Πολιτισμός

"φωτογραφία"

  

 

 Ίδρυμα « Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή »

Έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Τσιγκούλη

 "Η Μέθεξις του Χορό-χρόνου"

  

Θιαμαίνομαι  τον Ουρανό που στέκει δίχως στύλο

θιαμαίνομαι τις όμορφες που δεν με πιάνουν φίλο.

Παραδοσιακό, Κονιτσιώτικο

                        

            Με ενθουσιάζουν οι μορφές που χορεύουν ή τραγουδούν. Οι μορφές ανθρώπων που συμμετέχουν σε μια αμφίδρομη δυνατή σχέση, μεταξύ μουσικών και  χορευτών. Τα παραδοσιακά πανηγύρια και οι γάμοι στην περιοχή της Κόνιτσας, και όχι μόνο, ήταν αφορμή να βιώσω στιγμές που θα έμελλε να μείνουν χαραγμένες στη ματιά και τη μνήμη μου..!

Εμπνευσμένος από την ελκτική δύναμη που ασκεί η μουσική και ο χορός στον Άνθρωπο, αποτυπώνω εκείνο το χρονικό σημείο της ανέλιξης της ψυχής του χορευτή, που θωρά το φθοροποιό παρόν, ως ιδεατό κι αιώνιο. Φωτογραφίζω για χρόνια τον στιγμιαίο εκείνο χρόνο που μοιάζει να απολιθώνεται κατά τη διαδικασία του χορού. Είναι η δύναμη της φωτογραφίας η οποία καταγράφει το δρώμενο, την «επιτόπια» Ιστορία, μα πιότερο είναι η μέθεξη στην οποία συμμετέχει ο χορευτής, έχοντας πολύτιμη συντροφιά τους μουσικούς της ζυγιάς ή της κομπανίας…

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη τριών κλαριτζήδων της πάνω Κόνιτσας,

Νικόλα Αλεξίου, Βαγγέλη Μπέτζιο και Μιχάλη Πανουσάκο,

σμιλευτές στα ακούσματά μου.

Ο Παναγιώτης Τσιγκούλης σπούδασε Φωτογραφία στην Αθήνα κατά τα έτη 1994-1998, στις σχολές BlowUp &LeicaAcademy. Από το 1994-1999 εργάστηκε ως βοηθός Φωτογράφου σε Studio διαφημιστικής φωτογραφίας στην Αθήνα. Παράλληλα αναλάμβανε φωτογραφήσεις εκδηλώσεων και ρεπορτάζ.

Εργάζεται ως φωτογράφος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η Διαφημιστική, το Πορτραίτο, η Ταξιδιωτική - Τοπίο, το Καλλιτεχνικό Ρεπορτάζ, είναι από τις αγαπημένες του ενασχολήσεις στον θαυμαστό κόσμο της Φωτογραφίας.

 

Διάρκεια έκθεσης: 12.09.2022 – 29.09.2022

Σούτσου 26  Τηλέφωνο:2651036517 Emailidrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ έως 14.00 μμ  - Τετάρτη 6.00μμ – 9.00μμ

   

αριθμός επισκεπτών
       --