Πολιτισμός

εκθέσεις

  

 

Ίδρυμα « Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή »

Κώστας Πιέτας

''Η τέχνη του καθημερινού''

Διάρκεια έκθεσης: 15.05.2024 – 27.06.2024

 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 πμ έως 14.00 μμ

Τετάρτη 6.00μμ - 9.00μμ

 

Η τέχνη του καθημερινού

     

Βίδες , μηχανικά εξαρτήματα , μέταλλα σε δεύτερη χρήση σχηματίζουν τις μορφές ανθρώπων και   ζώων και  συνθέτουν   εικόνες  ποιητικές. Τα  θέματα των έργων του Κώστα Πιέτα  είναι οικεία , καθημερινά. Άνθρωποι που συνυπάρχουν , αγκαλιάζονται ή ασχολούνται   με  διάφορες  δραστηριότητες. Γνώριμες  μορφές πουλιών, ζώων και εντόμων που ταλαντεύονται ανάμεσα στη πραγματικότητα και στη φαντασία , αποδοσμένες  με τη   λάμψη  και   τη  στιλπνότητα του  μετάλλου. Αλλά και υπερρεαλιστικές  συνθέσεις που τραβούν  την  προσοχή  του  θεατή  και  τον  καλούν  να τις  ερμηνεύσει. Σαν  ποιήματα του Νίκου  Εγγονόπουλου , που αποτελούνται από φράσεις απλές. Η μια τους ,όμως , δίπλα στην άλλη αποκτούν διαφορετικό νόημα και ξεχωριστό λυρισμό.

 Τα  ζωγραφικά  έργα του Κώστα Πιέτα είναι φιλοτεχνημένα με στιλό , ένα καθημερινό , προσιτό αντικείμενο γραφής. Οι συνθέσεις του έχουν αφετηρία την ανθρώπινη μορφή και τη φύση, η απόδοσή τους ωστόσο ξεπερνά τα όρια της πραγματικότητας. Αποτελούν την έκφραση του καλλιτεχνικού οράματός του, του εικαστικού του σύμπαντος.

Πολλές φορές , αντικρίζοντας  ένα καλλιτεχνικό  δημιούργημα  το  αντιμετωπίζουμε σαν   κάτι  απρόσιτο , ξένο και ακατανόητο. Τα έργα του Κώστα Πιέτα , όμως , είναι  μέρος του κόσμου μας , είναι  στενά  δεμένα με την καθημερινότητά μας. Διότι είναι φιλοτεχνημένα  με  απλά  υλικά , όπως το στιλό  και  το χαρτί , ή  άχρηστα  μέταλλα , που αντί να  πεταχτούν μεταμορφώνονται  σε γλυπτά. Ο Πιέτας μας αποδεικνύει ότι για να εκφραστεί καλλιτεχνικά ένας δημιουργός δεν έχει ανάγκη τα δυσεύρετα υλικά ή τις δυσνόητες εικόνες. Αρκεί  να αφουγκράζεται  την  εποχή  του  και  τις  ανάγκες  της  και  να αντιλαμβάνεται  την  πραγματικότητα  που  τον  περιβάλλει.

  
   

Ο Καλλιτέχνης

Ο Κώστας Πιέτας γεννήθηκε και κατοικεί στην Πρέβεζα. Από τα εφηβικά του χρόνια έβρισκε ενδιαφέρουσα την ιδέα του μετασχηματισμού μετάλλων, ακατάλληλων πια για την αρχική τους χρήση, σε έργα τέχνης. Το ταλέντο του δεν σταματάει εκεί, καθώς, είναι και   ζωγράφος σε χαρτί με στυλό, με συμμετοχή σε τουλάχιστον 11 ατομικές εκθέσεις αλλά και σε 33 ομαδικές εκθέσεις.

Μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της μεταλλογλυπτικής προσεγγίζοντας, με τρόπο ανατρεπτικό, σκηνές από την καθημερινότητα, τη φύση, τη μηχανική και πολλά ακόμη θέματα. Τα έργα του μας ταξιδεύουν στο χώρο του φανταστικού καταθέτοντας μια προσωπική, απόλυτα ανανεωτική ματιά αναφορικά με τη γλυπτική μετάλλων. Μέσα από τη γλυπτική του, ο Κώστας Πιέτας ενώνει το παλαιό με το καινούργιο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο: οι επιρροές του είναι ένα μίγμα συνδυασμών από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας, της τεχνολογίας, των επιστημών και της φύσης. Έτσι, ενώ η ματιά του είναι σύγχρονη, η τεχνική του παραμένει αυστηρά ρεαλιστική: η τέχνη του δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες.

Εμπνεόμενος από την μεταλλογλυπτική, μέσω της ανακύκλωσης κι επαναχρησιμοποίησης παλιών αντικειμένων δίνοντας τους νέα μορφή αλλά και χρηστικότητα, μέσα από τα έργα του μπορούμε να κοιτάξουμε με φρέσκια ματιά την εποχή μας, να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν μας για να μπορέσουμε να σκεφτούμε το μέλλον μας.

Τα ζώα είναι σίγουρα μια από της αδυναμίες του και για αυτό πολλά από τα έργα του έχουν θέμα τα ζώα. Βέβαια ο άνθρωπος είναι και αυτός, όπως, και το κάθε τι που δραστηριοποιείται, έμπνευση, όπως και χρηστικά έργα της ζωής μας.

Προσωπικότητες και καλλιτέχνες που έχουν επιρροή στο έργο του είναι ο Πικάσο, ο Εγγονόπουλος, ο Γεωργόπουλος, καθώς και οι συγγραφείς, Καζαντζάκης, Καβάφης, και πολλοί ακόμα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει θέσει στον εαυτό του ως καλλιτέχνης είναι, να κάνει κάποια έργα που να αγγίζουν τη μεγάλη γλυπτική, τα συναισθήματα  και τις ψυχές των ανθρώπων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).

Έργα του από μέταλλα κοσμούν το Δήμο Πρέβεζας σύμβολο της πόλης για πολλά χρόνια στα γραφεία του Δήμου, ένας αρχαίος μουσικός στο Πνευματικό Κέντρο Πρέβεζας (Όαση), ένας παίκτης αμπαλί στην Κυανή Ακτή, ένας σέρφερ στην παραλία Καστροσυκιάς.

Έργα του έχουν τοποθετηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου και επίσης στο Παπάφειο Ίδρυμα Μητρόπολης Θεσσαλονίκης (πίνακας με μεταλλικά στοιχεία), στο δημοτικό σχολείο Μαργαρώνας, στο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, στην αθλητική ομάδα «ΠΑΣ Ιππόκαμποι Πρέβεζας», κ.ά. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, στην είσοδο της αίθουσας «Β. Πυρσινέλλας» είναι τοποθετημένα δύο αγαλματίδια αρχαίων μουσικών (πολυκάλαμος σύριξ και αυλός).

Στα κοντινά μελλοντικά του σχέδια είναι η υλοποίηση κάποιων έργων σε δημόσιους χώρους. Επίσης η πραγματοποίηση μερικών ακόμη εκθέσεων σε χώρους που θεωρεί σημαντικούς, αλλά και να επεκτείνει την τέχνη του και εκτός Ελλάδας.

Κώστας Πιέτας

  

μερικά από τα έργα του

  

  

   

   

   

  

    

      αριθμός επισκεπτών