Πολιτισμός

εκθέσεις

Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

«Διάλογοι στον χώρο και στον χρόνο»

της Ευδοκίας Παπαγεωργίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης Γλυπτικής που διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, με τίτλο: «Διάλογοι στον χώρο και στον χρόνο» της Ευδοκίας Παπαγεωργίου, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Με την εν λόγω έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Άρτα επιλεγμένα έργα της γλύπτριας Ευδοκίας Παπαγεωργίου, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα μοναδικό και πρωτότυπο διάλογο μεταξύ αρχαίας ελληνικής και σύγχρονης τέχνης.

H Ευδοκία Παπαγεωργίου είναι μία καλλιτέχνης από την Ήπειρο με αρκετές ατομικές και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στη Γλυπτική και στα Εφαρμοσμένα Εργαστήρια του Ψηφιδωτού και της Τέχνης του Βιβλίου ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Από το 1976 ως το 1992 δίδαξε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από το 1993 ως το 2016 ήταν διευθύντρια και διδάσκουσα στο Εικαστικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ από το 2000 ως το 2005 δίδαξε στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα έργα της εν λόγω έκθεσης, εκτίθενται σε παράλληλη θέαση με τα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, καθώς και στο προαύλιό του, προκειμένου μέσω της συνύπαρξης να αναπτυχθεί διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο μοντέρνο και το αρχαίο. Παράλληλα, μέσα από τον πλούτο χρωμάτων και σχημάτων και μέσα από το πάντρεμα του αρχαίου με το σύγχρονο, του παραδοσιακού με το μοντέρνο, των φυσικών υλικών με τα βιομηχανικά υλικά, καθίσταται δυνατή η σύζευξη έργων τέχνης, διαφορετικών υλικών, τεχνοτροπίας και εποχής.

Ταυτόχρονα, μέσω της οπτικής διάδρασης ανάμεσα στην αρχαιότητα και το εικαστικό παρόν, ανοίγονται νέοι δρόμοι για μία πιο ουσιαστική κατανόηση της σύγκλισης διαφορετικών μορφών της τέχνης και εκπαιδεύεται ο θεατής για την κατάκτηση της «εγρήγορσης» στα κάθε λογής οπτικά ερεθίσματα.

Το έργο της καλλιτέχνιδος θα παρουσιάσει η κ. Δώρα Μαρκάτου, Ιστορικός Τέχνης, τέως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Γιώργου Γραμματικάκη, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τίτλο «Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής: Μύθοι και πραγματικότητα» και εν συνεχεία αστροπαρατήρηση του νυχτερινού ουρανού της Άρτας με τηλεσκόπια.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου έως και 23 Νοεμβρίου 2018, κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και κατά τη διάρκεια της θα πραγματοποιούνται:

-οργανωμένες ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις και τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου

-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος

   


 

 

  Παράλληλη εκδήλωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής: Μύθοι και πραγματικότητα»

ομιλία του κ. Γιώργου Γραμματικάκη

Ο Σύλλογος Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας “Αστρολάβος” και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, σας προσκαλούν στην ομιλία του κ. Γιώργου Γραμματικάκη, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τίτλο «Η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής: Μύθοι και πραγματικότητα», το Σάββατο 23 Ιουνίου 2018 και ώρα 21:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.

Ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης, γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου και το 1973 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία.

Το 1978 άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου εκλέχθηκε Πρύτανης τον Μάιο του 1990 και στη συνέχεια το 1993 για μια ακόμα θητεία. Το 2000 ανέλαβε την Προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα συμμετείχε σε διεθνείς επιτροπές για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη και από το 2011 είναι Αντιπρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες "Το Βήμα", "Ελευθεροτυπία" και στο διαδικτυακό protagon και διετέλεσε (1997-2002) μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Έχει επίσης επιμεληθεί επιστημονικά τις τηλεοπτικές εκπομπές της ΕΤ1: "Αναζητώντας την Βερενίκη" (1997), "Στα μονοπάτια της Επιστήμης" (2008), "Συνομιλίες για την Επιστήμη" (2009), "Μονά ζυγά δικά σας" (2011). Τον Μάιο του 2014 εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής με την παράταξη Το Ποτάμι.

Έχει γράψει τα βιβλία: "Η κόμη της Βερενίκης" ( Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1991), "Κοσμογραφήματα" (ΠΟΛΙΣ, 1996), "Η αυτοβιογραφία του φωτός" (ΠΕΚ,2005), "Συνομιλίες με το Φως" (ΙΑΝΟΣ 2009) και "Ενας Αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής" (ΠΕΚ, 2012).

Της ομιλίας θα προηγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας τα εγκαίνια της Έκθεσης Γλυπτικής «Διάλογοι στον χώρο και στον χρόνο» της Ευδοκίας Παπαγεωργίου, ενώ μετά την ομιλία του κ. Γραμματικάκη θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση του νυχτερινού ουρανού της Άρτας με τηλεσκόπια.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αστρονομίας και Διαστήματος Άρτας “Αστρολάβος”

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος

Δημήτριος Τζούβας

Καθηγητής Φυσικής

  


 

    

αριθμός επισκεπτών
    --