Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, παρουσιάζει:

«ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ» του Δημήτρη Χατζή

από την εταιρεία θεάτρου Pequod

 

Κάστρο Αγ. Ανδρέα     Σάββατο 30/3  στις 9:00μ.μ και Κυριακή 31/3 στις 8:00μ.μ

 

      Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του "ρωμαίικου" που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως όμως η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου "στο δικό μας κόσμο το σημερινό", ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα. 

Για το βιβλίο αυτό, που γράφτηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα ύστερα από τόσα χρόνια απουσίας, "αυτό το περίεργο βιβλίο που ενώ αμφιλέγεται από την κριτική μας και μορφικά και ιδεολογικά ...το αγαπώ ξεχωριστά σαν μια έκφραση ελληνικής αγωνίας μπροστά στο σημερινό κόσμο", δήλωσε αργότερα πως έπαιξε τον εαυτό του "κορώνα-γράμματα". "Είπα, κύριε Χατζή θα γράψουμε ή θα ψοφήσουμε... Και έγραψα." 

 

      Ένα μυθιστόρημα, η αφήγηση, το θέατρο. Μέχρι στιγμής η πιο συλλογική δουλειά μας. Η δημιουργία της παράστασης να ανήκει εξίσου σε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή.. Η ιστορία όχι ενός ανθρώπου, αλλά ολόκληρης της γενιάς μας. Επομένως δεν αναλαμβάνουμε ρόλους, αλλά μοιραζόμαστε από κοινού την ιστορία του βιβλίου. Τραγούδια, ποιήματα, εικόνες, πίνακες, κείμενα... Να κάνουμε την ιστορία του τόσο δική μας που να επιτρέπει μια αυτοσχεδιαστική προσέγγιση κατά τη διάρκεια της παράστασης. Το κείμενο να μη μοιραστεί, καθεμία παράσταση να είναι μια εκδοχή μοναδική και σύμφωνη με το "εδώ και τώρα" της ημέρας και του κάθε ερμηνευτή. 

Ακολουθούμε τους ήρωες του βιβλίου όπως ο συγγραφέας τους "στον κανένα τόπο, τον κανένα καιρό", προσπαθώντας να καταλάβουμε, να λογαριαστούμε, να συναντηθούμε, να ακούσουμε "εκείνα που έγραψε στο ξεχωριστό του σημείωμα"   για μας.

Κείμενο: Δημήτρης Χατζής
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία : PEQUOD

Παίζουν : Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή. 
 
Η παράσταση - μια συμπαραγωγή της εταιρίας θεάτρου PEQUOD και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών - παρουσιάστηκε από τις 18/4 ως τις 5/5/2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στη συνέχεια στις 7 και 9/6/2012 στο Theatre de la Ville στο Παρίσι, στα πλαίσια του φεστιβάλ Chantiers d' Europe.
Η ομάδα ευχαριστεί θερμά για τη συνεισφορά τους στο πρώτο αυτό ανέβασμα της παράστασης τους : Χριστίνα Μωρόγιαννη και Γιάννη Κλίνη (ερμηνεία, συμμετοχή στη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία), Δημήτρη Γεωργαλά (βοηθός σκηνοθέτη), Τάσο Παλαιορούτα (φωτισμοί), Βάσω Γιαννακοπούλου (επιμέλεια κίνησης) και Μίρκα Γεμεντζάκη (φωνητική επιμέλεια).

Επεξεργασμένη ξανά, παρουσιάστηκε σε νέα μορφή από τις 12/10 έως τις 12/11/2012 στον χώρο Baumstrasse  και στο θέατρο 104, καθώς και σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας. Στις 17/5/2013 πρόκειται να παρουσιαστεί στο Villa Méditerranée στη Μασσαλία.  

Η εταιρία θεάτρου  PEQUOD ("Πίκουοντ") ιδρύθηκε το 2009 από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή, με τη συνδρομή του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και βρήκε το όνομα της στο θρυλικό σκαρί του αριστουργήματος του Χ. Μέλβιλ "Μόμπι Ντικ".  
Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις « Ο Γλάρος» του Α. Τσέχωφ (Κnot Gallery, άνοιξη και χειμώνας του 2010, Θέατρο Χώρα Bob theatre festival 2010 και 2011, πανελλαδική περιοδεία χειμώνας 2011), «Από το φίφτυ- φίφτυ στον έρωτα» του Δ. Χατζή στα πλαίσια του 1ου Low Budget Festival και «Υπόθεση εργασίας» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2011. 
www.pequod.gr

 


  

  

  

  

  
   
αριθμός επισκεπτών
    --