Πολιτισμός

εκθέσεις


  

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή

   Έκθεση φωτογραφίας 01.09.2021 – 29.09.2021

 «Δοβρά, χωρίον το πάντων ολβιώτερον»

Φωτογραφική περιήγηση στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου

πριν από την καταστροφή από τους Γερμανούς Ναζί το 1943


Η πέτρινη γειτονιά του Πλάτανου, αρχές της δεκαετίας του 1930

Με τη φράση του ιστορικού Ιωάννη Λαμπρίδη «Δοβρά, χωρίον το πάντων ολβιώτερον», με την οποία φράση περιέγραψε την οικονομική ανάπτυξη του χωριού αυτού τον 19ο αιώνα, παρουσιάζουμε στο κοινό της πόλης των Ιωαννίνων μια φωτογραφική περιήγηση στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου πριν από την καταστροφή τους από τους Ναζί Γερμανούς τον Ιούλιο του 1943. Την έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνει το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, επιμελήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων, ενός σωματείου που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ζαγορίου από το 1979.

Η Δοβρά, που το 1928 μετονομάστηκε σε «Ασπράγγελοι», ανήκει στα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. στις νότιες πλαγιές του όρους Μιτσικέλι. Ο μικρός αρχικά αγροτικός οικισμός εξελίχθηκε σε μεγάλο χωριό, στις αρχές του 18ου αιώνα, με διαδοχικές συνενώσεις με μικρότερους οικισμούς που βρίσκονταν στα πέριξ του. Οι κάτοικοι επιδόθηκαν από νωρίς στο εμπόριο οδηγώντας το χωριό σε μια αξιοθαύμαστη οικονομική άνοδο, η οποία εκτείνεται από τα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και χτίζεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1778) μέχρι και τις παραμονές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όπου παρατηρείται αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα ανέγερσης μεγαλοπρεπών οικιών. Ως χώροι υποδοχής των δοβριανιτών εμπόρων σημειώνονται μεταξύ άλλων η Βλαχία, η Μπογδανία, η Βουλγαρία, η Μακεδονία, η Θράκη, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αθήνα, το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και η Αμερική.

Πτυχές της οικονομικής αυτής ανόδου και της παράλληλης κοινωνικής εξέλιξης προσπαθεί να προσεγγίσει η παρούσα έκθεση, μέσα από ογδόντα περίπου φωτογραφίες, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε θεματικές ενότητες που αποτυπώνουν την Ιερά Μονή Ασπραγγέλων, τον οικιστικό ιστό του χωριού με τις πετρόκτιστες ιδιωτικές οικίες και δημόσια κτήρια όπως το Σχολείο και τους ναούς, κοινωνικές εκδηλώσεις, στιγμιότυπα καθημερινής ζωής, οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα κ.ά. Μεταξύ των φωτογραφιών της Έκθεσης συγκαταλέγονται και ορισμένες καταξιωμένων φωτογράφων όπως του Σπύρου Μελετζή, της Νέλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nellys), της Έλλης Παπαδημητρίου και του γιαννιώτη Απόστολου Βερτόδουλου.

  

Διάρκεια έκθεσης: 01.09.2021 – 29.09.2021

Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή».

Σούτσου 26  Τηλέφωνο:2651036517 Emailidrymagani@gmail.com

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00πμ έως 14.00μμ  

Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6.00 μμ έως 9.00 μμ       

 

      αριθμός επισκεπτών