Πολιτισμός

εκθέσεις

ΠΥΡΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΗΓΗΤΩΡ

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ

Μια έκθεση σε εξέλιξη

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

28 Απριλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013

 


 

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2013, ώρα 12.00 το μεσημέρι, εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων η περιοδική έκθεση «Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης». Παράλληλα, στον αύλειο χώρο της ανατολικής εισόδου του Μουσείου, θα πραγματοποιηθούν  τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Πολεμιστής», που η μεγάλη Ελληνίδα γλύπτρια κ. Ναταλία Μελά δώρισε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Ο Πύρρος σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαίας Ιστορίας G. Nenci υπήρξε με τον τρόπο του μέγας. Ήταν ένας εκφραστής της διεθνούς σκηνής των ελληνιστικών χρόνων, ο αναμορφωτής της Ηπείρου (οχύρωση και δημιουργία πόλεων, ανοικοδόμηση Δωδώνης, ίδρυση Αμβρακίας) και είχε αποσπάσει το θαυμασμό των Ρωμαίων ως ευφυέστατος ηγεμόνας.

Σκοπός της έκθεσης είναι να ιχνηλατηθεί η πορεία του ηπειρώτη βασιλιά από τα βουνά της Ηπείρου έως τις ακτές της Σικελίας, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο,  να σκιαγραφηθεί ο ταραχώδης βίος του και να αποδοθεί, κατά το δυνατόν, το κλίμα της εποχής του. 

Δεδομένου ότι η περιοδική έκθεση για τον Πύρρο συνιστά μια παράπλευρη εκδοχή της αντιμετώπισης του βασιλιά από την ανάπτυξη στις μόνιμες  θεματικές ενότητες του Μουσείου, η πρώτη φάση εξέλιξης της έκθεσης αποτελεί μία καλύτερη γνωριμία με τις ήδη υπάρχουσες  μαρτυρίες για τον Πύρρο και την εποχή του μέσα από την επιλογή έντεκα (11) σημείων σταθμών, που θα σημαίνονται με σύντομα επεξηγηματικά κείμενα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης, θα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ της κ. Μαρίας Χατζημιχάλη Παπαλιού «Βασιλείς της Ηπείρου» από τη σειρά «Ήπειρος, Αρχέγονος Ελλάς», σε σενάριο του καθηγητή αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας κ. Φάνη Κακριδή. 

 


  Φωτο: Μιχάλης Αράπογλου

ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Δευτέρα κλειστό

Τρίτη-Κυριακή: 09.00- 16.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651001089

Email: ibepka@culture.gr

        www.amio.gr

 

  

   

αριθμός επισκεπτών
    --