Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Δον Περλιμπλίν και Μπελίσα»


 Το πρόγραμμα. Πατήστε για μεγέθυνση

Πρόκειται για την ιστορία του Δον Περλιμπλίν, του απατημένου σύζυγου. Η κοιμισμένη φαντασία του ξυπνάει, όταν καταλαβαίνει πως η γυναίκα του τον απάτησε με τρόπο φριχτό κι έτσι εκείνος βρίσκει τον τρόπο «να τα φορέσει» σ’ όλες γενικά τις γυναίκες με τον πιο τραγικό τρόπο.
Στον Π ε ρ λ ι μ π λ ί ν είναι υπογραμμισμένο το λυρικό και το γκροτέσκο στοιχείο, και η ανάμιξη τους σε κάθε στιγμή. Το έργο, στηρίζεται πολύ στη μουσική σαν μια μικρή όπερα δωματίου. Όλα τα σύντομα διαλείμματα συνδέονται με τραγούδια σε στίχους από το ίδιο το έργο, αλλά και από την ποιητική συλλογή του Λόρκα «Έντεκα σονέτα του σκοτεινού έρωτα».

Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει ο Θοδωρής Γκόγκος, τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο Τάκης Στεφάνου, την σύνθεση της μουσικής και των τραγουδιών της παράστασης έκανε ο Περικλής Μπουλουκτσής, τους φωτισμούς ο Θοδωρής Γκόγκος, την διδασκαλία της κίνησης η Γιάννα Κούλα.
Στην παράσταση παίζουν: Κωνσταντίνος Μπάζας, Πόλυ Ανδρεάδη, Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Σεμέλη Παπαοικονόμου, Μαργαρίτα Στέφου, Μαρία Σιάκα, Κωνσταντίνος Σηφάκης.

Το θέατρο πάντα με τραβούσε. Έδωσα στο θέατρο πολλές ώρες της ζωής μου. Θέατρο είναι η ποίηση που βγαίνει από το βιβλίο και γίνεται κάτι ανθρώπινο. Και τότε μιλάει και φωνάζει, κλαίει κι απελπίζεται. Το θέατρο απαιτεί απ’ τα πρόσωπα που βγαίνει στη σκηνή να ‘χουν «ένδυμα ποιητικό» και ταυτόχρονα να φαίνονται τα κόκαλά τους, το αίμα τους. Πρέπει να ‘ναι τόσο ανθρώπινα, τόσο φρικτά τραγικά, προσκολλημένα στη ζωή και στο φως της μέρας, με τόση δύναμη, που να αποκαλύπτουν τις προδοσίες τους, να αναμετρούν τα βάσανά τους και να αναβλύζει απ’ τα χείλη τους όλη η λεβεντιά που ‘χουν τα γεμάτα αγάπη ή αηδία λόγια τους.

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

  

Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ώρα 9.30΄μμ
στην αίθουσα 2 του ΠΟΛΥΘΕΑΜΑΤΟΣ στα Γιάννενα
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλ. 2651003492 – 6955416236

Η αφίσα της παράστασης

  
Σκηνικά του Τάκη Στεφάνου

 
  Σκηνικά του Τάκη Στεφάνου
 
   
Σκηνή από την παράσταση

    
  
αριθμός επισκεπτών
    --