Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ 3, Τ.Κ. 454 44 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Το Politheatro παρουσιάζει το θεατρικό έργο του

Άντον Π. Τσέχωφ

"Το κύκνειο άσμα"

 

σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου με τους ηθοποιούς Γιάννη Θωμά και Θωμά Λιώλιο. Η παράσταση παίζεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 31 Μαΐου στην αίθουσα 2 του Πολυθεάματος και ώρα 9.15μμ.

 

Νύχτα μέσα σε ένα σκοτεινό και άδειο θέατρο...

Η παράσταση έχει από ώρα πια τελειώσει και ο ηθοποιός Βασίλι Βασίλιεβιτς Σβετλοβίντωφ ξυπνά, ξεχασμένος στο καμαρίνι του...

Το κοινό του τον έχει κίολας ξεχάσει και αυτός απέμεινε μόνος αναπολώντας τη ζωή του στο σανίδι....μια ζωή θεατρική που υπολείπεται της πραγματικής.

 Μοναδικός ακροατής του ο υποβολέας Νικήτα Ιβάνιτς και συνερμηνευτής του στις σύντομες σκηνές από Μπόρις Γκοντούνοφ, Βασιλιά Ληρ, Άμλετ, Οθέλλο.

Οι μεγάλοι ρόλοι του παρελθόντος ξαναζωντανεύουν και τότε δίνει την τελευταία του παράσταση, το κύκνειο άσμα του, αποχωρώντας περήφανα στον κόσμο των θνητών

καταδικασμένος πια απ’όλους να πληρώσει το τίμημα της τέχνης του...τη μοναξιά.  

 

Πρόκειται για ένα έργο - εγκώμιο στους ηθοποιούς και στις θυσίες που υπόκεινται για την τέχνη τους. Το έργο διευσδύει σε βάθος στην ουσία του θεάτρου και στην αγωνία του καλλιτέχνη-ηθοποιού που βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του. Μέσα από την αναπόληση του πρωταγωνιστή, ο Τσέχωφ με γλυκό και κωμικό ύφος μας δίνει πτυχές της ζωής των ηθοποιών και των ανθρώπων του θεάτρου. Ξεδιπλώνει με μαεστρία μπροστά στο κοινό όλο το μαγικό κόσμο του θεάτρου.

 

Η παράσταση χωρίς να φλυαρεί, αποτυπώνει την πολυπλοκότητα και το χαοτικό κόσμο των σκέψεων, των γνώσεων και των συναισθημάτων των ανθρώπων που υπηρετούν την τέχνη του θεάτρου.

 

Το Κύκνειο Άσμα, είναι ένα από τα πρώτα μονόπρακτα του Τσέχωφ και γράφτηκε το 1886 – 7. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έγινε στο Θέατρο Κορς της Μόσχας, στις 19 Φεβρουαρίου 1888. Στην Ελλάδα το έργο έχει ανέβει ελάχιστες φορές και αυτό γιατί οι υποκριτικές απαιτήσεις του είναι μεγάλες.

Την ανάγκη αυτή έρχεται να εκπληρώσει η παρουσία του διακεκριμένου ‘ρολίστα’ ηθοποιού Γιάννη Θωμά, που για ακόμα μια φορά συμπράτει με το Πολυθέατρο. Στο πλάι του, στο ρόλο του πιστού υποβολέα, ο Θωμάς Λιώλιος έρχεται να συμπληρώσει με τη σειρά του το παζλ μιας άρτιας υποκριτικά και αισθητικά παράστασης.

 

  • Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Θωμάς

  • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόγκος

  • Βοηθός σκηνοθέτης: Σεμέλη Παπαοικονόμου

  • Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας

  • Μουσική επιμέλεια-βίντεο προβολές: Σεμέλη Παπαοικονόμου

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

  • Γιάννης Θωμάς

  • Θωμάς Λιώλιος

 

Γιάννης Θωμάς


 

Από το Θέατρο Τέχνης στα Γιάννινα με τον Ο.Η.Θ. το Θ.Ε.Η. και το ΔΗ.ΠΕ ΘΕ.Ι. ως Επιθεωρητής στο ομώνυμο έργο του Γκόγκολ, τον Δήμαρχο στον «εχθρό του λαού» του Ίψεν. Ερμήνευσε στην Πρόβα του Γ. Αρμένη τον Παρασκευά, τον τρελό του χωριού. Στο Πολυθέαμα σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόγκου ερμήνευσε τον πατέρα στο έργο του Μπουρντόν «τα τελευταία φεγγάρια» και το Σόλο του Φίγκαρο του Γιάννη Σκαρίμπα. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στα έργα: Τρισεύγενη του Παλαμά (Νικαρος), Μάνα κουράγιο του Μπρέχτ (Καλόγερος). Εμφανίστηκε στην Επίδαυρο με: Τρωάδες (Ποσειδώνας), Λυσιστράτη, Οιδίποδα επί Κολωνώ (Ξένος), Ηλέκτρα (Γεωργός), Ορέστη, Επτά επί Θήβας, Ιππής, Εκκλησιάζουσες, Πρόσφατη εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ασκητική του Καζαντζάκη και το Υπόγειο του Ντοστογιέφσκι..

 

 


 

 

 

 

   

Πρεμιέρα Σάββατο 9 Μαΐου και κάθε Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή έως 31 Μαΐου και ώρα 9:15μμ στην αίθουσα 2 του ΠΟΛΥΘΕΑΜΑΤΟΣ

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 2651003492 – 6955416236

e-mail : politheatro@yahoo.gr

http://www.politheatro.blogspot.com

    

αριθμός επισκεπτών
    --