Πολιτισμός

εκθέσεις

ΝΤΙΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ

"αναθήματα και ενθυμήματα"

χαρακτική

 

Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, 20:00

Διάρκεια:  6 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2014

 

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ντίνας Κώτσιου (επίκουρη καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ) με τίτλο «αναθήματα και ενθυμήματα».

 

Η πρόσφατη δουλειά της Ντίνας Κώτσιου αναφέρεται στην πολυπλοκότητα του γυναικείου ζητήματος μέσα από τη νοηματική πολυπλοκότητα της Αρτέμιδος, και ειδικότερα της Βραυρωνίας, της οποίας τον αρχαιολογικό χώρο με το αντίστοιχο μουσείο, καθιστά η καλλιτέχνης πηγή έμπνευσης για τη δουλειά της.

Από την Άρτεμη συγκρατεί τη δυναμική πλευρά της «θεάς της φύσης», της «βασίλισσας των άγριων θηρίων» και «προστάτιδας του ανθρώπου» ως φύση που κορυφώνεται στο γεγονός του τοκετού. Ταυτόχρονα όμως η Άρτεμις λειτουργεί και ως θεά της κοινωνικής ένταξης, στο βαθμό που προστατεύει και εκπαιδεύει τα παιδιά προκειμένου να περάσουν από τη φυσική, «άγρια» παιδική κατάσταση στην κοινωνική, στον «εξημερωμένο» δηλαδή πολιτισμό. Εμφανίζεται έτσι η θεά με ένα διττό νόημα, της ελευθερίας της φύσης και του περιορισμού του πολιτισμού.

Σε αυτή τη διττή υπόσταση της Αρτέμιδος αναφέρεται η πρόσφατη δουλειά της Ντίνας Κώτσιου.

 

Εκθέτει λιθογραφίες που παρουσιάζουν ένα γλυπτικό κορμό της θεάς πάνω στον οποίο επικολλούνται κομμάτια χειροποίητου χαρτιού με αποτυπώματα από τάματα, τα οποία τονίζουν την επίκληση προς τη θεά για ταυτόχρονη προστασία και χειραγώγηση.

Παράλληλα με αυτά τα πρόσφατα έργα της, εκτίθενται έργα από  προηγούμενη ενότητα στην οποία κυριαρχεί η παρουσία του ανθρώπινου ρούχου. Η απουσία όμως της ανθρώπινης μορφής καθιστά το ρούχο νεκρικό σύμβολο όπου η ζωή υπονοείται απλά ως μνήμη. Αντίθετα, στην πρόσφατη δουλειά το ρούχο δεν απεικονίζεται με την κυριολεκτική του μορφή, αλλά συμβολικά, με τη μορφή κολάζ που γίνεται με την χρήση χειροποίητου χαρτιού που φέρει αποτυπώματα από παλιά και σύγχρονα τάματα, σύμβολα παρελθούσας και παρούσας ζωής. Με φόντο λοιπόν ένα γλυπτικό κορμό της Αρτέμιδος, το συμβολικό αυτό ρούχο λειτουργεί  περισσότερο σαν φορέας ζωής, γεγονός που ενισχύεται τόσο από την παρουσία της ίδιας της θεάς όσο και από την παρουσία του κόκκινου χρώματος, χρώμα του αίματος και ζωτικής ενέργειας. Έτσι, εάν στην πρώτη ενότητα βρισκόμαστε πλησιέστερα στον πολιτισμό, στη δεύτερη πλησιάζουμε περισσότερο τη φύση. Κατά συνέπεια στα παλαιότερα έργα της Κώτσιου υπονοείται ο θάνατος, όχι αναγκαστικά στην κυριολεκτική του μορφή, ενώ στα πρόσφατα περισσότερο η ζωή.

 


 Ντίνα Κώτσιου

Η Ντίνα Κώτσιου είναι χαράκτρια. Αποφοίτησε από το Εργαστήριο Χαρακτικής της  Ανώτατης  Σχολής Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Κ. Γραμματόπουλο. Ακολούθησαν μια υποτροφία του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών και ένα μεταπτυχιακό στη λιθογραφία στο Ινστιτούτο Tamarind του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ.

Έχει  πραγματοποιήσει  14  ατομικές  εκθέσεις  και έχει συμμετάσχει  σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει  οργανώσει  διαλέξεις, εργαστήρια και σεμινάρια με θέμα την χαρακτική.

Από το 1993 διδάσκει στο Α’ Εργαστήριο Χαρακτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το 2010 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια. Διδάσκει τη Λιθογραφία στο Α’ και στο Β’ Εργαστήριο της Χαρακτικής .

Μοιράζει το χρόνο της εργασίας της ανάμεσα στη διδασκαλία της Χαρακτικής και την έρευνα και δημιουργία χαρακτικών έργων στο προσωπικό της εργαστήριο στην Αρτέμιδα Αττικής όπου ζει τα τελευταία χρόνια.

Έργα της  βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, πρεσβείες , μουσεία και  άλλους  δημόσιους χώρους.

Περισσότερα για την καλλιτέχνιδα

 

Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, 20:00

 


 

 

Διάρκεια Έκθεσης:  6 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2014

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:00 – 14:30 & 17:30 – 20:30

Τετάρτη, Σάββατο: 11:00 – 16:00

Κυριακή, Δευτέρα: Ανοικτά κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού

 

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα | metro Ακρόπολη

Τηλέφωνο 211 182 38 18

www.technohoros.org

info@technohoros.org

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

Culture now
art22
newsage.gr

 

Χορηγός οίνου εγκαινίων:

ΚΑΤΩΓΙ - ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ

 

αριθμός επισκεπτών
    --