Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

21 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση «Η γυναίκα στο θέατρο του Ίψεν στον 21ο αιώνα»

Η Νορβηγική Πρεσβεία, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σας προσκαλούν σε ανοιχτή συζήτηση, με θέμα: «Η γυναίκα στο θέατρο του Ίψεν στον 21ο αιώνα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 20:00, στο Ινστιτούτο Cervantes (Μητροπόλεως 23, Πλάκα).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Παναγιώτης Δήμας, διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου και μορφωτικός ακόλουθος της Νορβηγικής Πρεσβείας και η Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά):

Δημήτρης Καραντζάς, σκηνοθέτης, Ρηνιώ Κυριαζή, ηθοποιός/εκπρόσωπος του Δη.Πε.Θε.Ιωαννίνων, Τάσος Λέρτας, σκηνοθέτης/εκπρόσωπος του θεάτρου Διάχρονο – Μαίρη Βιδάλη, Γιάννης Μόσχος, σκηνοθέτης/θεατρολόγος, Ρούλα Πατεράκη, σκηνοθέτης/ηθοποιός

Τη συζήτηση συντονίζει η θεατρολόγος, Δηω Καγγελάρη,.

    

Ξαναδιαβάζοντας τον Ερρίκο Ίψεν – οι χαρακτήρες των έργων του, σε σχέση με τη γυναίκα του 21ου αιώνα.

   

Ο θεατρικός συγγραφέας Ερρίκος Ίψεν, παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα - και διεθνώς- όπως άλλωστε μαρτυρεί ο μεγάλος αριθμός παραστάσεών του, που «ανεβαίνουν» στην Ελλάδα.

Η έντονη και τραγική ζωή της «Έντας Γκάμπλερ», η άρνηση της Νόρας, απέναντι στην υποκρισία των οικογενειακών συμβάσεων στο «Κουκλόσπιτο», η προσποίηση και η άρνηση της Έλεν Άλβιν στους «Βρυκόλακες», οι συναισθηματικές αναζητήσεις αλλά και οι αυστηροί περιορισμοί που αντιμετωπίζει η Μπολέτ στην «Κυρά της Θάλασσας» αποτελούν ένα μικρό δείγμα των γυναικείων χαρακτήρων, του Ίψεν που βιώνουν τη βαθειά ανάγκη για αυθεντική ισότητα και σεβασμό και τη φιλοδοξία της προσωπικής ολοκλήρωσης. Αυτοί οι χαρακτήρες, δημιουργήθηκαν στη Νορβηγία, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι γυναίκα του 21ου αιώνα, επωμίζεται καθημερινά το ρόλο της εργαζόμενης, της μητέρας, της κόρης, της συντρόφου και της συζύγου. Πόσα κοινά συναισθήματα και επιθυμίες μοιράζεται με τους γυναικείους ρόλους που απαντώνται στο έργο του Ίψεν; Για ποιο λόγο ο Ίψεν, όντας άνδρας συγγραφέας ασχολήθηκε με αυτά τα ζητήματα και από πού εμπνεύστηκε τα μοντέλα των χαρακτήρων του;

Αυτά είναι κάποια από τα θέματα των οποίων η προσέγγιση θα επιχειρηθεί στην εκδήλωση που διοργανώνουν η Νορβηγική Πρεσβεία, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 20:00, στο Ινστιτούτο Cervantes (Μητροπόλεως 23, Πλάκα).

  

    Η πρόσκληση της εκδήλωσης σε pdf

   Η πρόσκληση της εκδήλωσης

   
αριθμός επισκεπτών
    --