Πολιτισμός

εκθέσεις

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΣΗΦ ΚΑΙ ΕΣΘΗΡ ΓΚΑΝΗ

Έκθεση μικρογλυπτικής του Γιώργου Χαλάστρα

«Μορφή και φόρμα»

   

Λίγοι γλύπτες αποδεικνύονται τόσο τολμηροί καλλιτεχνικά, ώστε στις περιορισμένες διαστάσεις των δημιουργιών τους να διερευνούν τα θέματά τους σε βάθος αναζητώντας κάθε πιθανή εκδοχή τους και αναδεικνύοντας κάθε όψη τους.

 Ένας από αυτούς είναι και ο Γιώργος Χαλάστρας, ο οποίος σπούδασε στο εργαστήριο του γλύπτη Φώτη Χατζηιωαννίδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 2007. Στον πυρήνα της τέχνης του βρίσκεται η ανθρώπινη μορφή, στην οποία διακρίνει κανείς τα ίχνη των διδαγμάτων του δασκάλου του. Όμως ο Χαλάστρας την οδηγεί σε νέα εκφραστικά επίπεδα….

Διάρκεια έκθεσης: 05.11.2018 – 14.12.2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00π.μ έως 14.00μ.μ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ.

Ίδρυμα « Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή». Σούτσου 26. Τηλέφωνο: 2651036517 Email: idrymagani@gmail.com

 

 

    Γιώργος Χαλάστρας  – Γλύπτης

    Απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης        

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιώργος Χαλάστρας γεννήθηκε στην Άρτα το 1983 όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα ελεύθερου σχεδίου σε εικαστικό εργαστήριο. Το 2001 πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη σχολή καλών τεχνών στο εργαστήριο του Φώτη Χατζηιωαννίδη. Το 2007 αποφοίτησε και αμέσως ξεκίνησε να δουλεύει πάνω στην τέχνη της γλυπτικής στο εργαστήριό του. Από τότε πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και έχει επίσης πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις. Από το 2008 έως και σήμερα εργάζεται ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός.

Ομαδικές εκθέσεις

2006 – Έκθεση ζωγραφικής & γλυπτικής  στο στρατόπεδο Κοδρά Θεσσαλονίκη.

2007 – Έκθεση αποφοίτων Α.Π.Θ  στο  Μ.Μ.Σ.Τ.

2008 – Έκθεση  Rendes Vous Des Arts (πρώην αεροδρόμιο ελληνικού).

2011 – Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο στη  Δωδώνη Ιωαννίνων.

2012- Έκθεση εφτά Ηπειρωτών καλλιτεχνών στη Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων.

2012 – Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο στη Δωδώνη Ιωαννίνων

2014 -  Έκθεση τριών  καλλιτεχνών στη γκαλερί Οιωνός στην Καρδίτσα.

2015 – Ομαδική έκθεση στη Λάρισα

2015 – Ομαδική έκθεση στην Πινακοθήκη του Μόραλη στην Άρτα.

2016 - Ομαδική έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη στα Ιωάννινα.

2017-  Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

                                                   --

2009 – Έκθεση στην αίθουσα Σκουφά Άρτας.

2009 – Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Πρέβεζας. 

2010 - Έκθεση στη Γκαλερί Αμυμώνη στα Ιωάννινα.

2012 - Έκθεση μικρογλυπτικής στη γκαλερί Νεώριον Τέχνης στο Αγρίνιο.

2013 – Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα.  

                                            Δημόσια έργα

Μεταλλική αφηρημένη σύνθεση – Πλατεία Σκουφά Άρτα.

  

Γιώργος Χαλάστρας: Μορφή και Φόρμα


 

Λίγοι γλύπτες αποδεικνύονται τόσο τολμηροί καλλιτεχνικά, ώστε στις περιορισμένες διαστάσεις των δημιουργιών τους να διερευνούν τα θέματά τους σε βάθος αναζητώντας κάθε πιθανή εκδοχή τους και αναδεικνύοντας κάθε όψη τους.

 Ένας από αυτούς είναι και ο Γιώργος Χαλάστρας, ο οποίος σπούδασε στο εργαστήριο του γλύπτη Φώτη Χατζηιωαννίδη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 2007. Στον πυρήνα της τέχνης του βρίσκεται η ανθρώπινη μορφή, στην οποία διακρίνει κανείς τα ίχνη των διδαγμάτων του δασκάλου του. Όμως ο Χαλάστρας την οδηγεί σε νέα εκφραστικά επίπεδα.

Απεικονίζει το ανθρώπινο σώμα ως μορφή αρχέγονη, σαν μια σύγχρονη θεότητα της γονιμότητας. Στα γλυπτά του είναι ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του φύλου των μορφών, όχι όμως για την απόδοση της ομορφιάς τους αλλά για την εξερεύνηση της ζωοποιού δύναμής τους. Σαν ειδώλια προϊστορικών θεοτήτων, σαν φυλαχτά της γονιμότητας τα γλυπτά του στέκουν περήφανα μπροστά στους θεατές τους.

Ο γλύπτης όμως δεν αρκείται στην απόδοση του σώματος, αλλά το συνδυάζει συχνά με σχήματα και φόρμες γεωμετρικές δοκιμάζοντας τις εκφραστικές και συνθετικές του δυνατότητες. Το σώμα μετατρέπεται σε μια αφαιρετική φόρμα, σε ένα ιδεόγραμμα που παραπέμπει στην ανθρώπινη μορφή, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα καθαρό καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Ο Γιώργος Χαλάστρας βέβαια δεν σταματά στους συνδυασμούς αυτούς. Εξελίσσει την αφαιρετική απεικόνιση του σώματος σε τέτοιο βαθμό, ώστε αυτό μετατρέπεται σε μια μεταλλική “μονοκονδυλιά” που κατακτά το χώρο, σε μια ευαίσθητη ισορροπία αφαίρεσης και παραστατικότητας. Και όταν ο θεατής θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο διερεύνησης της μορφής, παρατηρεί τα έγχρωμα γλυπτά του καλλιτέχνη, τα οποία προσλαμβάνουν μια αναπάντεχη ζωντάνια με τη χρήση του έντονου κόκκινου ή του μπλε χρώματος. Οι πειραματισμοί του γλύπτη με τη μορφή και τη φόρμα μοιάζουν ανεξάντλητοι. Όποια όμως κι αν είναι η εξέλιξη των έργων του στο μέλλον, στην έκθεση του Ιδρύματος Ι. & Ε. Γκανή παρουσιάζεται το λαμπρό παρόν τους.

  


  

 

 

 

 

      

αριθμός επισκεπτών
    --