Πολιτισμός

εκθέσεις

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο-Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013

 

ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙO

ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, ΣΤΑΔΙΟΥ 13

 

«Ρολόγια με ιστορία…»

 

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 που έχει ως θέμα «Τα πρόσωπα του χρόνου», παρουσιάζει την Έκθεση «Ρολόγια με ιστορία…», που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 30 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Συνελεύσεων της Παλαιάς Βουλής.

Μέσα από την ποικιλία της Συλλογής του Ε.Ι.Μ., το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει περί τα 50 μοναδικά ρολόγια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Μεταξύ αυτών αποτελούν οι δείκτες του ρολογιού από τον πύργο του Λόρδου Έλγιν που βρισκόταν στην παλαιά αγορά της Αθήνας στην ανατολική πλευρά της Βιβλιοθήκης του Αδριανού. Επίσης, ρολόγια τζακιού που διακοσμούσαν τα ανάκτορα στην εποχή του Γεωργίου Α΄, επιτραπέζια ρολόγια με φιλελληνική διακόσμηση κατασκευασμένα στη Γαλλία την Εποχή του Ρομαντισμού, καθώς και ρολόγια τσέπης αγγλικής, γαλλικής και ελβετικής προέλευσης, που ανήκαν σε αγωνιστές του 1821 και σε άλλες ιστορικές προσωπικότητες του 19ου και των αρχών του 20ου αι. Ρολόγια – έργα τέχνης, αποτέλεσμα της συνεργασίας οίκων ωρολογοποιίας με γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής, αποτυπώνουν τις τάσεις στην Τέχνη και καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο δυτικός κόσμος αντιλαμβάνεται στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης την συμβολική αξία του χρόνου, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό βίο.

Επίσης, στον ίδιο χώρο, στις 29 Σεπτεμβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 12μ., θα γίνει σχετική ομιλία και παρουσίαση των Ρολογιών στο κοινό από την επιμελήτρια της Συλλογής κυρία Νικολέττα  Ζυγούρη. Το ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα κειμήλια του Ε.Ι.Μ., θα συνεχιστεί με την παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής επιλεγμένων εκθεμάτων της Μόνιμης Έκθεσης από επιμελητές του Μουσείου.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Γιώργος Νικολάου

Υπεύθυνος Επικοινωνίας

Ι.Ε.Ε.Ε. - Ε.Ι.Μ.

Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, 10561, Αθήνα

τηλ.: 210/3237617 (εσωτ.: 213)

e-mail: gnikolaou@nhmuseum.gr

www.nhmuseum.gr, www.facebook.com/nhmuseum

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --