Πολιτισμός

εκθέσεις


 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

“In and Out@Ioannina.gr” 

Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία)

Διάρκεια: 20.9 3.10.2021

Δευ. Κυρ.: 17:00 22:00

 

  


 

 

  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρότζεκτ  In and out@Ioannina.gr αντιπροσωπεύει μια πειραματική προσπάθεια ολιστικής αποτύπωσης της πόλης των Ιωαννίνων μέσα από τον φακό του φωτογράφου. Τούτη η προσπάθεια αποτύπωσης του Όλου της πόλης απαρτίζεται από διαφορετικές στιγμές, φωτεινές εκλάμψεις αλήθειας, που παρατίθενται η μία δίπλα στην άλλη, απεικονίζοντας εκφάνσεις τόσο του Έξω όσο και του Μέσα. Το Έξω της πόλης συλλαμβάνεται από τον φακό άλλοτε ως ντοκουμέντο, άλλοτε ως αυθόρμητη αντίδραση σε ό,τι κέντρισε το ενδιαφέρον του φωτογράφου. Το Μέσα αφορά κυρίως στιγμιότυπα από το εσωτερικό του σπιτιού. Λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, σκέψεις, πρόχειρες σημειώσεις, αναγνώσματα από σελίδες βιβλίων, συμβάντα, εικόνες από την οθόνη της τηλεόρασης αποτυπώνονται φωτογραφικά με σκοπό την αποκάλυψη αυτού που είναι ο φωτογράφος-ως-άνθρωπος. Εδώ, η φωτογραφία, λειτουργεί ταυτόχρονα ως καθρέφτης του φωτογράφου και ως παράθυρο στον κόσμο.

Το In and out@Ioannina.gr ανταγωνίζεται τον τρόπο που βλέπει το μάτι, την τυχαία συνάντηση του βλέμματος με τα πράγματα, χωρίς ιεράρχηση σημαντικών και ασήμαντων εικόνων. Σκανάρει το φωτογραφικό συνεχές της πόλης, έτσι όπως βιώνεται από το πνεύμα και το σώμα του φωτογράφου, αποτυπώνοντας ένα σύνθετο και απολύτως υποκειμενικό πορτρέτο της πόλης, αλλά και της ίδιας της φωτογραφίας. Πρόκειται, δηλαδή, για μία κατ’ ουσίαν κινηματογραφική ματιά που εφαρμόζεται στο θέμα, χρησιμοποιώντας όμως όχι μια κινηματογραφική, αλλά μια φωτογραφική κάμερα. Ο φωτογράφος, ως ερευνητής πια, δεν διερευνά το πεδίο των μονών εικόνων, όπως το θέλει η μεγάλη παράδοση της φωτογραφίας δρόμου, αλλά το πεδίο των πολλαπλών εικόνων, οι οποίες λειτουργούν συνδυαστικά, προκειμένου να εικονοποιήσουν νέα νοήματα, σύμφωνα με μια νέα αισθητική, την αισθητική της υπεραφθονίας των εικόνων, που μας κατακλύζουν πανταχόθεν.

 Παπαδημητρόπουλος Παναγιώτης

  

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου απέκτησε το πρώτο του πτυχίο ως Πολιτικός Μηχανικός το 1982. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι όπου έζησε μέχρι το 2006. Εκεί σπούδασε Πλαστικές τέχνες και Φωτογραφία στην École d’arts décoratifs και στο Université Paris 8, στο οποίο ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Παράλληλα, εργάστηκε σαν ανεξάρτητος φωτογράφος για διαφημιστικά γραφεία, Studio φωτογραφίας και για το δημοσιογραφικό πρακτορείο Wostok. Διετέλεσε, επίσης, ανταποκριτής φωτογράφος στη Γαλλία για τα περιοδικά Ένα, Flash και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ιδέες και Λύσεις και Deco Figaro.

Από το 2006 διδάσκει φωτογραφία ως ΕΕΔΙΠ, Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το 2010, κυκλοφόρησε στη Γαλλία το βιβλίο του α) Le sujet photographique, εκδ. L’Harmattan, β) το 2013 το λεύκωμα Παρισινό Ημερολόγιο, εκδ. Θερμαϊκός, γ) το 2014 το βιβλίο Le sujet photographique et sa remise en question (Alfred Stieglitz, Robert Frank, William Klein, Raymond Depardon), εκδ. Presses Académiques Francophones, δ) το 2016 το λεύκωμα Μεταφωτογραφίες, εκδ. University Studio Press, ε) το 2017 το δοκίμιο Το Θέμα και η Φωτογραφία, εκδ. University Studio Press και στ) το 2020 το δοκίμιο Raymond Depardon et la philosophie, εκδ. L’Harmattan.

   

      αριθμός επισκεπτών