Πολιτισμός

εκθέσεις

Δωρεά μέρους του Αρχείου

του Χρίστου Δαγκλή

στην Πινακοθήκη Ζίτσας

Μία σημαντική δωρεά από το προσωπικό αρχείο του χαράκτη Χρίστου Δαγκλή δέχθηκε πρόσφατα η Πινακοθήκη Χαρακτικής. Οι συγγενείς του καλλιτέχνη αποφάσισαν ένα μέρος του αρχείου του να βρει στέγη στο τόπο καταγωγής του Χρίστου Δαγκλή τη Ζίτσα, με την ανιψιά του κυρία Φωτεινή Σκοπούλη να έχει πρωτοστατήσει εκδηλώνοντας την επιθυμία της αυτή χρόνια πριν, από τα εγκαίνια της Πινακοθήκης.

Το αρχείο αποτελείται από σχέδια του ίδιου του καλλιτέχνη, χαρακτικά άλλων καλλιτεχνών όπως το livre de luxe του Γιάννη Κεφαλληνού “Το Παγώνι” του 1943 με 23 ξυλογραφίες στο τύπωμα του οποίου συνέβαλαν οι τότε μαθητές του Χρίστος Δαγκλής και Λουίζα Μοντεσάντου, εργαλεία, χαρτιά τυπώματος και υλικά χαρακτικής, μήτρες χαλκού και όρθιου ξύλου έτοιμες προς χάραξη, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά.

Σημαντικό μέρος της συλλογής περιλαμβάνει προσωπικά του έγγραφα καθώς και προσωπική του αλληλογραφία με συγγενείς, φίλους, καλλιτέχνες, και ακαδημαϊκούς όπως αυτή με τον Σωτήρη Δάκαρη δηλωτική της φιλίας που τους συνέδεε.

Τα κείμενα αυτά στο σύνολό τους αποτελούν πραγματικά τεκμήρια της Ελληνικής ιστορίας της τέχνης ξεδιπλώνοντας τις διάφορες τάσεις που επικρατούσαν και τις αντιλήψεις Ελλήνων καλλιτεχνών απέναντι στα εκάστοτε καλλιτεχνικά ρεύματα.

Μέρος του αρχείου θα εκτεθεί σε προθήκες στην ήδη υπάρχουσα αίθουσα “Χρίστου Δαγκλή”, στον πρώτο όροφο του κτιρίου της Πινακοθήκης Ζίτσας. Η αίθουσα η οποία λειτουργεί από την ίδρυση της Πινακοθήκης, ήταν επιθυμία του δημιουργού της Κώστα Μαλάμου ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στο έργο του συναδέλφου, συντοπίτη και φίλου του Χρίστου Δαγκλή. Το υπόλοιπο αρχείο θα φυλάσσεται στην Βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης και θα είναι ανοιχτό στο κοινό προς μελέτη.

  


 O Χρίστος Δαγκλής με τον Κώστα Μαλάμο
σε εγκαίνια έκθεσης του Κ. Μαλάμου στην γκαλερί Αργώ

 

    

αριθμός επισκεπτών
    --