Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Έγραψε για την παράσταση "Χάρτινα Πουλιά" ο ποιητής Γιώργος Δουατζής :


   Γιώργος Δουατζής

Η πολύχρονη φιλία με τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, η γνώση του έξοχου ποιητικού του έργου και η αγάπη μου σε αυτό, οδήγησαν τα βήματά μου στον χώρο “Αλέξάνδρεια”. Αιτία, η βασισμένη στην ποίηση του Λειβαδίτη ιδιοφυής παράσταση «Χάρτινα Πουλιά» του σκηνοθέτη και ηθοποιού Νίκου Γκεσούλη, η οποία παρουσιάζεται εκεί κάθε Πέμπτη βράδυ.

Με το τέλος της παράστασης ένιωσα έντονα την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συντελεστές της. Διότι αυτή η δουλειά αποτελεί ένα σπάνιο δώρο υψηλής αισθητικής απόλαυσης. Και, κυρίως, δεν προδίδει ούτε στιγμή την ουσία του εξαίσιου ποιητικού λόγου. Ενός λόγου δομημένου με απλά καθημερινά λόγια - όπως απαιτεί η υψηλή ποίηση - και μεγάλο φιλοσοφικό βάθος.

Είναι μία παράσταση που καθηλώνει τον θεατή και εδραιώνεται σε στέρεα συστατικά: Λόγος, κίνηση, τραγούδι. Αίσθηση μέτρου, επαγγελματισμού, οικειότητας με το ποιητικό γίγνεσθαι. Λιτότητα στην μουσικοθεατρική εκφορά του μεστού ποιητικού λόγου. Καίρια επιλογή αποσπασμάτων από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Αισθαντικότητα που διαπερνά τον θεατή. Ανάδειξη αξιών ζωής, κόντρα στην ηττοπάθεια της εποχής.

Ο θεατής των “Χάρτινων πουλιών” μετέχει σε μια υψηλής ποιότητας γιορτή. Εισπράττει από τα πρώτα λεπτά της παράστασης συγκίνηση, αισθητική απόλαυση. Κεντρίζεται νοητικά, αφυπνίζεται πολιτικά. Νιώθει ότι δεν είναι μόνος, συλλειτουργεί, υψώνεται, αισιοδοξεί, δεν ντρέπεται για τις ευαισθησίες του και κυρίως ελπίζει.

Οι ηθοποιοί Νίκος Γκεσούλης (που και σκηνοθετεί,) Γιάννης Κρανάς, Ναταλία Στυλιανού, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Ισιδώρα Δωροπούλου, Κατερίνα Χατζάκη, Θωμάς Καζάσης, Γιώτα Βαμβακά υπηρετούν με περισσή επάρκεια την παράσταση.

Η μουσική, των αείμνηστου Γιώργου Τσαγκάρη και του Γιάννη Ψειμάδα, παρεμβάλλεται ως ανάσα στη ροή του ποιητικού λόγου. Η δε κίνηση, υπαγορευμένη από τη Ναταλία Στυλιανού συντείνει στην ποιητική ατμόσφαιρα.

Ανεπιφύλακτα προτρέπω να μην χάσει κανείς αυτή την όμορφη δημιουργία, τα “Χάρτινα πουλιά”.

 

"Χάρτινα Πουλιά"   

trailer

Από την θεατρική παράσταση στο πολυχώρο  τέχνης  ''ΑΛΕΞΑΔΡΕΙΑ''

σε  ποίηση  Τάσου  Λειβαδίτη

σκηνοθεσία:  του Ηπειρώτη Νίκου  Γκεσούλη


  

 

  

  

   

αριθμός επισκεπτών
    --