Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

«Το Προξενιό της Λενιώς»

του Ηλία Δήμα


 
 
 

Έγινε της Λενιώς ο γάμος την Κυριακή το βράδυ 15 Ιουνίου 2014, στην πλατεία Ασυρμάτου, στον Άγιο Δημήτριο. Για άλλη μια φορά η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη ηθογραφικό και μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Το Προξενιό της Λενιώς» του Ηλία Δήμα.

Ακούσατε ακούσατε...

Παντρεύεται ο Λιάκος ο γιός της Τάσαινας του Σπαγκομαρία από τον κάτω μαχαλά, τσοπάνης όμορφος και παίρνει τη Λενιώ, την κόρη του μπάρμπα Χρήστου του τσέλιγκα απ΄ τη πέρα ραχούλα. Δεκαοχτάχρονη χωρίς τα καλοκαίρια της!!!!!!

Θα γίνει γάμος φοβερός και τρομερός!!!!!!!!!!!!!!

Ακούσατε ακούσατε......

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής «Το Κούγκι» παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το ηθογραφικό έργο «Το Προξενιό της Λενιώς», χθες Κυριακή το βράδυ 15 Ιουνίου 2014, στην πλατεία Ασυρμάτου, στον Άγιο Δημήτριο, στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Συγγραφέα και Ομότιμου Καθηγητή του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλία Δήμα, που μαζί με τους συνεργάτες του κ. Διονύσιο Κάρδαρη Αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Ευελπίδων και την κ. Τζένη Κωστούση, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (Γεννάδειος Σχολή), μέλος της Διοίκησης της ΟΙΕΛΕ, μας μετέφεραν νοερά στην παραδοσιακή κοινωνία της Ηπείρου, όπου οι αρραβώνες γίνονταν συνήθως με προξενιό του οποίου η επιτυχία τις περισσότερες φορές εξαρτιόνταν από το θεσμό της προίκας.

Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις που άλλη αρραβώνιαζαν και άλλη παρουσίαζαν στο γάμο, συνήθως τη μεγαλύτερη αδελφή που μπορεί να είχε και κάποιο κουσούρι. Τα στέφανα αναγκαστικά γίνονταν με απειλές και αύξηση της προίκας. Η θεατρική παράσταση «Το Προξενιό της Λενιώς» είναι ένα ηθοπλαστικό έργο, δοσμένο με πολύ χιούμορ βασισμένο στην παραδοσιακή κοινωνία και τον τρόπο που γίνονταν τα προξενιά. Πρόκειται για μια ηθογραφία που μας ταξιδεύει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου σε κάποιες άλλες εποχές.

Οι ηθοποιοί είναι όλοι ερασιτέχνες και ήταν τόσο δεμένοι με το ρόλο τους, που σου έδιναν την αίσθηση ότι ήταν επαγγελματίες. Διάλογοι έξυπνοι και λιτοί, διανθισμένοι με τις ατάκες των ηθοποιών, καθήλωσαν τους θεατές που επευφημούσαν με διαρκή χειροκροτήματα.

Το συγκεκριμένο έργο έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Δημήτριο Αττικής στις 2-3-2011, στη συνέχεια στο Λύκειο Ευδείλου Ικαρίας στις 25-6-2011, στους Ηπειρώτες του Δήμου Γλυφάδας στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Άνω Γλυφάδα στις 25-3-2012 και στον Πολυχώρο του Δήμου Π. Φαλήρου στις 28-11-2012.

Η επιτυχία ήταν τόση που είχε προσκληθεί και από την Πανηπειρωτική Αδελφότητα «ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» Ο Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων να παρουσιαστεί στους Ηπειρώτες του Αιγίου στις 9-12-2012, στο Δημοτικό θέατρο Παπάγου για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεβεζάνων Αθήνας στις 15-12-2012. Επίσης προσκλήθηκε από το Σύλλογο Ηπειρωτών Αρτέμιδος στο Αμφιθέατρο «Χρήστος Μπέκας» του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων και το παρουσίασε στις 23-03-2013.

Η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου μετά από την τόσο μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κοινού παρουσίασε τη Θεατρική παράσταση στο Κηποθέατρο «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» Λόφος Φιλοπάππου στις 17-06-2013. Ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοποννησίων Αγίων Αναργύρων Αττικής παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Μαρία Έλενα» του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού στις 09-11-2013. Επίσης παρουσίασε το έργο στις 22-02-2014 στο 3o Ενιαίο Λύκειο Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς», ύστερα από πρόσκληση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας.

Την εκδήλωση προλόγισαν , η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής «ΤΟ ΚΟΥΓΚΙ» κ. Λίλιαν Παπαδοπούλου και ο κ. Ηλίας Δήμας Συγγραφέας και Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών-Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Λίλιαν Παπαδοπούλου είπε τα εξής: ''Καλώς ήρθατε στην αποψινή μας θεατρική παράσταση. Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω την κύρια δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου, που είναι νύφη Ηπειρώτισσα, για την ευγενική συμμετοχή της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου στις εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά και να την ευχαριστήσω επειδή πάντα μας αφιερώνει, από τον πολύτιμο χρόνο της. Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που παρευρίσκεστε εδώ, γιατί όταν ο Σύλλογος μας ζητάει την παρουσία σας, είναι πάντα δεδομένη. Απόψε μέσα από το θεατρικό μας έργο, που διαδραματίζεται σε τρεις πράξεις, θα σας ταξιδέψουμε σε ένα γραφικό χωριό της Ηπείρου. Θα σας πάμε σε μια άλλη εποχή, σε χρόνια αγνά αλλά και δύσκολα. Εποχές όμως με αρχές, όπου ο λόγος ήτανε συμβόλαιο. Καμιά φορά όμως, κάποιος πατέρας, όπως ο πατέρας της Λενιώς απόψε στο έργο μας, για την ευτυχία του παιδιού του, όταν τύχαινε να έχει τσούπρες (κορίτσια) που έπρεπε να παντρέψει, έλεγε κάποιο ψέμα. Εσείς θα κρίνετε το μέγεθος του. Έτσι διαδραματιζότανε κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Κάτι τέτοιο είναι η υπόθεση του αποψινού μας έργου. Πρωταγωνιστές είναι μέλη του συλλόγου μας, οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων, πρέπει όμως να ξέρετε πως είναι ερασιτέχνες και έχουν ως μοναδικό εφόδιο το μεράκι. Για αυτό θέλω να είστε στην κριτική σας επιεικείς και γενναιόδωροι στο χειροκρότημα σας. Σας εύχομαι καλή σας διασκέδαση''.

Ο Ηλίας Δήμας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης και συγγραφέας του έργου είπε: ''Το σενάριο δεν προέρχεται από τη φαντασία μου. Είναι κάτι που γινότανε στις παραδεισιακές κοινωνίες. Έχουμε πολλά τέτοιου είδους περιστατικά στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ίσως να έχω αναπτύξει το κωμικό περισσότερο, ιδιαίτερα που σήμερα το γέλιο μας είναι απαραίτητο, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Θα μου πείτε αυτό που θα δούμε, γιατί μας το παρουσιάζεται απόψε; Για να το εφαρμόσουμε και εμείς στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε; Εγώ θα το έλεγα θετικό, αλλά ξέρω ότι εσείς θα το αρνηθείτε. Θα πρέπει να πω, πως οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν ήταν πάντοτε ειδυλλιακές. Υπήρχαν και πολλά αρνητικά. Εμείς όταν λέμε διάσωση, διατήρηση και συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης θα κρατήσουμε τις αξίες εκείνες που χρειάζεται κάθε κοινωνία για τη χειραφέτηση της, έναντι της εισβολής των ξένων θεσμικών στοιχείων, γιατί τα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος δεν παραμένουν σταθερά, μεταβάλλονται, αλλάζουν και στις νέες πραγματικότητες θα δώσουν νέες μορφές πολιτιστικής λειτουργίας. Κρατήστε λοιπόν τα θετικά.. και καλή σας διασκέδαση''.

Το ρόλο της Λενιώς (σιτεμένης νύφης) ερμήνευσε η Κωνσταντίνα Αγοραστού. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμήνευσαν με επιτυχία τα μέλη του συλλόγου που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους επαγγελματίες ηθοποιούς: Τζένη Κωστούση, Χρήστος Μπόλος, Θεοδώρα Ντόλου, Δανάη Καρακίτσου, Στεφανία Σαράφη, Λάμπρος Τριανταφύλλου, Τάσος Καραλής, Ντίνα Τσιβρά, Αλέξης Καπλάνης, Γιάννης Παπαχρήστου, Γιώργος Τσιβράς, Ζήκος Κοντογεώργης και κάποιοι άλλοι που πλαισίωσαν το ψίκι (πομπή του γάμου). Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του Ηλία Δήμα και η διδασκαλία χορευτικών και τραγουδιών της Τζένης Κωστούση.

Οι παρευρισκόμενοι ξεφεύγοντας από την καθημερινότητά τους, «ταξίδεψαν» στα παλιά ήθη και έθιμα της παραδοσιακής κοινωνίας της Ηπείρου, δοσμένα με πηγαίο χιούμορ, χορό, τραγούδι, τσίπουρα και . κουλούρες! Πιστεύουμε ότι η ποιοτική ψυχαγωγία και διασκέδαση προάγουν τον πολιτισμό και είναι ιδιαίτερα αναγκαία σε μια εποχή πτώσης αξιών και ηθών.

Παραβρέθηκαν η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούστου και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προσφοράς Ελένη Καντζέλη, Πρόεδρος της Αδελφότητας Κραψιτών Ιωαννίνων, που συνοδεύονταν από πολλούς νεοεκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής που συνοδεύονταν από τα μέλη του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάκου και Χριστόφορο Ευθυμίου.

Η αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης και Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης - Παλαιού Φαλήρου Κλαίρη Δεληγιάννη, συνοδευόμενη από όλο το Δ.Σ. της Ένωσης.

Ακόμη παρέστησαν εκπρόσωποι από πολλές αδελφότητες της Ηπειρωτικής αποδημίας, εκπρόσωποι αποδημικών πολιτιστικών φορέων από άλλες περιοχές της χώρας που δραστηροποιούνται στον Δήμο Αγίου Δημητρίου και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της περιοχής.

Μετά τη θεατρική παράσταση η Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου προσέφερε στους παρευρισκόμενους Ηπειρώτικο τσίπουρο λουκούμια, και παραδοσιακά εδέσματα για.... τα συχαρίκια. Ακόμη στον γάμο γλέντησαν με χορό στη συνέχεια, υπό τους ήχους της ηπειρώτικης κομπανίας του Κώστα Παππά, τόσο οι πρωταγωνιστές της παράστασης και το χορευτικό της Ένωσης, όσο και οι θεατές που σηκώθηκαν για χορό και χόρεψαν για αρκετή ώρα.

Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης, για την αξιόλογη προσπάθεια και προσφορά τους.

 


 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --