Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Η ζωή και η δράση του Κατσαντώνη στο θεατρικό σανίδι


 

 

Τη ζωή και τη δράση του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη στο θεατρικό σανίδι μεταφέρει η Ομάδα Τέχνης «βορείως», για δύο τελευταίες παραστάσεις το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, θέλοντας να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν ξεχωριστό και οδήγησαν τη λαϊκή μούσα να γράψει γι αυτόν τα περισσότερα δημοτικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ για ήρωα, ακόμα και για κορυφαία ονόματα της Επανάστασης.

Η εμβληματική παράσταση «Κλέφτης - μια παράσταση για τον Κατσαντώνη» ολοκληρώνει το ταξίδι της  το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Οι δύο αυτές παραστάσεις οργανώνονται με τη στήριξη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος   έχει χαρακτηρίσει το 2022 ως «Έτος Κατσαντώνη», και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, και χορηγός είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

«Πριν 200 και πάνω χρόνια, την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του παντοδύναμου Αλή Πασά, σε μια εποχή που οι περισσότεροι είχαν σκύψει το κεφάλι και είχαν προσκυνήσει, σε μια εποχή που σχεδόν το σύνολο των οπλαρχηγών συνωστίζονταν στην αυλή του Αλή, στα βουνά των Τζουμέρκων και των Αγράφων αναπτυσσόταν ο νταϊφάς του Κατσαντώνη. Του Κατσαντώνη που έμελλε να γίνει ο εφιάλτης για τα τούρκικα αποσπάσματα, αλλά επίσης και για τους κοτζαμπάσηδες και τους προσκυνημένους Τουρκορωμιούς.  Ο Κατσαντώνης έζησε και πέθανε αδούλωτος, απροσκύνητος, σαν ένας Κλέφτης που δεν έγινε ποτέ Αρματωλός, και μπήκε στη χορεία εκείνων των παγκόσμιων ηρώων, που δεν εξαργύρωσαν ποτέ την πλούσια πολεμική τους δράση με κανένα οφίτσιο, με κανένα προσωπικό όφελος.

Είχε επαφές με κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Ρήγας και ο Καποδίστριας, ανακηρύχτηκε αρχηγός των Κλεφτών και είχε πλήρη επίγνωση του ρόλου, που μπορούσαν να παίξουν τα κλέφτικα σώματα στον επερχόμενο ξεσηκωμό», ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου,  ο Γιάννης Σεντελές, ο οποίος έγραψε τα κείμενα και σκηνοθέτησε την παράσταση, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Κατσαντώνη, και πρόσθεσε: «Ο Κατσαντώνης είναι θρύλος, είναι υπερήρωας, είναι ο δικός μας ήρωας. Τα κατορθώματά του μας τα διηγούνταν οι γιαγιάδες μας σαν παραμύθι. Τη δεκαετία του '50 οι περιπέτειές του πέρασαν στις εκδόσεις pulp fiction και κυκλοφορούσαν σε εβδομαδιαίες συνέχειες  στα περίπτερα».

Ο κ. Σεντελές τόνισε ότι ήταν δύσκολο έργο να χωρέσουν όλα τα παραπάνω σε μια παράσταση 90 λεπτών, ωστόσο αυτό έγινε κατορθωτό. «Το κάναμε προσεγγίζοντας την ιστορική αλήθεια, ελέγχοντας τη γοητεία του θρύλου και χωρίς διάθεση αγιογράφησης του ήρωα. Αποφύγαμε τις συμβατικές φόρμες και την φολκλορική αισθητική, χρησιμοποιήσαμε σύγχρονα τεχνικά μέσα, φτιάχνοντας μια παράσταση για τον σημερινό θεατή και κυρίως τους νέους ανθρώπους», σημείωσε και ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στην παράσταση, καθώς και την Τράπεζα Ηπείρου για τη συνδρομή της.

Εκ μέρους της ομάδας «βορείως» μίλησε και η Γεωργία Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι όσο περισσότεροι παρακολουθήσουν την παράσταση, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο φόρος τιμής σε αυτούς τους πραγματικούς προεπαναστατικούς ήρωες. «Η παράσταση είναι με τέτοιο τρόπο σκηνοθετημένη και δομημένη από τον Γιάννη Σεντελέ, ώστε ο θεατής να μεταφέρεται στο παρελθόν με τον πλέον σύγχρονο και μοντέρνο τρόπο, ώστε να κατανοεί με ευχαρίστηση πώς και κυρίως γιατί έγιναν αυτά τα γεγονότα», υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας ότι η θεατρική ομάδα είναι περήφανη που συμμετέχει σε αυτή τη σπουδαία παράσταση.

Τη χαρά του για το ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου συνδράμει σε αυτή την εξαιρετική παράσταση, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλός της Ιωάννης Βουγιούκας και ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ, από την πλευρά του, ο Βασίλης Τσουκανέλης σημείωσε ότι η Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει κάθε σημαντική αθλητική και πολιτιστική προσπάθεια, αλλά και διαχρονικά παρέχει στήριξη σε απομακρυσμένες περιοχές.

 • Το κείμενο  και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σεντελέ,

 • η μουσική του Κώστα Χαριτάτου,

 • τα σκηνικά της Χριστίνας Κωστέα,

 • το video projecting του Κωστή Εμμανουηλίδη,

 • ο σχεδιασμός φιγούρων του Πάνου Σεντελέ

 • και οι φωτισμοί του Βαγγέλη Νέτη.

Παίζουν οι:

 • Γιώργος Ζιώγας,

 • Βαγγέλης Θεοδωρής,

 • Γεωργία Παπαδημητρίου,

 • Χαρά Παπαδημητρίου,

 • Χρήστος Σδράλλης,

 • Γιάννης Σεντελές,

 • Πάνος Σεντελές,

 • Ρίζος Τραγουδάρας.

 • Κλαρίνο παίζει ο Βασίλης Παπαγεωργίου.

Είσοδος: 8  ευρώ και μειωμένο 5 ευρώ. Πληροφορίες - προπώληση στο τηλέφωνο 6941468358.

 

 

      αριθμός επισκεπτών