Πολιτισμός

εκθέσεις

Γιάννενα Ελευθέρια 2022

«Η Σχέση με τον Χρόνο -  Ωρολόγια τσέπης 18ου – αρχές 19ου αιώνα»

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022|12:30
Γ.Α.Κ.- Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, Ιωάννινα

(Είσοδος από Δ. Φιλοσόφου & Γλυκήδων, Κάστρο Ιωαννίνων)

Η Έκθεση : «Η Σχέση με τον Χρόνο - Ωρολόγια τσέπης 18ου – αρχές 19ου αιώνα»

Συλλογή Θωμά Ευρ. Παναγιωτίδη, θα παρουσιάζεται από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022, στα Γ.Α.Κ.- Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου.

Η έκθεση αναδεικνύει την αξία του χρόνου και τη σημασία για τη ζωή, μέσα από τα χειροποίητα ρολόγια τσέπης με ράβδο, μηχανικό μοχλό, με μοχλό παλέτας ακίδων, τους χρονογράφους και τα ρολόγια οκτώ ημερών καθώς και τις τεχνικές της ωρολογοποιίας.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφτεί και θα ξεναγηθεί στην έκθεση, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου ώρα 12:30 στο πλαίσιο των Ελευθέριων 2022.

   Τα διακόσια σαράντα ωρολόγια της καθημερινότητας εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό αποτυπώνοντας τις τάσεις στην Τέχνη και την Ηπειρώτικη αργυροχοΐα, κατά την προαναφερθείσα περίοδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ωρολόγια τσέπης των αγωνιστών του 1821. Τα παλαιότερα χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και τα νεότερα στις αρχές του 19ου αι. Στα εκθέματα συγκαταλέγονται ρολόγια τσέπης ανδρικά και γυναικεία αγγλικής, γαλλικής, ιταλικής, γερμανικής, ελβετικής  αμερικανικής και αιγυπτιακής προέλευσης, χρονόμετρα και ξυπνητήρια. Οι ιδιόχειρες χαράξεις των ρολογιών τσέπης μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες και για τους κατόχους τους, όπως σταθμάρχες σιδηροδρόμων, στρατιωτικούς και κυνηγούς.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευρυσθένη και της  Άννας Παναγιωτίδη.

 


  

  

   

      αριθμός επισκεπτών