Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Η Difunta Correa παρουσιάζει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων τις

Βρώμικες λέξεις

λόγια του ντιβανιού, λόγια του μεθυσιού, λόγια του άμβωνα, ταχυδρομικά λόγια, λόγια αποχαιρετισμού, λόγια τσακωμού, λόγια, λόγια, λόγια, (το ‘πε κι ο Άμλετ) και η Ντιφούντα Κορρέα αναχωρεί μέσω Ιράκ, Ρωσίας, Βολιβίας, Πολωνίας, Αγγλίας, Αργεντινής, Χιλής για έναν οικονομικό στοχασμό, εγκαινιάζοντας έτσι μια πραγματικά ρομαντική εποχή για την έρημο της ιστορίας

Ιστορίες, τα λόγια, οι λέξεις των ανθρώπων όλων είναι που ‘φτιάχνουν’ την αληθινή ιστορία.

 ‘Το παιχνίδι με τις λέξεις’, ένα αφήγημα της βερολινέζας συγγραφέως Τζέννυς  Ερπενμπεκ, από τη μια, που αφορά στην ιστορία μιας περίπτωσης-θύματος μιας λατινοαμερικάνικης δικτατορίας και μια σειρά ιστοριών-περιπτώσεων που συνέθεσε η Ρηνιώ Κυριαζή με αφορμή ‘το δόγμα του σοκ’ της Ναόμι Κλάιν, από την άλλη, είναι τα δυο βασικά κείμενα που συνθέτουν αυτή την πρόταση των Difunta correa.

Αναζητούνται οι λέξεις από τις οποίες φτιάχνεται η σχέση του καθενός μας με την εποχή, με το τί συμβαίνει τώρα στον κόσμο όλο και πώς αυτή η σχέση με τις λέξεις της καταφέρνει να χειραγωγεί ακόμα και τις τελευταίες προσωπικές μας λέξεις που μας απέμειναν κάπως καθαρές, αγνές, αθώες, παιδικές. Γυρεύουμε να τις ελευθερώσουμε για να μας δίνουν μια μικρή απόλαυση στο καθημερινό δυσοίωνο παιχνίδι της ζωής μας.

Το έργο είναι αγώνας αντιπαράθεσης με πρόσωπα ιστορικά-φανταστικά, θύτες και θύματα, εκπροσώπους του κυρίαρχου (οικονομικού) και του ερωτικού (ακόμη αντιστεκόμενου) λόγου.


 

Κείμενα:

Tζέννυ Έρπενμπεκ (‘Το παιχνίδι με τις λέξεις’, μτφρ. Αλέξανδρος Κυπριώτης)

Ρηνιώ Κυριαζή (με αφορμή το ‘Δόγμα του Σόκ’ της Ναόμι Κλάιν)

Δραματουργία: Νίκος Φλέσσας

Σκηνοθεσία: Νίκος Καμόντος

Σκηνικά-κοστούμια: Λίνα Μότσιου

Μουσική: Νίκος Βελιώτης

Φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης

Ηθοποιοί: Άρης Αρμαγανίδης

Νίκος Καμόντος

Ρηνιώ Κυριαζή

Αγγελική Παπαθεμελή

Βάσια Χρήστου

 

  

Βρώμικες λέξεις

στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91 Α στην Κυψέλη,τηλ.2130040496 www.polychorosket.gr

από 27 Δεκεμβρίου 2013 έως και 26 Ιανουαρίου 2014

κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00μμ

 

λίγα λόγια για την ομάδα… Difunta Correa

Ο Νίκος Καμόντος, ο Νίκος Φλέσσας, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Λίνα Μότσιου, ο Νίκος Βελιώτης και ο Λίνος Μεϊτάνης παρουσίασαν το 2011 την 'Κατάσταση εξαίρεσης' του Falk Richter .Το 2012 συνεργάστηκαν με το Δη.Πε.Θε.Ιωαννίνων για τον 'Μικρό Έγιολφ' του Χένρι Ίψεν . Στην τρίτη τους δουλειά 'Βρώμικες λέξεις' όπου συνεργάζονται με την Αγγελική Παπαθεμελή, τον Άρη Αρμαγανίδη και τη Βάσια Χρήστου, προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία της ομάδας Difunta Correa. Το όνομα βρέθηκε στο ‘Παιχίδι με τις λέξεις’ της Τζέννυ Έρπενμπεκ . Η συγγραφέας περιγράφοντας πως η Ιστορία επηρεάζει την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού στην Αργεντινή της δικτατορίας αναφέρει μια λαϊκή αγία. Η Difunta Correa ξεκίνησε ένα μακρύ δρόμο αναζητώντας τον άντρα της που βρισκόταν πίσω από τα σίδερα, με το νεογέννητο μωρό της στην αγκαλιά. Δεν μπορούσε όμως να ξέρει πόσο μακρύς θα ήταν ο δρόμος κι έτσι μέσα στην έρημο που διέσχιζε πέθανε από δίψα, αλλά το παιδί που βύζαινε απ' το στήθος της ζούσε ακόμα όταν τους βρήκανε. Όπου υπάρχει ένα εικονοστάσι οι ταξιδιώτες αφήνουνε μπουκάλια με νερό. Εγώ αναρωτιέμαι αν θα την ξυπνήσει το νερό. Αν μια αγία που 'ναι καιρό πια νεκρή μπορεί άραγε να πιει πίσω τη ζωή της...


 

 

 

  
αριθμός επισκεπτών
    -