Πολιτισμός

εκθέσεις

Στέφανος Ρόκος, Οι Δύο Ναοί - Stefanos Rokos, The two temples

Οι δύο ναοί - Νέα ατομική έκθεση  εδώ

07 Απριλίου - 07 Μαΐου 2022

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλατεία Κολωνακίου 20  εδώ

Εγκαίνια έκθεσης, Πέμπτη 7 Απριλίου, 17:00 - 21:00

 


 

Ταξίδεψα στην Ιαπωνία τον χειμώνα του 2019, λίγες εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ό,τι ήδη φανταζόμουν γι’ αυτόν τον τόπο και όσα έμαθα τις δέκα εκείνες μέρες, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου, στο Τόκιο, τη Νάρα και το Κιότο, τα αποτυπώνω σ’ αυτή την έκθεση.

Στη ζωγραφική μου τα φαντάσματα της ιαπωνικής μυθολογίας ταυτίζονται με τα φαντάσματα του μυαλού μου. Κυριαρχούν προσωπικές ιστορίες, στιγμές εσωτερικής πάλης, και μια διαρκής ενθουσιώδης περιέργεια. Αισθάνομαι ότι γίνομαι, για λίγο, μέρος μιας καθηλωτικής κουλτούρας, κι αυτό το χάος προσπαθώ να το μοιραστώ με κάποιον που δεν βρίσκεται εκεί. Είμαι μόνος, αντιμέτωπος με εκατομμύρια καινούργια ερεθίσματα, όσα περίπου τα καλώδια στο Τόκιο και τα σούσι/ κάμι στα έργα μου.

Επικεντρώνομαι στους λόγους οι οποίοι με έφεραν στην Ιαπωνία, και ακολουθώ ένα μεγάλο, έντονο, αλλά σύντομο σε διάρκεια εσωτερικό ταξίδι, με εκκωφαντικό θόρυβο και απόλυτη ησυχία, που θα μπορούσε να συμπτυχθεί ακόμη και σε μία μόνο μέρα: αυτή τη βόλτα στη Νάρα από το ξενοδοχείο και τον πρωινό καφέ με προορισμό την παγόδα που είχαμε βρει κλειστή το προηγούμενο απόγευμα, περνώντας μέσα από το πάρκο με τα ελάφια, τους κορμούς, τον πρώτο ναό, την αράχνη, το δάσος, τα κοράκια, το πρώτο δέντρο, το δεύτερο δέντρο, τον δεύτερο ναό, τον επιβλητικό χάλκινο Βούδα και την παγόδα που, βράδυ πια, έκλεισε πάλι μόλις φτάσαμε.

Σ’ εκείνη τη μεγάλη βόλτα, περπατώντας μέσα στα δύο λατρευτικά συγκροτήματα, σκέφτηκα πόσο αρμονικά συνυπήρχαν γύρω μας το Σίντο και ο βουδισμός, που παίρνουν μορφή μέσα από τις ιδιαιτερότητες, τους κανόνες και τα σχήματα των ναών με τους ακραία αντιθετικούς χαρακτήρες· όπως δύο άνθρωποι. Ακόμη και τώρα μου φαίνεται ενδιαφέρουσα αυτή η παρομοίωση των ναών με τους ανθρώπους. Θα μπορούσα να είμαι οποιοσδήποτε από τους δύο αυτούς ναούς.

Στέφανος Ρόκος — Δεκέμβριος 2021

 

      αριθμός επισκεπτών