Πολιτισμός

εκθέσεις

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου 

Διοργάνωση έκθεσης 

«Καλλίδενδρο. Ιωαννιτών εὖ άγωνίζεσθαι. Από την εκπαίδευση στις ανθρώπινες αξίες»,

υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας

 

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου, διοργανώνει σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. υπ. αρ 27/28-1-2015 Πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου και με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον οθωμανικό ζυγό, έκθεση με θέμα: «Καλλίδενδρο. Ιωαννιτών εὖ άγωνίζεσθαι. Από την εκπαίδευση στις ανθρώπινες αξίες».

Ο καθηγητής Γεώργιος Καλλίστρατος με το ερευνητικό και επιστημονικό  του έργο, με την  τεχνική δενδροφύτευσης, την οποία εμπνεύστηκε από τα φυτά που φύονται στο τείχος του κάστρου, κατάλληλη για άγονες περιοχές, ξεκίνησε  τη μεγάλη εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της πείνας σe περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να παράγουν επαρκή τρόφιμα.  Η μέθοδος αυτή, όπως είναι γνωστό, εξαπλώθηκε, εκτός από την Ευρώπη, σε Φιλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρωσία και σε άλλες ηπείρους, όπως Αφρική, Ασία, Ωκεανία και Αμερική.

Η παγκόσμια αναγνώριση του έργου του ακολουθεί τα ιδεώδη του ελληνισμού: πνεύμα, εντιμότητα, ομορφιά και νίκη, τα οποία διαφοροποιούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, καλλιεργούν τις αξίες, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής με την εθελοντική προσφορά και συμβάλλουν στην ηθική ωρίμανση με τον εθελοντισμό και την  αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που υποφέρουν σε όλο τον κόσμο.


Μάρθα Παπαδοπούλου

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τους εξής ομιλητές, την κ. Παπαδοπούλου Μάρθα, Διευθύντρια των ΓΑΚ – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, την κ. Τζαφλίδη Μαργαρίτα, Κοσμήτωρα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον κ. Πασχόπουλο Μηνά, Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον κ. Ευαγγέλου Άγγελο καθηγητή Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την κ. Καλφακάκου Βασιλική καθηγήτρια Φυσιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και την κ. Ιωάννα Καλλίστρατου, δωρήτρια της προβαλλόμενης αρχειακής συλλογής. Η περιήγηση-βιωματική μάθηση στους χώρους της έκθεσης θα συμβάλλει ώστε οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και γενικότερα οι  πολίτες της ευρύτερης περιοχής να γίνουν κοινωνοί σε γνωστικά αντικείμενα που αναδύονται από τις ενότητες της θεματογραφίας.

Η υπηρεσία των ΓΑΚ-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου με το διοικητικό δυναμικό της και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου,  του Δήμου Ιωαννιτών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ αναδεικνύουν και  προβάλλουν τη σχέση επιστημονικής-ερευνητικής πρωτοτυπίας και παγκόσμιας προσφοράς για τον πολιτισμό.

Η Πρόεδρος

Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου

Μάρθα Παπαδοπούλου

 


  από την συνέντευξη τύπου

 

αριθμός επισκεπτών
    --