Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

«Όροι συμβολαίου»

του βραβευμένου Μάικ Μπάρτλετ

Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης

Παρασκευή 7/10 και Σάββατο 8/10/2022, ώρα  21:15

στον Κήπο της Αλεξάνδρειας

 

Το έργο του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Μάικ Μπάρτλετ «Όροι συμβολαίου» παρουσιάζεται μόνο για 2 παραστάσεις, Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 21:15, σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη και σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη, από την «Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα», στον «Κήπο της Αλεξάνδρειας» (Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής, τηλ: 212 100 7079).

Οι «Όροι Συμβολαίου» -παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2008 στο Royal Court Theatre στο Λονδίνο- είναι ένα θεατρικό έργο σκληρό, αλλά και γκροτέσκο, για τους απάνθρωπους όρους εργασίας στις σύγχρονες πολυεθνικές εταιρείες.

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του έργου Μάικ Μπάρτλετ (Mike Bartlett, 1980-) έχει τιμηθεί τρεις φορές με το βραβείο Lawrence Olivier, έχει κερδίσει το Old Vic New Voices Award και το Writer’s Guild Tinniswood and Imison, ενώ έχει προταθεί για το σύνολο του έργου του και για Bafta.  Έργα του παρουσιάζονται συχνά στο Εθνικό και στο Βασιλικό Θέατρο της Αγγλίας, επίσης μεταφράζονται και παρουσιάζονται σε όλον τον κόσμο.

Ο Μάικ Μπάρτλετ για το έργο

«Σχεδόν όλα τα θεατρικά, είναι έργα για ανθρώπους σε κρίση», σημειώνει ο συγγραφέας. «Και στα δικά μου έργα οι ήρωες αντιμετωπίζουν διλήμματα, που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Είναι όλοι, σύγχρονοι άνδρες και γυναίκες, όπως οι θεατές που τους παρακολουθούν […] Ελπίζω το έργο μου να μιλά κατ’ αρχάς, με άμεσο τρόπο για την κατάσταση ενός σύγχρονου γραφείου και ευρύτερα για την κοινωνία μας […] Μπορεί κανείς να διαβάσει τους ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ “κυριολεκτικά”, απλά ως ένα έργο που αφορά μια κακή εταιρεία και την υπάλληλό της. Μπορεί, όμως, να ανακαλύψει μεταφορές και σύμβολα […] Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν είχε αφεντικό, το οποίο κρυβόταν πίσω από μια ξύλινη επαγγελματική γλώσσα. Πολλοί έχουμε ζήσει την πίεση μιας επιχείρησης προκειμένου να βγάλει κέρδος, με κόστος τα συναισθήματα και την προσωπική ζωή των υπαλλήλων της […] Oι εταιρείες έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη δύναμη, που οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την ατομική ευθύνη. Αυτό οδηγεί όμως στη συστηματική κακοποίησή τους», σημειώνει ο Μάικ Μπάρτλετ για τους ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ. 

Συνεχίζοντας, ο συγγραφέας δηλώνει μακροπρόθεσμα αισιόδοξος. «Η ανθρωπότητα, έστω αργόσυρτα, εξελίσσεται και πολιτικά και κοινωνικά. Ωστόσο, μπαίνουμε σε μια προβληματική περίοδο λιτότητας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάρρευση των οικονομικών μοντέλων που ξέραμε, το νέο κύμα θρησκοληψίας, τις κλιματικές αλλαγές και την έλλειψη προοδευτικών πολιτικών ιδεολογιών […] Με φοβίζει όταν οι άνθρωποι τοποθετούν την πίστη πριν από τη σκέψη. Και όταν από τον φόβο τους, αντί να είναι λογικοί, επιτίθενται ο ένας στον άλλο».

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Όροι συμβολαίου»

Συγγραφέας: Μάικ Μπάρτλετ (Mike Bartlett)

Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης

Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης

Σκηνικά-κοστούμια: Τίνα Βασιλοπούλου

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Ευαγγελία Ντελιοπούλου, Νόνα Κοντοθόδωρα, Σωτηρία Τσέλιου – Παππά, Μαρία Κοντοθόδωρα, Πόπη Φραγκουδάκη, Αναστασία Βαμβακούση, Αποστολία Φραγκούλη, Στεφανία Κωσταρέλου, Κωνσταντίνος Σκούντζος

«Το τραγούδι του ύπνου» είναι σε σύνθεση Μιχάλη Μπρούζου – Γιώργου Μπεχλιβάνογλου, σε στίχους Στέφανου Παπατρέχα.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Παρασκευή 7/10 & Σάββατο 8/10/2022 στις 21:15

 

Κήπος της Αλεξάνδρειας

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, ΤΚ 11252,  Αθήνα

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ στα τηλ: 212 100 7079,  6944 89 84 82

 

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά

 


  

 

 

      αριθμός επισκεπτών