Πολιτισμός

εκθέσεις

Τάκη Στεφάνου

Αρχέγονες Χαράξεις Σύγχρονες Προσεγγίσεις

Μία αφήγηση για τη σπείρα μέσα από αρχαία αντικείμενα και δημιουργίες του Τάκη Στεφάνου που πραγματοποιείται στο Νομισματικό Μουσείο από 20-06-2014 έως 20-10-2014.

η αρχική ανακοίνωση της έκθεσης


 
 
  

Στην παρούσα έκθεση ο Τάκης Στεφάνου προτείνει μία ιδιαίτερη αφήγηση γύρω από τη σπείρα που συνομιλεί με απεικονίσεις της σε αντικείμενα του παρελθόντος, με ύλες φυσικές και ανθρωπογενείς, που παραπέμπουν σε αέναες διαδικασίες στοχασμού, μνήμης και μετασχηματισμού. Τα θέματά του είναι εννοιολογικές σειρές με τίτλους, που παραπέμπουν στο περιεχόμενο της βασικής προβληματικής του. Μέσα από τις μαθηματικές χαράξεις και την αόρατη γεωμετρία, θέλει να οριοθετήσει την πνευματικότητα που είναι το ζητούμενο στο έργο του. Ενδιαφέρεται για την πνευματικότητα του ανθρώπου στη διαρκή ροή από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Από την αφετηρία του σχεδιασμού του ιωνικού κιονόκρανου, που προβάλλεται με τη μορφή της ρίζας του 4, η διαδρομή συνεχίζεται με τον Κύκλο με τη στάχτη και τις πέτρες και προχωράει στην Περιπλάνηση στη γεωμετρία του σύμπαντος, με τον τίτλο Mείον ένα – Nεύτων. Τα έργα αυτά ανήκουν στη σειρά 4=16+1, έργα που δίνουν ένα παράδειγμα πλανητικής διάρκειας, πνευματικότητας, τη βεβαιότητα της προοδευτικής εξέλιξης των κοινωνιών και του πολιτισμού, μια διατύπωση φιλοσοφικού στοχασμού του χρόνου και της προόδου, που επισημαίνει τα αθέατα βήματα του κόσμου.

Οι δύο σπείρες αναφέρονται με το όνομα του ρόδου, κόκκινο τριαντάφυλλο /μπλε τριαντάφυλλο, αναζητώντας στο πρώτο τη Χειρονομία και τη συνομιλία ως ωριμότητα στο χρόνο. Η δεύτερη σπείρα αναφέρεται επίσης στη Δυναμική περιέλιξη του χρόνου, και καταλήγει στο σημείο Συν – Πλην, όπου Μηδενίζεται η ένταση στο χώρο. Ο χώρος και ο χρόνος, για μια ακόμα φορά στην προβληματική του, χαράζουν έναν εικαστικό δρόμο με πολλές μορφές. Το ορατό και το λανθάνον ενώνονται στην έκφραση που θα υπηρετήσει την πρόσληψη της παγκοσμιότητας, της ισχύουσας αυτής αναλογίας μεταξύ Φύσης και ανθρώπου, του ανθρώπου ως μέρους της κοινωνίας και γι’ αυτό πολιτικού όντος.

 

Ένα βίντεο για την έκθεση, με αφηγητή τον ίδιο τον καλλιτέχνη,
και την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη.

 

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη

A-πρόσκληση σε pdf

B-πρόσκληση σε pdf

Έντυπο Σπείρα σε pdf

φωτογραφίες από την έκθεση


 

 

   

 

Νεύτων       Newton

  
Συν – Πλην    Plus – Minus

 
Ρίζα του 4       Root of 4

 
Σπείρα – Kόκκινο Ρόδο           Spiral – Red Rose

 
Σπείρα – Μπλε Ρόδο            Spiral – Blue rose

  

 

 

αριθμός επισκεπτών
    --