γηροκομεία, το Άσυλο Ανιάτων της πόλης, την ΕΛΕΠΑΠ και τα παιδικά χωριά SOS. Ομοίως, πλούσια είναι και η συνεργασία με διαφόρους φορείς, όπως Τράπεζες και άλλα Σωματεία αλλά και η συμμετοχή σε ραδιομαραθώνιους αγάπης για παιδιά με ειδικές ανάγκες ή σε εράνους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί και η συμμετοχή των μελών του Σ. Ε. Ο. Ιωαννίνων σε παρελάσεις και εορτασμούς εθνικών και θρησκευτικών εορτών.

Η φιλανθρωπική δράση του Σ. Ε. Ο. Ιωαννίνων επεκτείνεται και σε άλλες πρωτοβουλίες όπως η πολύπλευρη βοήθεια σε Αλβανούς πολίτες που ήλθαν στην Ελλάδα αλλά και η συγκέντρωση και αποστολή υλικού βοήθειας στη Σερβία, σε ελληνικά σχολεία στην Αλβανία καθώς και σε σεισμόπληκτες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης, υπογραμμίζεται και η δημιουργία Οδηγικών Ομάδων στο Οικοτροφείο της πόλης και στην παιδούπολη «Αγία Ελένη» με ποικίλα προγράμματα καθώς και η συμμετοχή μελών του Σ. Ο. Ε. Ιωαννίνων στο γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας των δύο φύλων Ιωαννίνων.

Στο σύνολό τους, πάντως, αυτές οι δράσεις και οι ανάλογες εκδηλώσεις κατεγράφησαν εκτενώς από τον τοπικό τύπο και γνώρισαν αποδοχή από το γιαννιώτικο κοινό. Παράλληλα, το ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο του Σ. Ε. Ο. Ιωαννίνων και τα Βιβλία Πρακτικά Συνεδριάσεων του Τμήματος Ιωαννίνων αποτελούν μία πολύτιμη πηγή όχι μόνον για τις εν λόγω δράσεις αλλά και για την ιστορία της πόλεως των Ιωαννίνων. Προσεγγίζοντας τις πηγές, για παράδειγμα, πραγματοποιούμε μνεία στην κατάμεστη από κόσμο πανηγυρική εκδήλωση εορτασμού των 50 χρόνων Οδηγισμού στα Ιωάννινα, στις 7 Οκτωβρίου του 1995, στο Πνευματικό κέντρο, στην οποία τιμήθηκαν ο γιαννιώτης καλλιτέχνης Παύλος Βρέλλης και η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκη Αγνάντη. Αντίστοιχου βεληνεκούς εκδήλωση υπήρξε και η 14η Πανελλήνια συνάντηση Ομάδων Συνεργασίας Σώματος Ελληνίδων Οδηγών στα Ιωάννινα, από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου του 1992, με συμμετοχή περισσοτέρων των 400 στελεχών του Οδηγισμού, η οποία οργανώθηκε από το τοπικό τμήμα Σ. Ε. Ο.. Στον αθλητικό τομέα, επίσης, ξεχώρισαν οι επιτυχίες του «Σμήνους» των Ιωαννίνων στους Πανηπειρωτικούς αθλητικούς αγώνες κλάδου «Πουλιών» στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων το 1981.

Το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών άλλαξε την επωνυμία του το 2005. Έκτοτε, φέρει την ονομασία: Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Ωστόσο, η δράση, οι αρχές, οι αξίες και οι στοχεύσεις του Ελληνικού Οδηγισμού παρέμειναν αναλλοίωτες και σταθερές, όπως συμβαίνει και με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Ιωαννίνων.

Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος

Επίκουρος καθηγητής νεώτερης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μέλος του Δ. Σ. της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

 


  

  

  

   

   αριθμός επισκεπτών
       --