Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Θεατρική Παράσταση βασισμένη στην

«Μήδεια» του Μποστ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

 

                Την Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 9:00 μ.μ., το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και τη Θεατρική Εταιρεία «De NOVO», θα ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Μποστ με τίτλο «Μήδεια», στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».


 

                Ως Μήδεια ορίζεται η τραγωδία που έγραψε ο Ευριπίδης και διδάχθηκε (παίχτηκε) το 431 π.Χ., ένα έργο που αποθεώνει την έννοια της τραγωδίας και στο οποίο αναδεικνύονται έντονα στοιχεία κοινωνικού προβληματισμού, σε μια εποχή που ο κλασικός ελληνικός κόσμος είναι έτοιμος να περάσει στον εμφύλιο σπαραγμό και στη φάση της παρακμής του. Ο Ιάσων προδίδοντας την γυναίκα του Μήδεια και τα παιδιά του, λαμβάνει σε γάμο την Γλαύκη την κόρη του Βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα. Η δε Μήδεια προκειμένου να εκδικηθεί στέλνει δηλητηριώδη δώρα με τα οποία φονεύει τόσο την νύφη όσο και τον πεθερό, στη συνέχεια, αφού σφάζει τα ίδια της τα παιδιά Φέρητα και Μέρμερο, προς απέραντη λύπη του προδότη συζύγου της, με την βοήθεια άρματος που το σέρνουν πτερωτοί δράκοντες, απέρχεται στην Αθήνα.

                Ο Μποστ (Χρύσανθος Μποσταντζόγλου) ανέβασε την παράσταση «Μήδεια» το 1993 και με τη μοναδικότητα της γραφής του, παρουσίασε την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη, σε μια κωμικοτραγική φιγούρα. Όλοι οι ήρωες της γνωστής Αρχαίας Τραγωδίας, μεταφέρονται στην σύγχρονη νεοελληνική πραγματικότητα με έναν περίτεχνο και Αριστοφανικό τρόπο γραφής. Έτσι και η παράσταση του Σκηνοθέτη Νίκου Δημητρόπουλου δεν διαφέρει πολύ και στήνει μια ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα εικαστική παράσταση με καταιγιστικούς ρυθμούς, χρώματα και πινελιές που θυμίζουν τσίρκο του παραλόγου, φωτίζοντας τις διαχρονικές αξίες του έργου του Μποστ., το οποίο παρότι πολυπρόσωπο κατάφερε να το προσαρμόσει σε δύο ηθοποιούς.

                Τη σκηνοθεσία και τη μουσική της παράστασης έχει επιμεληθεί ο Νίκος Δημητρόπουλος, ενώ ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, Ιφιγένεια Αστεριάδη και Γιάννης Στεφόπουλος.

Προπώληση εισιτηρίων στο κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 202), στα βιβλιοπωλεία ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και ΠΡΟΚΟΣ (Πυρσινέλλα 11 και Κ. Κατσαδήμα 7 αντίστοιχα), στο Πνευματικό Κέντρο (Αγίας Μαρίνας 55) και στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ (Παπάζογλου 5)

 


 

 

αριθμός επισκεπτών
    -