Πολιτισμός

εκθέσεις

"Μεταφωτογραφίες"

του Παναγιώτη Παπαδημητρόπουλου

      Ο Δήμος μας συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 50 χρόνια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζει την παρουσίαση των καλλιτεχνών από το Τμήμα των Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης με ατομικές τους εκθέσεις στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης. Από 10/10/2014 έως 23/11//2014 ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος θα παρουσιάσει το έργο του με τίτλο Μεταφωτογραφίες.

Ο Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου απέκτησε το πρώτο του πτυχίο σαν Πολιτικός Μηχανικός το 1982. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι όπου έζησε μέχρι το 2006. Σπούδασε Πλαστικές τέχνες και Φωτογραφία στην École d’arts décoratifs και στο Université Paris 8, στο οποίο ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή. Εργάστηκε ως ανεξάρτητος φωτογράφος για διαφημιστικά γραφεία, Studio φωτογραφίας και για το δημοσιογραφικό πρακτορείο Wostok. Διετέλεσε, επίσης, ανταποκριτής φωτογράφος στη Γαλλία για τα περιοδικά Ένα, Flash και συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ιδέες και Λύσεις και Deco Figaro. Από το 2006 διδάσκει φωτογραφία ως Ε.Ε.ΔΙ.Π., λέκτορας και ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2010 κυκλοφόρησε στη Γαλλία το βιβλίο του Le sujet photographique, εκδόσεις L’ Harmattan, το 2013 το λεύκωμα Παρισινό Ημερολόγιο, εκδόσεις Θερμαϊκός και το 2014 το βιβλίο Le sujet photographique et sa remise en question (Alfred Stieglitz, Robert Frank, William Klein, Raymond Depardon), εκδόσεις Presses Académiques Francophones. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 7 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Με αφορμή αυτή την έκθεση o Παναγιώτης Παπαδημητρόπουλος σημειώνει:

«Πού τελειώνει μία φωτογραφία; Τι μεσολαβεί από τη λήψη μέχρι την τελική εκτύπωση μιας σειράς εικόνων; Τι συμβαίνει στο σκοτεινό θάλαμο του φωτογράφου;

Οι Mεταφωτογραφίες προσπαθούν να απαντήσουν σ’ αυτού του είδους τα ερωτήματα. Όπως και ο τίτλος τους το δηλώνει, είναι φωτογραφίες που προέρχονται από άλλες φωτογραφίες, εικονικές δηλαδή προεκτάσεις μιας αρχικής φωτογραφίας που καθώς τυπώνεται αλλάζει σιγά-σιγά μορφή. Δεν είναι μόνο απλές φωτογραφίες που έχει συλλάβει το μάτι (to take pictures ). Είναι επίσης κατασκευασμένες (to make pictures) εικόνες που απεικονίζουν τις εργαστηριακές διαδικασίες της αναλογικής φωτογραφίας, διεκδικώντας, έτσι, ένα χώρο ελευθερίας και πλαστικότητας για το ίδιο το φωτογραφικό μέσο.

 Όπως γράφει ο Gerhard Richter “μία φωτογραφία μοιάζει με  ένα μικρό πίνακα (|tableau) χωρίς όμως να είναι πραγματικά. Αυτό της το ιδίωμα σε ωθεί να θέλεις να τη μεταμορφώσεις οριστικά σε πίνακα”. Αναμφισβήτητα, στις Μεταφωτογραφίες λειτουργεί καταλυτικά το υπέρ-εγώ της ζωγραφικής, το οποίο σπρώχνει τον φωτογράφο να ξεπεράσει τα όρια του μέσου του, να περιγράψει με όσο γίνεται μεγαλύτερη σαφήνεια το “εδώ-τώρα” του θέματος, το “εγώ-εδώ-τώρα” του σώματός του καθώς εμφανίζει τα φιλμ και στη συνέχεια τα τυπώνει, αλλάζοντας χρόνους και διαφράγματα στον μεγεθυντή, κόβοντας κομμάτια τεστ, πλένοντας τα χαρτιά και στη συνέχεια αφήνοντάς τα να στεγνώνουν στα πλακάκια του εργαστηρίου.

Οι Μεταφωτογραφίες, πέρα από το κύριο θέμα – το αστικό τοπίο –, εξερευνούν ταυτόχρονα την αλήθεια της ίδιας της Φωτογραφίας (τι σημαίνει φωτογραφίζω, εμφανίζω, τυπώνω;) που τείνει να εξαφανισθεί με την συνεχή εξάπλωση της ψηφιακής εικόνας, παράλληλα δε, προσπαθούν να εικονοποιήσουν την αλήθεια του φωτογράφου, τη σκέψη του, τις χειρονομίες του, την παρουσία του πίσω από τη φωτογραφική μηχανή και τον μεγεθυντή, καθώς παλεύει με το μέσο του.»

Η έκθεση Μεταφωτογραφίες αναπτύσσεται στους δύο ορόφους της Πινακοθήκης και χωρίζεται σε δυο μεγάλες ενότητες: Η πρώτη απαρτίζεται από στιγμιότυπα που κατατάσσονται στην κλασική φωτογραφία δρόμου (street photography), τα οποία έχουν ληφθεί σε πόλεις όπως Παρίσι, Αθήνα και Θεσσαλονίκη· η δεύτερη ενότητα συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες επεξεργασμένες αρχικά στον σκοτεινό θάλαμο και στη συνέχεια ψηφιακά, οι οποίες παρουσιάζονται υπό τη μορφή μεγάλων πολυπτύχων.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 10/10/2014 και ώρα 20:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης μας. Κοραή 1. Τηλ. Επικοινωνίας/ FAX : 2651075131. Email: pinakothiki@ioannina.gr. Ιστότοπος: http://www.ioannina.gr/pinakothiki

‘Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη: 08:00 – 15:00. Παρασκευή: 08:00- 21:00. Σάββατο: κλειστά. Κυριακή: 10:00-13:00 & 18:00 – 21:00

 


 

 

 

 

  

   

αριθμός επισκεπτών
    --